Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Magerholm

Datadrevet vanding styrer æblehøsten

Ved hjælp af fugtighedsmålere kan Magerholm nu bedre bestemme, hvornår de skal vande deres marker, og de ved præcist, hvad der sker, når de sætter vandingen i gang.
Magerholm er en familiedrevet virksomhed beliggende i Vejstrup på Sydfyn. Virksomheden består af en frugtplantage på 76 tønder land med eget pakkeri, hvor der dyrkes æbler og pærer på over 40 ha.

datadrevet produktion

Kan reducere ressource-forbruget

”Nu har vi et tal at forholde os til i stedet for bare at have det lidt på fornemmelsen.” 

Så klart definerer Niels Mortensen, der driver den familieejede æbleplantage Magerholm på Fyn, hvad det vil sige at blive datadreven.

Gennem rådgivning fik virksomheden belyst, hvad der er af muligheder og afprøvede nogle forskellige typer målere ude i marken. 

De valgte fugtighedsmålerne, der står ude i plantagerne nu. De har dermed mulighed for at vande plantagen, der hvor man kan se, at den trænger. 

En løsning der giver besparelser

Datadrevet landbrug betaler sig

”Når du dyrker højværdiafgrøder – altså alt andet end bulkvarer som korn og majs – har du typisk en omsætning på 100 til 150 tusind kroner per hektar. Det giver et pænt rum for investering. Så selv når løsningen kun løfter væksten en smule, er der penge i det,” siger vores Senior Business Strategist Poul Skouboe, der rådgiver Magerholm.

”Vi kiggede på hvilken enkeltparameter, der kunne påvirke tilvæksten mest, og det er vanding: Du kan bruge vanding til at styre størrelsen på dine afgrøder. Der er variationer i marken, så de steder, hvor du kan måle, at der mangler, kan du give mere vand, og de steder, hvor væksten er lidt for kraftig, kan du mindske vandingen en smule, dog uden at stresse afgrøderne. 

Så vi viste en løsning, som kunne give overblik og hjælpe med at ensarte væksten frem til høsttidspunktet.”

”Undervejs får vi direkte besparelser med et lavere forbrug af vand, strøm og diesel til at drive pumper og så videre. Besparelserne går direkte på bundlinjen, og de mere end dækker driftsomkostningerne på løsningerne.”

den nødvendige viden på banen

Intelligent vanding styrer vækst

”Der er også nogle andre ting, vi kigger efter, for træet har en bestemt cyklus: Det skal selvfølgelig sætte frugt og blade, men man vil så også gerne have, at det standser med at vokse på et tidspunkt.

Der kan være en periode, hvor man gerne vil have, at der er lidt tørt, for at træet ligesom sætter næring efter tæring og standser skudvæksten.

Sidst på sæsonen vil vi gerne have, at træet har rigeligt med vand igen, så at det kan få så stor og veludviklet frugt som muligt.”


Niels Mortensen

Frugtavler

”Hvis der mangler vand, begrænser det udbyttet. Hvordan sommeren er med sol og varme er vigtigt, men vand er den vigtigste faktor, vi selv kan styre. I sommer var det tørt i en lang periode, og her er det, vi gerne vil have en fornuftig vandforsyning:

Nu har vi mere styr på det, så vi bedre kan bestemme, hvornår vi skal vande markerne, og vi ved præcist, hvad der sker, når vi sætter vandingen i gang.”

IoT og smarte produkter

Ønsker I at blive mere datadrevne?

Kender I til de fordele, I kan opnå ved at digitalisere jeres fysiske produkter eller produktion og dermed kunne reagere på data? Og har I erkendt, at I både skal optimere jeres produktion eller produkt – OG investere i produktinnovation ved at opsamle data?

Så kan vi være en mulig samarbejdspartner. Det kan være, at I ønsker at bruge data til at:

  • optimere jeres drift
  • effektivisere træning af nye medarbejdere
  • udvikle nye services på jeres kerneprodukt

Der er mange muligheder, og vi ved, hvor I skal starte for at skyde genvej.  Få viden om, hvad der skal til, hvis I ønsker at koble jeres produkter eller produktionsapparat på nettet. Og få fat i de data, som giver input til nye services, der styrker jeres forretning.

Det kan være ved at visualisere data og bringe realtids informationer i spil med de nyeste interaktionsformer, så I kan agere på dem øjeblikkeligt.

Bliv inspireret af vores andre kunder

Sådan har andre virksomheder fået effektiviseret forretningen med digitalisering af deres produktion:

Testede maskiner med IoT før køb og undgik fejlinvestering

STENHØJ skulle teste en ny slags motor og fik sat en række sensorer på en lift med to motorer. IoT-opsætningen viste, hvad forskellen på de to motorer var. Det kunne kvalificere en beslutning om, hvilken motor der bedst klarer spidsbelastning med mindst strømforbrug.

Formular indsendt!