Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Verdo

Værktøj til kraftværker beregner, hvornår det betaler sig at opsamle CO2

Verdo, der driver et kraftvarmeværk i Randers, har med hjælp fra Alexandra Instituttet og Teknologisk Institut udviklet et nyt digitalt værktøj, som beregner det optimale tidspunkt for at opsamle CO2’en. Nu stiller de værktøjet til rådighed for andre kraftvarmeværker. 
Verdo er en selvejende, forbrugerstyret energikoncern med hovedsæde i Randers. Siden 1905 har Verdo beskæftiget sig med el, vand og varme, men har også kommercielle forretningsområder som udvikling, etablering og service af grønne energianlæg, handel med bæredygtig biomasse og teknisk infrastruktur.

Vigtigt at finde det optimale tidspunkt for CO2-fangst

Der er mange faktorer, herunder strømpriser og varmeforbrug, som er afgørende for, hvornår det bedst kan betale sig at benytte et CO2-fangstanlæg. CO2-fangst dækker over en række teknologier til at opsamle CO2 direkte fra skorstenen i et forbrændingsanlæg.

Verdos nye værktøj er udviklet med integration af historiske data fra Verdo, herunder varmeproduktion, brændselstype og mængden af røggas fra skorstenen, der er en kompleks blanding af forskellige gasser.

Ud fra de beregninger kan man se, hvornår det kan betale sig at drive et CO2-fangstanlæg. Man skal nemlig bruge energi hver gang, man indfanger CO2, og det er derfor godt at vide, hvor meget strøm og varme man skal bruge per kilo CO2, samt hvor meget spildvarme der genereres. 

Beslutningsstøtte for investering i CO2-fangstanlæg

Verdo er aktivt engageret i projektet både for at bidrage til værktøjets udvikling og for at forstå CO2-fangst bedre.

Preben Dalsgaard Pedersen, Senior Specialist hos Verdo og ansvarlig for produktionsplanlægningen på kraftvarmeværket i Randers, uddyber: 

“Som energi- og infrastrukturselskab er vi dybt involveret i CO2-processen. Vi kan dele vores erfaringer med driften af vores anlæg samt informere om de udfordringer, der er forbundet med at drive et CO2-fangstanlæg. Vores elproduktion er direkte afhængig af vores varmeproduktion, hvilket betyder, at vi kører med minimumslast hele sommeren.”

Stiller værktøjet til rådighed for andre virksomheder

Værktøjet er åbent for nye konfigurationer og derfor stiller man værktøjet til rådighed for interesserede parter, herunder kraftvarmeværker og andre CO2-udledende enheder, som kan være med til at forfine værktøjet. 

Tejs Scharling, Principal Solution Architect ved Alexandra Instituttet uddyber: “I øjeblikket arbejder vi med historiske data. Hvis nogen ønsker at afprøve værktøjet, er de mere end velkomne. 

Det eneste, vi har brug for, er deres CO2-data eller oplysninger om, hvilken mængde og type brændsel de bruger. Baseret på disse oplysninger kan vi skabe forskellige modeller, fx for en halmfyring, der viser, hvor meget varme og CO2 der genereres. Dette giver os mulighed for at vurdere filtereffektiviteten og de økonomiske konsekvenser af implementeringen.”

Preben Dalsgaard Pedersen

Senior Specialist hos Verdo

Værktøjet kan tjene en dobbelt funktion, idet det kan bruges til daglig produktionsplanlægning og som beslutningsstøtte i forhold til investering i et CO2-fangstanlæg og bestemmelse af størrelsen heraf.

Værktøjet er udviklet i regi af forsknings- og innovationspartnerskabet INNO-CCUS, som  med støtte fra Innovationsfonden skal implementere køreplanen for Danmarks fremtidige fangst, opbevaring og brug af CO2, også kaldet Carbon Capture, Storage and Utilization (CCUS).

Bliv inspireret af vores andre kunder

Sådan har andre virksomheder fået effektiviseret forretningen med datavisualisering:

Formular indsendt!