
Kundekrav og lovkrav skød sikkerhedseventyr i gang
På 8 måneder har softwareudviklerne hos AGRAMKOW fået sat security by design øverst på dagsordenen og ved præcis, hvilke næste skridt de nu skal i gang med for at komme helt i mål.
Den trådløse vibrationssensor, som CeramicSpeed er ved at lancere, giver virksomheder mulighed for at opdage slid og ubalancer i maskiner, før det fører til nedbrud. Det kan spare kunderne for kostbar nedetid og tabt produktion.
Men med sensorer og dataforbindelse mellem maskine og cloud følger også nye risici. Derfor har CeramicSpeed sammen med Alexandra Instituttets eksperter analyseret hele dataflowet og identificeret mulige trusler – fra manipulation af data til uautoriseret adgang.
Der er bl.a. arbejdet med ‘tamper protection’ og kryptering, som sikrer, at både data og funktionalitet ikke kompromitteres.
Ifølge Jakob Langdal Jensen, Principal Solution Architect i Digital Experience and Solutions Lab, er samarbejdet et stærkt eksempel på, hvordan virksomheder bør tænke cybersikkerhed ind fra starten:
“Vi ser flere og flere IoT-enheder på markedet, og med nye teknologier og chips er det blevet nemmere at integrere sikkerhed. Men det kræver stadig et bevidst valg – det sker ikke automatisk.”
For CeramicSpeed handler cybersikkerhed ikke kun om beskyttelse – men også om tillid. Kunderne skal vide, at den data, de får fra sensoren, rent faktisk er deres – og at den er beskyttet hele vejen.
“Cybersikkerhed skal være en del af kvalitetssikringen. Ligesom man kan dokumentere hestekræfterne på en bil, skal man kunne dokumentere, hvordan sikkerheden i et produkt er opnået og opretholdes,” siger Nicklas Simonsen.
Projektet har ændret måden, hele organisationen arbejder med cybersikkerhed på – fra udvikling til kundedialog. Det har skabt en erkendelse af, at man skal være transparent omkring de risici, der findes, og hvordan de håndteres.
“Ingen er 100 % sikre, og det er vigtigt at være ærlig om det. Vores opgave er at skabe den bedst mulige sikkerhed og gøre det klart for kunden, hvor vi står – og hvordan vi kan hjælpe dem med at sikre deres system,” forklarer han.
Projektet har givet os et overblik over, hvordan cybersikkerheden for vores produkt er. Vi har fået kortlagt, hvad der er af sikkerhedshuller og risici, og derefter har vi prioriteret, hvor mange ressourcer vi skal kaste efter de forskellige indsatser. Vi ser samarbejdet som en forlænget arm, der giver os adgang til viden, som vi ikke har in-house.
Head of Digital
CeramicSpeed
MADE arbejder primært inden for forskning, som har til formål at udvikle og teste innovative, digitale løsninger, der skal øge fleksibiliteten og bæredygtighedsomstillingen i de danske produktionsvirksomheder, GTS-institutter og uddannelsesinstitutioner.
Sådan er andre virksomheder blevet bevidste om deres trusselsbillede og fundet svar på, hvor de skulle sætte ind for at styrke it-sikkerheden i deres løsninger:
På 8 måneder har softwareudviklerne hos AGRAMKOW fået sat security by design øverst på dagsordenen og ved præcis, hvilke næste skridt de nu skal i gang med for at komme helt i mål.
Vil du sælge IoT-produkter, skal du have styr på sikkerheden. Så kort kan det siges ifølge Micro Technic, der oplever stor efterspørgsel på sikre IoT-løsninger. Derfor er det vigtigt at være opdateret og deltage i netværk. Og netop derfor deltog de i et IoT-sikkerhedsforløb.
Enkotec indsamler og bearbejder data fra deres maskiner via en cloudløsning. Et kursusforløb i IoT-sikkerhed har givet dem overblik over mulige risici.
Ⓒ 2025 - Alexandra Instituttet A/S
CVR nr. 24 21 33 66