Søg
Close this search box.

Power-to-X

Stort potentiale i Power-to-X, hvis de grundlæg­gende betingelser opfyldes

Indlæg af
Martin Møller, Chief Scientific Officer, Alexandra Instituttet
Jens Roedsted, Executive Vice President, FORCE Technology

Kriserne står i kø i øjeblikket, og de har energi som fællesnævner. Danmark har taget en række beslutninger om, at vi skal nedbringe mængden af CO2, som vi udleder, og her spiller Power-to-X (PtX) en vigtig rolle. Der handler det om at omdanne den overskydende energi fra solcelleanlæg og vindmøller til grønne brændstoffer.

At der ligger et potentiale i den omstilling bliver bekræftet i en ny analyse, som de fire GTS-institutter; Dansk Brand- og sikringsteknisk Institut, Force Technology, Teknologisk Institut og Alexandra Instituttet, står bag.

I 2025 forventer man en stigning i omsætningen på 28 pct. og årlig vækst i medarbejderne på 21 pct. Det svarer til, at de 736 medarbejdere, der i dag er beskæftiget i branchen, stiger til 4560 om tre år.

“Der er behov for en digital infrastruktur, som kan understøtte transformationen.”

Men for at vi kan udnytte potentialet, er der en række vilkår, som skal være på plads, herunder testfaciliteter og rådgivning om, hvordan teknologierne kan implementeres. Det er behov for en digital infrastruktur, som kan understøtte transformationen på energiområdet med integration af de forskellige energiformer og sikre opskalering af PtX. Der er især tre ting, som skal være til stede, for at infrastrukturen fungerer:

Vi skal kunne dokumentere over for brugerne, at den energi, de bruger, rent faktisk er baseret på vedvarende energi, men der findes endnu ikke et system, som kan verificere dette. Energinet og en række partnere tester i øjeblikket dele af et sådant system.

For at kunne anvende de her systemer fremadrettet er der brug for nye digitale teknologier som f.eks. blockchain-løsninger, som kan sikre en tidslig og geografisk verifikation af data.

For det andet skal man være sikker på, at data kan flyde frit. Vi har brug for en pålidelig platform, hvor man i realtid og på tværs af sektorer kan dele data om priser og tariffer. Derudover har vi brug for digitale tvillinger af systemer, hvor man kan monitorere, teste, forecaste og optimere operationel drift af PtX-anlæg, så der sikres en balance mellem udbud og efterspørgsel i energisystemet.

Del dette:

Formular indsendt!