Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Digital sundhed

Sensorer viser, hvordan borgerne bruger velfærdsteknologi

Hvad sker der, når ældre borgere får en stol, der faktisk er et avanceret hjælpemiddel? Gør stolen dem mere mobile, mindre mobile eller gør den ingen mærkbar forskel? Bruger de bremsen, hæve-sænke-funktionen og alle de andre features?

Vi er i gang med et spændende samarbejde med forskere fra Aarhus Universitet og ergoterapeuter fra VIA University College, hvor vi sammen undersøger, hvordan ældre borgere bruger velfærdsteknologi. Det sker blandt andet ved hjælp af sensorer monteret på hjælpemidlet. Målet er at erstatte fornemmelser med fakta, så vi fremover kan forbedre brugen af velfærdsteknologi.

Data, der er til at stole på
I projektet har vores Senior Software/ICT Engineer Jacob Andersen sat sensorer på en stoltype, der typisk bruges til siddende køkkenarbejde som fx madlavning. Han og hans kollegaer fra Alexandra Instituttet har bygget en digital tvilling af stolen og har kanaliseret dataene fra sensorerne ind i tvillingen, så den kan monitoreres helt tæt uden at forstyrre borgeren i hjemmet.

På den digitale tvilling kan man se, hvor stolen befinder sig i rummet, om sædet er oppe eller nede, om nogen sidder på den, om den bevæger sig osv. Det giver et unikt indblik i, hvordan velfærdsteknologien bliver brugt ude hos borgerne.

Og den viden er der brug for: ”Vi ved relativt lidt om, hvordan borgerne rent faktisk bruger sådanne stole, og hvordan det understøtter deres daglige opgaver,” indrømmer Tina Helle, docent på VIA University College. Men det skal der således rettes op på fremover, bl.a. ved hjælp af sensorerne i stolen. ”Med disse data kan vi udvikle endnu bedre hjælpemidler i fremtiden,” siger hun.

Sensorer fortæller om mennesker, ting og rum
For os på Alexandra Instituttet er projektet en del af et større forløb, hvor vi arbejder med sensorer, der giver os oplysninger om mennesker, ting og de rum, de befinder sig i. Det har stort potentiale for sundhedssektoren, især i forhold til telemonitorering og telemedicin, hvor borgeren befinder sig hjemme, men har behov for at blive passet på.

Her lader især digitale tvillinger til at have et stort potentiale, som køkkenstolen viser: Sensorerne gør det muligt at skabe en digital 3D-model af stolen, som har direkte live forbindelse med den virkelige stol i det virkelige køkken, så man kan se, hvilke funktioner er aktiverede lige nu, hvordan er den indstillet osv.

Data fortæller om teknologitilvænning eller mangel på samme
Ved at holde skarpt øje med den digitale tvilling vil man over tid kunne se, hvordan stolen bliver brugt, og hvordan det ændrer sig, efterhånden som borgerne i forskningsprojektet vænner sig til den. Det er vigtigt at blive klogere på, fordi velfærdsteknologi er et ressourcetungt område, og det er p.t. ikke altid klart, hvordan udbyttet er.

Desuden er det meget forskelligt, hvordan velfærdsteknologien bliver rullet ud: Nogle borgere bliver instrueret grundigt, og der bliver fulgt op med både serviceeftersyn af teknologien og hjælp til borgerne; andre steder leveres velfærdsteknologien ved kantstenen, og det er usikkert, hvor meget værdi den i virkeligheden skaber.

Forskellige fagligheder får flere nuancer frem
Men sensordata kan ikke stå alene. Som supplement til og parallelt med de digitale forløb er det planen, at borgerne skal observeres, så vi kan blive klogere på, hvad velfærdsteknologien i virkeligheden betyder for borgerne. Hvad sker der, når en borger får et hjælpemiddel? Hvilke ændringer i borgerens arbejdsgange og funktionsniveau fører det med sig?

“Det giver så meget mening at bruge hinandens faglige forskelligheder,” understreger Tina Helle. ”For at sige det enkelt, så forstår ergoterapeuter teknologi udefra – altså hvad den skal kunne, og hvordan den bruges – mens ingeniører kender teknologien indefra. Fælles for ergoterapeuter og ingeniører er, at vi er løsningsorienterede. Så det er et perfekt match!”

Projektet er et samarbejde mellem VIA University College, Aarhus Universitet og Alexandra Instituttet og er en del af Health Innovation Aarhus, der hører under Region Midtjylland. Læs mere om, hvad digitale teknologier kan gøre for sundhedssektoren i vores nye sundhedsbrochure her.

Del dette:

Formular indsendt!