Søg
Close this search box.

Kunstig intelligens

Nybyg eller bedre indretning? Intelligent sensor giver svaret

Efter et AI Denmark-forløb med os tilbyder JJW Arkitekter deres kunder en ny service: En intelligent sensorløsning indsamler data om brugernes udnyttelse af bygningen, så tegnestuens kunder kan sænke energiforbruget og udnytte bygningsmassen bedre. 

Sensorer kortlagde uudnyttede kvadratmeter
Ideen til projektet kom fra tegnestuens egne kvadratmeter og fællesområder, fortæller Martin Oddershede, der er bæredygtighedschef og associeret partner i JJW Arkitekter. Lokalet er lyst og lækkert og bliver brugt til oplæg og morgenmad, og det er også i samme område, at materialebiblioteket og kaffemaskinen befinder sig. Alt i alt et oplagt rum at hænge ud i.

Men arkitekterne havde en mistanke om, at lokalet kunne udnyttes bedre, så de installerede en række sensorer, der kunne måle brugsmønstrene i rummet: Står, sidder eller går folk, hvor går de hen, hvor længe opholder de sig i rummet? 

Sensorerne viste, at de fleste gik i direkte linje hen til kaffemaskinen og samme vej tilbage. Få stoppede op eller satte sig ned, så der var et større område, der slet ikke blev brugt.

Arkitekter indrettede sig ud af det døde hjørne
Efter den første sensortest kom indretningsafdelingen på banen: Materialebiblioteket blev sat i et reolsystem på hjul og flyttet frem i lokalet, og en lyddæmpende telefonstol blev sat i det døde hjørne. 

Det ændrede bevægelsesmønstrene: Medarbejderne og andre lagde nu ruten hen til kaffemaskinen forbi materialebiblioteket, hvor de opholdt sig lidt, før de hentede kaffe. Den lyddæmpende stol gjorde, at området oftere blev benyttet til de mange telefonsamtaler frem for mødelokaler. 

I mødelokalerne lå også det største potentiale. ”Døde kvadratmeter er spild af penge og CO2,” påpeger Martin Oddershede. Sensorer installeret i mødelokalerne viste ikke bare temperaturen, men også hvor mange af mødelokalerne overhovedet blev brugt. Her så arkitekterne det største potentiale, og dermed var ideen til AI Denmark-forløbet født.

I dag er løsningen i brug hos kunderne
Måske hørte du AI Denmarks podcast med tech-journalist Anders Høgh Nissen,  JJW Arkitekter og Alexandra Instituttet fra januar 2023? Her talte vi om vores AI Denmark-samarbejde, der undersøgte, hvordan sensorer og kunstig intelligens kunne hjælpe arkitekterne og deres kunder med at udnytte bygningsmassen bedre.

I dag er sensorerne i brug hos JJW Arkitekternes kunder, hvor de skaber værdi, fortæller Martin Oddershede. Løsningen er ude hos kunderne i tre måneder, hvorpå kunden får en slags tilstandsrapport, der viser et gennemsnitligt forbrug på ugebasis, potentialet for besparelser og forslag til bedre udnyttelse af arealerne. 

Aktuelt hjælper sensorløsningen en boligforening med at undersøge, hvor meget og hvordan fælleslokalet bliver brugt. ”Sidst løsningen var ude hos en boligforening, fandt vi ud af, at der ikke nødvendigvis var en sammenhæng med aktivitet og temperatur, og at lokalet kun blev benyttet i under halvdelen af dagtimerne,” eksemplificerer Martin Oddershede. Derfor anbefalede arkitekterne at styre lys og varme med ny teknologi og at tilbyde lokalet til frivillige foreninger eller kommunen.

Liebhaverløsning med lidenskab og læring
For JJW Arkitekter er sensorløsningen en ekstra service til kunderne, der hverken er tabsgivende eller profitabel. For der er et højere formål med sensorløsningen, nemlig læring og bæredygtighed. ”Vi ser det mere som en læring,” siger Martin Oddershede. 

”I bygningsreglementet stilles der en række krav til blandt andet energiforbrug, altså det byggetekniske, men vi synes også, at brugeradfærd er ret interessant,” fortæller han. Dette spor er til dels beskrevet i bygningsreglementet, men i langt mindre grad end det byggetekniske, understreger han.

I det byggetekniske spor skal rådgiverne bl.a. beregne det forventede energiforbrug, men hvis brugerne bruger huset på en anden måde end forventet, er det langt fra sikkert, at resultatet fra energirammen er reelt, påpeger han. ”Det er derfor, vi gerne vil undersøge, hvordan det, vi bygger, i virkeligheden bliver brugt,” fortæller han.

Kan bedre benyttelse overflødiggøre nybyggeri?
Der er i dag heldigvis stort fokus på klimapåvirkningen fra materialerne i et byggeri, fremhæver han. ”Men hvis vi ved, hvordan brugerne bruger bygningerne og indretter dem bedre, behøver vi måske slet ikke bygge så meget nyt.” Dén holdning er ikke bare hans egen, men tegnestuens erklærede formål med sensorløsningen if. deres hjemmeside.

Det er tankevækkende, at JJW Arkitekter ikke bare sætter spørgsmålstegn ved behovet for nybyggeri, men endda tager skridtet fuldt ud og udlejer teknologi til deres kunder, der gør dem i stand til at kvalitetstjekke det produkt, arkitekterne har leveret. Det aftvinger respekt.

Vil I også afprøve AI med os?
I et AI Denmark-virksomhedsforløb kan små og mellemstore virksomheder få rådgivning til en værdi af op til 150.000 kr. og på den måde afprøve, om AI, dataanalyse og datadrevet beslutningsstøtte er noget for dem. Lyder det spændende? Så tag fat i vores Manager Business Innovation Rasmus Bækby.

Del dette:

Formular indsendt!