Kunstig intelligens, kvanteteknologi, resiliens og grøn omstilling i fødevare- og byggebranchen. Det er nogle af de områder, hvor GTS-institutterne i de næste fire år skal udvikle ny viden og teknologi, der gør det nemmere for danske virksomheder at udvikle sig. Det styrker dansk konkurrencekraft – og bidrager til at løse tidens store udfordringer.
Uddannelses- og Forskningsstyrelsen har nu indgået nye resultatkontrakter med de syv danske GTS-institutter. Samlet set er der tale om en investering på 1,4 mia. kr. over fire år.
”Når der på den måde bliver investeret i udvikling af teknologisk viden og kompetencer, gør vi det lettere for virksomheder at tage ny forskning og teknologi i brug. Det er med til at forløse potentialer i dansk erhvervsliv, fordi det bliver muligt for virksomheder at udvikle sig, uden de skal kunne det hele selv. Det styrker dansk konkurrenceevne og er til gavn for fremtidens Danmark,” siger Ragnar Heldt Nielsen, direktør i GTS-foreningen.
De nye resultatkontrakter sker inden for en række områder, og det skal give danske virksomheder adgang til ny banebrydende teknologi. Områderne er kvalitetssikret via en dialog på bedreinnovation.dk, hvor næsten 3.000 virksomheder, forskere og privatpersoner har bidraget med input under høringsprocessen. Dermed matcher indsatserne konkrete behov i dansk erhvervsliv.
Blandt de centrale temaer er kunstig intelligens, kvanteteknologi, grøn omstilling og resiliens. Alt sammen områder som spiller en afgørende rolle i at styrke dansk konkurrenceevne, robusthed og innovation på tværs af sektorer.
Sammen om Resilienscenter
Geopolitisk usikkerhed, cyberangreb, oversvømmelser og pandemier. Trusselsbilledet og behovet for et øget fokus på resiliens er større end nogensinde før. Derfor går de syv GTS-institutter sammen om ‘Resilienscenter Danmark’.
”Med ‘Resilienscenter Danmark’ bliver det muligt for danske virksomheder at styrke deres robusthed og samtidig udnytte de nye muligheder, der opstår af lovkrav og teknologiske gennembrud. Det er helt afgørende i en stadig mere usikker verden,” siger Ragnar Heldt Nielsen, direktør i GTS-foreningen.
Med støtte fra Uddannelses- og Forskningsstyrelsen bliver centret et nationalt omdrejningspunkt for resiliens. Det gør ikke blot Danmark mere robust, men skaber også løsninger, der sætter danske virksomheder i front internationalt.
Fokus på kunstig intelligens
I denne ansøgningsrunde har der også været fokus på kunstig intelligens (AI). AI hjælper virksomheder med at forbedre produktionen, automatisere opgaver og træffe bedre beslutninger, der skaber vækst og innovation. For SMV’er er det særligt vigtigt med en fokuseret GTS-indsats, da de alt for ofte mangler kompetencer til på egen hånd at anvende de nye digitale teknologier.
”Kunstig intelligens er en nøgleteknologi, der kan styrke danske virksomheder i en tid med faldende konkurrenceevne i Europa. Derfor er det afgørende at have fokus på at gøre AI tilgængelig og brugbar,” siger Ragnar Heldt Nielsen, direktør i GTS-foreningen og fortsætter:
”GTS-institutterne har en dyb viden om forskning og innovation, som de bringer i spil i et tæt samarbejde med erhvervslivet. Det er det, der gør GTS-institutterne så vigtige. For det sikrer, at ny viden og teknologi bliver omsat til konkrete løsninger, der skaber værdi for virksomheder – og dermed for samfundet.”
De syv GTS-institutter er:
Alexandra Instituttet, Bioneer, DBI, DFM, DHI, FORCE Technology og Teknologisk Institut. De har alle specialiserede kompetencer, der giver danske virksomheder adgang til ny teknologisk viden og state-of-the-art testfaciliteter. Læs om områderne her
Yderligere oplysninger
For yderligere oplysninger og citater kontakt: Direktør i GTS-foreningen, Ragnar Heldt Nielsen, 45 16 26 20.
Ⓒ 2024 - Alexandra Instituttet A/S
CVR Nr. 24 21 33 66