Digital bæredygtig omstilling
Nu udvikler vi et dataspace til energisektoren
For at vi kan omstille til et 100% vedvarende energisystem har vi brug for dataspaces til at dele data i energisystemet. Sammen med en række stærke partnere er vi netop begyndt at udvikle en MVP (minimum viable product) for en energi-dataspace.
Da dataspaces fremover bliver normen for, hvordan vi skal dele data i EU, er der gennem de sidste tre år blevet udviklet byggeklodser, referencearkitekturer, connectorer, rammeværktøjer m.v. i store EU-projekter. Men det er vigtigt, at danske virksomheder bliver ‘dataspace-parate’ og kender til nye teknologier, lovgivning og internationale dataspace-initiativer, når de udvikler fremtidens datadelingssystemer, så vi sikrer interoperabilitet.
Derfor har vi sammen med en række partnere og støttet af DigitalLead netop startet et nyt projekt op. I projektet udvikler vi en MVP for en energi-dataspace, så vi kan teste governance, open source-teknologier og dataspace-komponenter, der netop nu udvikles i EU. Vi undersøger, hvordan de kan implementeres, så de løser de problemer med troværdighed og datasuverænitet, som energisektoren står overfor i dag.
Otte stærke partnere med forskellige fagligheder
Vi leder projektet, som gennemføres med hovedpartneren KMD og seks andre partnere, nemlig Energinet, FlexShape, Focus Advokater, INILAB, NeoGrid Technologies og Trefor.
I projektet vil KMD udforske og afprøve nogle af de open source dataspace-komponenter, der udvikles af EU og internationale organisationer. ”Hvis KMD skal beholde sin position i markedet som leverandør af løsninger til det offentlige, er det bydende nødvendigt, at vi opbygger kapacitet og kompetencer til at understøtte vores kunder i at dele og modtage data i overensstemmelse med de EU-standarder, protokoller og komponenter, som dataspace-infrastrukturen udgør,” udtaler Mads Pohl Petersson, der er Product Innovation Manager i KMD.
Energinet og Trefor stiller relevante data til rådighed og bidrager til en konkret use case, så projektpartnerne kan arbejde med formater, metadata, specifikke restriktioner for datadeling og datasuverænitet. Begge organisationer har dataspaces som endemål for deres digitale transformationer, men har brug for at få aktiveret hele økosystemet, da værdien af dataspaces først opstår, når mange forskellige parter skal dele data.
INILAB vil fungere som datamodtager og agere startup, der skal udforske og bygge nye services til energisektoren på baggrund af den data, der stilles til rådighed. Focus Advokater deltager i projektet for at håndtere juridiske elementer omkring datadeling og gå i dybden med de nye EU-dataforordninger.
Vores rolle som Godkendt Teknologisk Service-Institut
Vores rolle er at udvikle en governancestruktur for dataspacen, fortæller vores Senior Research and Innovation Manager, PhD Lea Schick. Sammen med KMD og INILAB vil vi kortlægge andre potentielle services og værdier og undersøge, hvilke teknologiske funktioner de eksisterende teknologier ikke kan dække. ”Et specifikt behov, som ekspertpanelet for energi-dataspaces afdækkede i efteråret, er ’privacy preservation for data spaces’,” fortæller Lea.
Ved hjælp af multi-party computation og privacy-by-design skal vi lave en MVP på en service, der muliggør informationsdeling fremfor datadeling ved at lade forskellige aktører dele udelukkende den information, der er behov for, uden at skulle dele detaljerede rådata.
Hos os står dataspaces ligeledes højt på agendaen af nye digitale tendenser, som vi skal kunne understøtte danske virksomheder omkring, understreger Lea: ”Dette projekt gør det muligt at blive mere konkret omkring, hvilke ydelser der er behov for, og hvad vi kan levere. Når projektet er afsluttet, deler vi vores erfaringer med energibranchen og it-branchen.”
Har du brug for at vide mere om dataspaces?
Så kan du hente viden i ekspertrådets anbefalinger, vores rapport og optagelserne fra vores webinarrække om emnet her.