Søg
Close this search box.

Energi og forsyning

Lea Schick er i advisory board for ambitiøst CIP Fonden-projekt om fleksibilitet i elnettet

CIP Fonden har netop søsat et storstilet projekt, der skal komme med løsningsforslag til, hvordan vi ikke bare kan få et stærkere, men også et langt mere intelligent elnet. Vores Senior Research and Innovation Manager, PhD, Lea Schick er udvalgt til sidde med i projektets advisory board med andre centrale aktører inden for energi og forsyning.

“Først og fremmest er det et fantastisk projekt, CIP Fonden har søsat for at løse nogle af de største energimæssige samfundsudfordringer, vi står overfor. Jeg glæder mig samtidig over, at vi i Alexandra Instituttet har opbygget så meget viden omkring digitalisering af elnettet, som vi kan bringe med ind i projektet,” siger Lea Shick.

Hun ser frem til at være en aktiv del af advisory boardet i projektet ‘Et grønnere og mere fleksibelt elforbrug’, der blev lanceret i oktober.

Læs mere om projektets formål og deltagere her

Billeder fra advisory board-kickoff i projektet ‘Et grønnere og mere fleksibelt elforbrug’

En af projektets hovedopgaver er at kigge på fleksibilitet i distributionsnettet. Hvor der allerede findes fleksibilitetsydelser i transmissionsnettet med det formål at balancere forbrug, så det passer til produktion fra sol og vind, så er det nogle helt andre udfordringer og løsninger, der er brug for, når vi taler fleksibilitet i distributionsnettet.

Med det stigende elforbrug til varmepumper og elbiler bliver vores distributionsnet ganske enkelt udfordret  og der er ikke altid kapacitet nok i nettet. Det skaber flaskehalse, der risikerer at medføre nedbrud, når strømmen er billigst og derfor mest efterspurgt af kunderne. Der er behov for at flytte forbrug og udligne kogespidser, hvilket kræver nytænkning omkring data, lovgivning, cybersikkerhed og et nyt finansielt marked.

Samler viden fra hele værdikæden
Advisory boardet samler derfor flere dele af værdikæden i elnettet og tæller blandt andet Norlys og Andel Energi, Microsoft, Green Power Denmark, DI Energi og Energinet. Leas rolle er at bringe sine mange års erfaring i spil fra området. Lea Schick forklarer:

“Vi skal være med til at løse et stigende kapacitets- og optimeringsproblem. Vores elforbrug er forventet at stige 4-5 gange over de næste 20 år. Det net, vi har brugt 100 år på at etablere, skal nu have femdoblet kapaciteten på meget kort tid. For at undgå at skulle bygge alt for mange nye kabler og dyre transformerstationer giver det mening at udnytte den eksisterende infrastruktur langt bedre med digitale og fleksible løsninger for forbruget af strøm.”

Som hun siger, kan det være svært i Danmark at forestille sig problematikken, og ofte kræver det større blackouts i nettet for, at nogle virkelig begynder at bekymre sig om det.

“Når alt kører, er det svært at forestille sig problemet, men nogen husker måske nedbruddet i elnettet juleaften i Fredericia for nogle år siden,” siger hun.

Så netselskaberne kender til risikoen. Og der kommer flere udfordringer til eksempelvis med billigere elbiler, der pludselig giver flere borgere adgang til elbiler med brug for ladestandere på villaveje og i boligkvarterer. Hun siger:

“Netselskaberne vil gerne sørge for, at netudviklingens stigning og omlægning er mindst mulig. Derfor skal vi udnytte intelligente løsninger, der kan forudsige og styre forbrug, så det kommer til at passe til kapacitet. Så hvis en elbil lader kl. 2 og en anden kl. 3 og så videre, så kan vi strække levetiden af nettet. Min rolle i projektet er at tilvejebringe viden om den data, der er og skal være tilgængelig. Det er blandt andet noget, vi arbejder på i et projekt med Trefor lige nu.

Data kan være forbrugsdata fra smartmeters, der kan bruges til at forudsige kundernes strømforbrug, eksempelvis ud fra hvem der har elbiler. De data skal gøres mere tilgængelige, og man skal kunne dele dem med uafhængige aggregatorer. En af udfordringerne er at få data sendt mere realtime. Samtidig er der sikkerhedshensyn og en masse spørgsmål om, hvilke data distributionsselskabernes skal, kan eller ønsker at frigive.

Der er behov for uafhængige aggregatorer, der tilbyder fleksibilitet til netselskaber ved automatisk at styre opladning af elbiler på den måde, som både kommer forbrugere og elnet til gode. Det er en stor og meget interessant udfordring, som også er aktuel for mange af vores kunder. Vi har her i Alexandra både det brede blik og en ret god og nørdet indsigt i den data og digitalisering, der er brug for, siger Lea Schick.

Kontakt
Hvis du gerne vil vide mere om dette CIP-Fonden-projekt eller andre af vores projekter inden for energi- og forsyningsområdet, så kontakt vores Senior Research and Innovation Manager, PhD, Lea Schick på lea.schick@alexandra.dk.

Del dette:

Formular indsendt!