Fra 1. april 2025 skal kommende lokalplaner i København tage mere hensyn til klima og biodiversitet. Da der til dels er tale om frivillige indsatser, er det afgørende, at der er en god dialog og et godt samarbejde mellem bygherrer og byplanlæggerne i Københavns Kommune. Det grundlag hjalp Alexandra Instituttet med gennem et brugerstudie med bygherrerne og en workshop med de 35 projektledere, der står for udarbejdelse af lokalplanerne.
Director of Digital Sustainability Trine Plambech fra Alexandra Instituttet foretog et antropologisk mini-studie og afholdt en workshop med lokalplansprojektlederne, fortæller Lea Christensen, der er byplanlægger i Københavns Kommune. Formålet var at få indsigter i bygherrernes syn på de grønne tiltag og få konkrete tips til at skabe en god og konstruktiv dialog fra starten.
Projektet med at integrere hensyn til klima og biodiversitet i lokalplanerne startede på baggrund af en politisk bestilling. ”CO2-reduktion og fremme af biodiversitet skal fremover spille en større rolle i lokalplansarbejdet,” forklarer Lea Christensen. “Til det formål har vi udarbejdet et værktøj, der skal hjælpe os, når vi laver lokalplaner for bygherrer.”
For at sikre en god dialog med bygherrerne tog kommunen kontakt til Alexandra Instituttet for at få en workshop, der kunne hjælpe med at skabe en positiv og motiverende dialog. Workshoppen handlede om, hvordan man går ind i et forhandlingsrum, hvordan man påvirker det, og hvordan man får en modpart med på en samtale og dialog om emner, som der måske kan være uenighed om.
”Det er jo kendt, at der er forskellige interesser omkring vores byer, når der laves lokalplaner,” understreger Lea Christensen. ”Der er mange interesser i det forhandlingsrum. Det er også det, vi som kommune prøver at navigere i. Og det er ingen hemmelighed, at der er en række ting, man ser forskelligt på.”
Trine Plambech satte derfor et antropologisk mini-studie op med interviews med bygherrer, hvor de kunne udtale sig uden kommunens tilstedeværelse. “Hun kunne spørge, om det her er noget, de synes er interessant, eller om det er noget, de egentlig ikke har som en prioritering eller en selvstændig værdi,” fortæller Lea Christensen.
På workshoppen præsenterede Trine Plambech indsigterne – også de kritiske – på en måde, som byplanlæggerne fandt positiv. “Bygherrerne havde meget positivt at sige, men der var også nogle ting, hvor vi som myndighed kan blive bedre til at forstå deres perspektiv. Trine præsenterede dem på en måde, så det ikke føltes som et angreb, men mere som en interessant indsigt i, hvordan det vi også kan opleves som at møde kommunen,” understreger Lea Christensen.
Resultaterne fra workshoppen har været værdifulde for kommunens 35 projektledere, der er ansvarlige for lokalplansprocesserne. “I en almindelig arbejdshverdag er der sjældent mulighed for at snakke med nogle af dem, der har nøjagtig det samme job som én selv om forskellige tilgange til den samme opgaveløsning,” understreger Lea Christensen. Workshoppen gav mulighed for at høre, hvordan andre oplever dialogen med bygherrerne, og der var god feedback på dette. Workshoppen gav projektlederne værdifulde indsigter og konkrete anbefalinger til at fremme en positiv dialog og fokus på den fælles værdiskabelse i forhandlingsrummet.
Ⓒ 2025 - Alexandra Instituttet A/S
CVR nr. 24 21 33 66