The Alexandra Institute // Cases // Klimakjolen

Klimakjolen

Case

Klimakjolen

Klimakjolen er et innovativt eksempel på integration af it i tekstiler

Klimakjolen visualiserer information om den aktuelle forureningsgrad på en måde, så den bliver en forståelig og uomgængelig del af den nære kontekst.

Hvordan visualiserer man information om forureningsgrad på en forståelig måde, der giver skaber opmærksomhed og viden om forurening. Det har vi samarbejdet med designfirmaet Diffus om for at kombinere it og tekstil og derigennem udvikle nye og innovative it-tekstile produkter til en lang række domæner. Klimakjolen visualiserer information om den aktuelle forureningsgrad på en måde, så den bliver en forståelig og uomgængelig del af den nære kontekst. Dette har både en betydning for viden om og opmærksomhed på forurening og fungerer som et første skridt på vejen til stillingtagen. Samtidig kan visualisering af forurening også være en del af bærerens selviscenesættelse og identitetsskabelse via tøjet.

 

Nørdet og lækker på én gang. Danske Diffus har designet en hi-tech klimakjole, der måler niveauet af Co2 i omgivelserne.

Kjolen er bygget op omkring LED-lys, en CO2-sensor, en mikroprocessor samt såkaldte bløde kredsløb – dvs. kredsløb lavet af strømledende tråde. Hele systemet er således en integreret, intelligent del af kjolens broderede udsmykning og fungerer ved, at sensoren registrerer CO2-indholdet i luften og efterfølgende kommunikerer disse data videre til kredsløbet og lysene, der på den måde afbilleder luftens kvalitet gennem forskellige blinkemønstre – fra langsomme, regelmæssige blink til korte, hektiske mønstre.
 
Kjolen tog prisen som det mest cool stykke 'teknologi man kan tage på' (wearable techonology) i 2009. 
 

Læs også:

 
 

Elektronikken i klimakjolen er opbygget af en CO2-sensor (Figaro CDM4160), et microcontrollerboard (Arduino LilyPad), to LED-controllere (Texas Instruments TLC5947) og 112 lysdioder, fordelt over 28 kanaler der kan styres individuelt.

CO2-sensoren giver et analogt signal til microcontrolleren, svarende til CO2-niveauet i den omgivende luft. Programmet i microcontrolleren oversætter CO2-niveauet til værdier på et antal parametre, der styrer en animationssekvens for lysdioderne. Disse parametre er:

  • Lysintensitet: Jo mere CO2, jo lavere lysintensitet.
  • Hastighed: Jo mere CO2, jo hurtigere variation.
  • Uregelmæssighed: Jo mere CO2, jo mere uregelmæssigt lysmønster.

Microcontrolleren beregner 50 gange per sekund en ny momentan lysintensitet for hver af de 28 lyskanaler. Informationen bliver sendt gennem det ledende broderi til de to LED-controllere, der stiller den ønskede intensitet ud til lysdioderne.

Effekten er at et lavt CO2-niveau giver et mønster der minder om stabilt, roligt åndedræt, mens et højt CO2-niveau giver et mønster der minder om svagt og uregelmæssigt åndedræt.

For at kunne lave noget nyt, er vi som samfund nødt til at tænke nyt. Og det indebærer også, at vi – både inden for forskningsverdenen og i erhvervslivet – kommer i dialog med andre typer af virksomheder og organisationer, end vi er vant til. Det er i krydsfeltet mellem IT og livsstil, at nye, innovative produkter bliver til. Alexandra Instituttet har desuden været med til at produktudvikle tekstiler med integreret it som Solcelletasken, UV-Kjolen og Solcellehængekøjen.

Vi kigger bl.a. på, hvordan man kan inkorporere sensorer i materialerne inden for bolig og beklædningsprodukter, og hvilken merværdi materialerne kan give brugerne. Vi er overbeviste om, at it kommer til at spille en meget stor rolle i hjemmet og inden for beklædning i fremtiden.

 

Vil du i gang med at udvikle nye og innovative it-tekstile produkter?
Kontakt os og hør om mulighederne!

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12
.