The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2017 // PASCHAL benytter semiautomatisk program til 3D-tegninger af brounderstøtninger

PASCHAL benytter semiautomatisk program til 3D-tegninger af brounderstøtninger

Artikel

17-05-2017

PASCHAL benytter semiautomatisk program til 3D-tegninger af brounderstøtninger

Alexandra Instituttet har netop færdiggjort et plugin til Autodesk-programmet REVIT for den tyskejede virksomhed PASCHAL-Danmark A/S, der bl.a. leverer dæk- og brounderstøtninger, hvilket er en slags stilladser, som kan bære meget tunge laster, f.eks. en motorvejsbro mens den støbes. Plugin’et gør det muligt at lave automatiserede digitale tegninger af stilladser i 3D i stedet for i 2D. Det har givet virksomheden en øget digitalisering, reduceret deres ressourceforbrug og så er plugin’et en del af en større transformation, der skal fremtidssikre PASCHAL til industri 4.0.

Slut med manuelt arbejde

Når PASCHAL førhen skulle designe og tegne stilladsunderstøtning til arbejdet med f.eks. en ny bro, foregik det i 2D-tegneprogrammer. De skulle manuelt udregne, hvor og hvordan stilladsunderstøtningerne skulle opbygges for at bære bygningen af broen bedst muligt og med mindst muligt materiel. PASCHAL ønskede at have et værktøj, der kunne tegne deres stilladskonstruktioner i 3D og semiautomatisk.

Magnus Koch, Computer Graphics Engineer i Alexandra Instituttet, lavede logikken bag plugin’et, der bl.a. gør det muligt automatisk at finde ud af, at der inden for et afgrænset område skal være en stilladsunderstøtning, og hvor mange komponenter det skal bestå af – ned til den mindste bolt. I første omgang skulle alle komponenterne i en stilladsunderstøtning tegnes manuelt i 3D-programmet, derefter skulle det automatiseres, så computeren selv kunne opbygge stilladset automatisk med alle søjler, dragere mv. Magnus Koch siger:

I stedet for at placere tingene manuelt i 3D-programmet så har vi brugt automatiseringen til at kunne fortælle programmet, at der inden for et afgrænset område skal være et understøtningsstillads, f.eks. omkring en brobygning. Ved at markere stilladshjørnets placering i forhold til terrænet og det overliggende dæk beregner plugin’et, hvilke stilladssøjler broen skal bygges op af, og hvordan komponenterne skal indstilles, og hvor mange komponenter der skal bruges.

3D-tegningen er en rettesnor ude på byggepladsen

Kunderne får 3D-modellen leveret digitalt og kan kigge på den ude på byggepladsen på en tablet og bruge den som rettesnor, hvis de er i tvivl om noget. 2D-tegningerne er stadig med, men 3D-tegningen giver mulighed for, at de kan zoome ind og ud og rotere rundt om understøtningskonstruktionen og f.eks. hurtigt afklare, hvilke diagonaler og trædragere skal sidde hvor. Jim Koldborg, CIO hos PASCHAL, siger:

Plugin’et har været en kæmpe hjælp for os. Den samlede design- og tegneproces er samlet set reduceret, vores tegninger er mere præcise, og materialeoptællingen er mere korrekt. Før tegnede vi udvalgte sektioner manuelt i 2D, og så talte vi det hele manuelt – altså, hvor mange søjler, dragere osv. vi skulle levere til kunden. Nu oplever kunderne færre fejleverancer, og at projektet kører uden uheldige forsinkelser som følge af vores fejl.

Derudover kan PASCHAL nu også modtage 3D-tegninger fra kunderne, f.eks. en 3D-tegning af en motorvejsbro – og anvende tegningen i REVIT til at lave en 3D-model af den stilladsunderstøtning, som skal bære brokroppen.

Det virker, som det skal

- Det, der er vigtigt, er, at det rent faktisk virker, som det skal, siger Magnus Koch. - Meget ofte, når man laver software, fungerer den ikke efter hensigten og volder flere problemer, end man havde i starten. Vi kørte med iterationer i samarbejdet med PASCHAL. Det gjorde, at de kunne være med til at bestemme, hvordan plugin’et skulle opføre sig. PASCHAL har selv været med til at bestemme, hvad der har været vigtigt at bruge tid på i arbejdet med plugin’et. Det gjorde, at de fik et produkt, der passer lige præcis til dem.

- Samlet set bruger vi nok lidt mere tegnetid nu (nuværende 3D i forhold til tidligere 2D), men til gengæld får vi et bedre produkt, der overordnet set sparer tid qua færre forståelsesfejl på byggepladsen, optællingsfejl fra vores side, samt at vi får belyst alle aspekter i vores stillads, og at ændringer i projektet efterfølgende er nemmere at rette, afslutter Jim Koldborg, CIO hos PASCHAL.

Klar til industri 4.0

Alexandra Instituttet har været med til at løse dele af en pipeline, der skal gøre PASCHAL klar til industri 4.0. PASCHAL vil gerne i fremtiden bruge HoloLens-briller ude på byggepladsen. HoloLens-brillerne skal bl.a. anvendes til at kontrollere at understøtningskonstruktionen er monteret i overensstemmelse med 3D-modellen og derved forebygge ulykker pga. fejlmontage. På sigt skal HoloLens-brillerne også assistere montøren under montagearbejdet, så han gennem brillerne ser de enkelte dele af 3D-modellen og monterer de enkelte materialedele som visualiseret i modellen.

Profilbillede af Magnus Koch
Computer Graphics Engineer
+45 31 35 06 25
Njalsgade 76, 2300 København S
.