The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2017 // Innovationssamarbejde bringer liv i Danmarks glemte patentguld

Innovationssamarbejde bringer liv i Danmarks glemte patentguld

Artikel

31-05-2017

Innovationssamarbejde bringer liv i Danmarks glemte patentguld

Et samarbejde mellem innovationsnetværket InfinIT, Danmarks Tekniske Museum og virksomheder fra maker-industrien har bragt liv i gamle opfindelser ved hjælp af digitale fabrikationsteknikker og prototyping.

Der ligger nogle virkelig spændende opfindelser, og det er synd, at de ikke får mere opmærksomhed. Vi fandt ud af, at hvis de mennesker, der stod bag opfindelserne, havde de digitale muligheder, som vi har i dag, så ville man kunne bringe nyt liv i opfindelserne. Så vores udgangspunkt var: hvad ville der ske, hvis vi genopfandt nogle af de opfindelser med nutidens teknologi, fortæller Vanessa Julia Carpenter, Lead Specialist hos IdemoLab, DELTA.

Projektet hedder ‘From past to present’ og har afholdt tre workshops, hvoraf den første blev afholdt på Danmarks Tekniske Museum. Her kunne man se opfindelserne. Den næste blev afholdt hos Underbroen, der er et fablab med adgang til de nyeste værktøjer inden for ‘fast prototyping’ som lasercuttere, 3D-printere og lignende. Den sidste blev afholdt hos IdemoLab, der har stærke kompetencer i, hvad der skal til at for at bringe produkter ud på markedet.

Lasercuttet emballage

Flere af fortidens patenter handler om emballage, og hvordan man pakker ting ind. Man har især anvendt styrofoam, der ligner hvide popcorn. Men det er både dårligt for miljøet og kræver meget plads, når man skal sende det. Men hvad nu, hvis man kender målene på det produkt, som man skal sende? Så ville man med en lasercutter kunne udskære emballagen, så den passer præcist til produktet.

Den udfordring tog en af grupperne op og kom frem til en måde, hvor man kan scanne et produkt og omdanne det til et mønster, som en lasercutter kan skære ud efter. Det betyder, at man kan nøjes med at bruge ét materiale og dermed gøre det nemmere at genbruge. Emballagen ville også kunne sendes som en flad pakke, hvis der er brug for det.

Det får samtidig produkterne til at fremstå mere high-end-agtige. Ligesom når man åbner et produkt fra Apple, der laver custom-indpakninger til hvert eneste af deres produkter. I virkeligheden vil langt flere firmaer kunne lave produktspecifik emballage, da de fleste har relativ nem adgang til et fablab og en lasercutter, forklarer Vanessa Julia Carpenter.

Intelligent drivhus

En anden gruppe var inspireret af et isolationsmateriale og lavede et intelligent drivhus, der ikke kun måler luftfugtighed, men også hvordan planterne har det. Det har desuden et indbygget vandingssystem og LED-belysning, der automatisk tænder eller vander, når planterne har brug for det. Her brugte de lasercuttere til udskæring og Arduino til styring af hard- og software.

Det interessante er, at rigtig mange prøver at genopfinde hjulet eller den dybe tallerken, men mange startups kigger ofte ikke tilbage i historien og ser på, hvordan man gjorde for 100 år siden. De kigger kun efter, om der er en anden startup, som har forsøgt sig. Så det giver rigtig godt mening at inddrage Danmarks Tekniske Museum og se, hvordan man har gjort det tidligere. Og så er der en virksomhed som Cotter, der repræsenterer fremtiden. Så i stedet for selv at stå for udskæringen, kan du uploade dit design til en lasercutter, få det udskåret og tilsendt, siger hun.

“Det er i princippet det, der skete med udbredelsen af papirprintere. Det gjorde os til grafiske designere og betød, at vi selv kan udgive brochurer. Og nu kan vi lave vores egne specialdesignede møbler. Det er også vigtigt at sige, at workshopsene aldrig var blevet til noget, hvis ikke et innovationsnetværk som Infinit havde været matchmaker. Det var et meget specielt samarbejde, fordi både fortiden i form af museet og nutidens maker-community deltog frivilligt.”

De tre workshops er opsamlet i videoen her:

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12
.