The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2017 // Danmark får sit første powercenter inden for kunstig intelligens

Danmark får sit første powercenter inden for kunstig intelligens

Artikel

30-05-2017

Danmark får sit første powercenter inden for kunstig intelligens

Alexandra Instituttet står bag et nyt center, Dansk Center for Anvendt Kunstig Intelligens (DCAKI), som vil give virksomheder nemmere adgang til de rigtige ressourcer inden for kunstig intelligens.

Kunstig intelligens er flere gange blevet udråbt til en af de vigtigste teknologier i vort århundrede. I fremtiden vil teknologien blive brugt til diagnosticering af sygdomme, styring af vores selvkørende biler og til effektivisering af de offentlige ydelser. Teknologien kan give virksomheder indsigt i kunderne og dermed føre til optimering af produktionen eller til nye produkter og tjenester. Mange virksomheder har dog svært ved at få adgang til de rigtige kompetencer og har dermed svært ved at realisere gevinsten ved kunstig intelligens.
 
Dansk Center for Anvendt Kunstig Intelligens (DCAKI) vil stille de nyeste teknikker inden for kunstig intelligens til rådighed over for virksomheder og organisationer. Bag centret står Alexandra Instituttet, der åbner i lokaler på Søndre Campus på den nybyggede del af Københavns Universitet. Det primære fokus er virksomheder, som er på vej ind eller allerede i gang med kunstig intelligens.
 
- Vi står i dag med teknikker, der er blevet voksne, og som er afgørende for digitaliseringen af både det danske samfund og danske virksomheder. Kunstig intelligens kan gøre virksomheder datadrevne og dermed give dem indsigt i kundernes efterspørgsel i realtid, så de kan komme op med nye produkter eller optimere den måde de producerer på, fortæller Anders Kofod-Petersen, professor i kunstig intelligens og vicedirektør på Alexandra Instituttet.

Let adgang til banebrydende teknologier

Ifølge Flemming Adsersen, COO for centeret, er det afgørende at give danske virksomheder let adgang til de rigtige ressourcer og kompetencer inden for kunstig intelligens. Det er den eneste måde, man kan understøtte virksomhedernes digitalisering og dermed skabe nye arbejdspladser.
 
- Vi kan samtidig se, at de virksomheder, der vil igang med at arbejde med moderne AI-teknikker, har svært ved at finde folk. Det betyder, at de har vanskeligt ved at realisere det potentiale, som teknologien rummer. Samtidig findes der en stribe forskellige platforme inden for AI og maskinlæring, som virksomhederne måske kan bruge lang tid på at få til at fungere. Men de ressourcer har vi. På centret får man adgang til en dataplatform, der allerede kører, AI-spidskompetencer samt et netværk til andre virksomheder, der arbejder med de samme teknikker, fortæller han.

Første center, der fokuserer på AI-teknikker

Mange virksomheder bor i dag i kontorfællesskaber, der har fokus på domæne. De færreste har fokus på metode. Ideen med centret er netop at give virksomheder fra alle brancher, som arbejder med kunstig intelligens, mulighed for at udveksle erfaringer.
 
- Uanset om man skal udvikle en algoritme, der kan diagnosticere svulster, tælle fugle over en lufthavn eller klassificere musik, er det de samme teknikker, man bruger. Med centret her får virksomhederne et neutralt sted, hvor de kan træne algoritmer inden for forskellige områder. Det kan kun lede til at de bliver bedre, forklarer Anders Kofod-Petersen.
 
Centret giver samtidig mulighed for Fast-lane innovation, der er en populær model i dag.
 
- Der er masser af store virksomheder, hvor det ikke giver mening at flytte 400 ansatte. Men de kan flytte deres innovationsafdeling hertil. Det giver god mening, fordi de pludselig bliver en del af et større miljø, forklarer Flemming Adsersen.

Vil gøre det nemmere at dele data 

En anden udfordring er, hvordan man får delt data mellem virksomheder, så man kan lave bedre eller ny virksomhed, fordi kunstig intelligens kræver at man har adgang til store datasæt. Da Danmark hovedsageligt består af små og mellemstore virksomheder, kan man godt frygte, at de taber data-kapløbet, og dermed ikke har samme muligheder for at udvikle nye løsninger. Mangel på data udgør ikke samme udfordring for globale koncerner.
 
Derfor vil centret gøre det nemmere at dele data og kompetencer på tværs af offentlige og private virksomheder.
 
- Vi ser ofte, at folk mener, at data har værdi i sig selv. Det har de ikke. Data har først værdi, når de bliver brugt til noget fornuftigt. Det kræver et center, der tænker i kunstig intelligens og som har en teknisk platform til at opsamle data. Med centret får virksomheder mulighed for at sætte sig sammen og putte deres data i en stor spand, køre på i en intensiv periode og udvikle ting, som optimerer deres produkter, fortæller Anders Kofod-Petersen.

Beskæftigelse, trafik og bæredygtigt byggeri

Ud over at arbejde med AI som metode, vil centret samle offentlige og private spillere inden for områder, hvor Danmark allerede står stærkt, og hvor der er et stort potentiale for at løse samfundsudfordringer. I første omgang fokuserer man på beskæftigelse, bæredygtigt byggeri og trafik.
 
- Det er naturligt at samle de bedste inden for AI og de felter. Vores mål er, at vi om tre år har et bud på, hvordan man kan udnytte AI til at skabe værdi inden for disse områder. Det er nemt nok at automatisere og overflødiggøre arbejdskraft med robotter, som McKinsey netop har peget på. Men med de rigtige data og kompetencer kan man bruge AI til at løse mange af de vækstproblemer, som vi står med i dag, siger Flemming Adsersen.
 

Fakta om Dansk Center for Anvendt Kunstig Intelligens (DCAKI)

 

  • DCAKI henvender sig både til mindre virksomheder eller offentlige organisationer, som er på vej ind eller allerede i gang med kunstig intelligens.
     
  • DCAKI tilbyder uvildige, topkompetencer og et nærværende miljø. Fokus er på banebrydende teknologier som kunstig intelligens, maskinlæring og Big Data. Ud over Alexandra Instituttets ydelseskatalog inden for it består tilbuddet af en basispakke, der indeholder en AI Helpdesk, IoT platform, SHARK maskinlæringsplatform og bidrag til centrets fællestjenester. Derudover er der diverse tilkøbstjenester som AI Roadmap, persondatapakke, Fast-lane innovation og mentorforløb.
     
  • Målet med DCAKI er at blive verdensmestre i at løse AI-udfordringer inden for de områder, som centret fokuserer på.
     
  • Centret bliver fysisk placeret i Univate, der er del af Symbion Communitiet. Det er et nyt og topmoderne kontorfællesskab placeret på Søndre Campus ved Københavns Universitet og lige ved Islands Brygge metrostation. Placeringen giver let adgang til både start-ups, etablerede virksomheder og offentlige aktører.

Læs mere på dansk.ai


Kontakt

Flemming Adsersen, COO for Dansk Center for Anvendt Kunstig Intelligens, +45 24 82 90 60, flemming.adsersen@alexandra.dk

Anders Kofod-Petersen, Vicedirektør, professor i kunstig intelligens, Alexandra Instituttet, +45 41 15 12 48, anders@alexandra.dk

Director Cph
Head of Data Science and Engineering Lab
Management
+45 41 15 12 48
Njalsgade 76, 2300 København S
.