The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2017 // Data-ekspert: Borgerne skal have overblik over, hvad deres persondata bliver brugt til

Data-ekspert: Borgerne skal have overblik over, hvad deres persondata bliver brugt til

Artikel

30-08-2017

Data-ekspert: Borgerne skal have overblik over, hvad deres persondata bliver brugt til

Borgerne skal selv have kontrollen over deres data. Det er temaet for konferencen MyData2017, der blev afholdt fra 30. august til 1. september i Helsinki og Tallinn.
Vores ekspert i sikkerhed og privacy, Berit Naomi Skjernaa, var med på konferencen. 

Åbne data udgør en central brik i samfundsudviklingen. Data kan være med til at fremme økonomisk vækst og videnskabelig forskning, men mange af de mest værdifulde data er også personlige data, som kan true privatlivets fred, hvis de bliver offentliggjort. Vi bliver måske irriterede over, at vores data bruges til at forfølge os med reklamer men vil gerne give lov til, at de bliver brugt til at forbedre den kollektive trafik og sundhedssystemet. 

Det er derfor vigtigt at give borgerne værktøjerne, så de reelt kan overskue, hvad deres data bliver brugt til og selv kan give tilladelserne.

Sådan lyder det fra Berit Skjernaa, Senior Security and Privacy Specialist i Alexandra Instituttets Security Lab. Hun har de seneste par år arbejdet med persondata og teknologier og værktøjer, der kan hjælpe med at beskytte folks private data og give dem overblik over, hvordan deres data bliver brugt.

Hun deltog i MyData2017, der er en stor konference, som blev afholdt fra den 30. august til 1. september i Helsinki og Tallinn. Konferencen samler over 800 forskere, data-eksperter, repræsentanter fra erhvervsliv og myndigheder for at diskutere fremtidens persondata-økonomi.

Berit Skjernaa forklarer:

I dag er der stor usikkerhed om, hvem der tjener penge på vores data. Der er sådan en lidt ’vild-vesten’-tilgang, hvor alt er tilladt. Noget af det skyldes, at der ikke har været en lovgivning på tværs af grænser. Mantraet blandt mange virksomheder har været, at de skulle samle så meget data ind som muligt, for eventuelt senere at kunne tjene penge på dem. Det er i min optik urimeligt og ubalanceret.

Med den nye persondataforordning får man et lovgrundlag, der siger, at virksomhederne ikke bare må indsamle persondata. Men lovgrundlaget er ikke nok til, at man som individ får reelt overblik over, hvordan vores persondata bliver brugt. Det er netop formålet med MyData. Det åbner også op for nye forretningsmodeller, hvor virksomheder kan begynde at bruge data i nye sammenhænge. Et system med bedre håndtering af persondata er både til gavn for individet, samfundet og virksomheder.

MyData-initiativet er startet af Open Knowledge Finland og Helsinki Institute of Technology (HII) tilbage i 2013 med det formål at give den enkelte borger mere kontrol over de personlige data, som i øjeblikket bliver kontrolleret af virksomheder og myndigheder.

Konferencen fokuserede på 12 spor, herunder bl.a. hvordan MyData-konceptet fungerer, samtykkeerklæring, EU’s nye persondataforordning samt sundhedsdata.

Berit Skjernaa har været den drivende kraft bag sporet Health data and privacy. Området er især aktuelt, fordi der ligger en udfordring i at gøre sundhedsdata, økonomiske data og andre følsomme data tilgængelig for analyser. I sporet kigger man både på, hvordan den enkelte person kan få mest ud af sine sundhedsdata, men også, hvordan tilgængelige sundhedsdata kan gavne samfundet, og hvordan vi kan donere vores data. Samtidig ser man på, hvad det er for nogle teknologier, der kan bruges til at sikre folks privatliv, når man arbejder med sundhedsdata.

– Vi har fundet en græsk kvinde, der er i gang med at udvikle et socialt netværk for patienter, hvor de kan dele informationer om deres sygdom på en sikker måde, dele letlæselige forskningsresultater og dele deres data med forskere og læger, så de kan bruge patienternes data til forskning. Vi vil også kigge på, hvordan man kan bruge forskellige teknologier til at sikre sådan et system, så patienterne bevarer deres privatliv. Pointen er, at patienterne kan bruge deres data til at skabe værdi for sig selv og andre og dermed tage ansvar for deres sundhed, forklarer Berit Skjernaa.

Netværksmøde i Aarhus

Arbejdet med MyData er ikke slut efter konferencen i Helsinki. Der er løbende blevet afholdt netværksmøder i London, Berlin og Paris, og den 23.-24. november rykker netværksmødet til Aarhus. Her har danske virksomheder mulighed for at høre mere om MyData og møde virksomheder og forskere, som arbejder med konceptet.

Jeg synes, det er vigtigt at behandle folk med respekt, og det inkluderer også at behandle deres data med respekt. Det oplever jeg også, at de fleste virksomheder vil. Men mange ved måske ikke, hvordan man sikrer data, og det håber vi, de kan blive klogere på på mødet. Jeg tror også, at der for virksomheder kan være en branding-værdi i at fremstå data-etiske.


 

 

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12

Fakta

MyData 2017 er en international konference om personlig data, der bliver afholdt i Helsinki i Finland fra den 30. august til den 1. september. Den er arrangeret af Open Knowledge Finland, Fing (Next-Generation Internet Foundation), Aalto University og det finske ministerium for transport og kommunikation.

.