Alexandra Instituttet A/S // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2016 // Professor: Vigtigt at diskutere robotternes indflydelse på samfundet

Professor: Vigtigt at diskutere robotternes indflydelse på samfundet

Artikel

14-06-2016

Professor: Vigtigt at diskutere robotternes indflydelse på samfundet

De er der, når vi tjekker ind i lufthavnen, handler ind i supermarkedet eller når vi lader græsslåmaskinen slå græsset selv. Robotterne findes i dag i uendelig mange varianter, og antallet øges stadig. Det medfører en teknologisk revolution, der potentielt kan dække alle vores primære behov, og det betyder, at vi om 10-15 år kan vi leve i et samfund, hvor vi egentlig ikke behøver at arbejde.

Sådan lyder det fra vores ekspert i kunstig intelligens, Anders Kofod-Petersen, der ud over at være vicedirektør på Alexandra Instituttet, er professor på NTNU (Norwegian University of Science and Technology).

Det kræver, at vi er villige til at diskutere den videre udvikling. Vi er nødt til at have et langsigtet perspektiv. Hvis vi ikke snakker om det, så risikerer vi, at tingene går galt. Der er mange jobs, der er i farezonen i fremtiden, og hvis vi ikke tager diskussionen - og samtidig insisterer på, at alle i samfundet skal arbejde og tjene penge, så risikerer vi, at store dele af befolkningen pludselig står uden job , forklarer Anders Kofod-Petersen i et interview til P3.no.

Sitet har skrevet en temaartikel om robotter og sætter fokus på, hvad det er for nogle typer af arbejde, der bliver overflødiggjort. Ifølge Anders Kofod-Petersen er det erhverv som fotomodeller, der står først til at forsvinde, da det er både nemt og billigt at animere modellerne.

Rutinejobs inden for kontor, service og transportområdet er også udsatte. Der er heldigvis lyspunkter og jobtyper, der aldrig går af mode. Det gælder præster, jobs i sundhedsvæsenet eller andre erhverv, hvor den menneskelige kontakt er vigtig. Håndværkere kommer også til at være i høj kurs mange år fremover, da robotter vil have svært ved at efterligne det, som man kan udføre med menneskehænder.

- Tekniske uddannelser kommer også til at stå stærkt. En forståelse for teknik og naturvidenskab bliver også utrolig vigtigt, da det er en forudsætning for at kunne “snakke” med robotterne, forklarer Anders Kofod-Petersen til P3.no, der er et søstersite til NRK.no

 

Deputy Director, Professor
Head of Data Science and Engineering Lab
Direktionen
+45 41 15 12 48
Njalsgade 76, 2300 København S
.