Alexandra Instituttet A/S // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2013 // Energihøst fra hængekøjer, badevand og pis-raketter

Energihøst fra hængekøjer, badevand og pis-raketter

Artikel

05-07-2013

Energihøst fra hængekøjer, badevand og pis-raketter

Når vi vil spare på energien, er det ofte den løftede pegefinger, der får os til at skrue ned for varmen og slukke for lyset. Men hvorfor ikke gøre det underholdende og behageligt at være miljøbevidst? Alexandra Instituttet medvirker i projekter på Skanderborg Festival, der skal høste energi på nye og alternative måder.

Fire mænd stiller sig på hver sin side af en såkaldt ”pis-raket”. Et pissoir der ofte opstilles på festivaler og ved koncerter, hvor urinaler gerne skal være lettilgængelige. Straks begynder lamper at blinke i forskellige farver og lydeffekter at akkompagnere mændenes urineren, mens de overraskede og grinende gør sig færdige. Men hvad, de måske ikke ved endnu, er, at deres efterladenskaber faktisk tjener endnu et formål gennem pis-raketten. Det varme tis løber nemlig ikke direkte i kloakken men gennem et system, som udnytter urinens varme og høster energien derfra.

- Installationen skal på den ene side høste energi, men samtidig håber vi, at de flotte farver og andre ting har en positiv indvirkning på folk, så de får lyst til at bruge installationen og ikke føler sig pressede til det, siger Morten Skov, der er forsknings- og innovationsspecialist hos Alexandra Instituttet.

Pis-raketten er ét af tre projekter, der på Skanderborg Festivalen skal give festivalgæsterne mulighed for at lave og bruge vedvarende energi. Samtidig er alle installationerne brugsgenstande, som primært har andre funktioner.

- Det er en alternativ måde at bruge vedvarende energi på. I stedet for at stå bagved og sortere affald og sådan nogle ting, så er det her noget, som gæsterne kan bruge og interagere med, men som samtidig gør noget godt for festivalen, siger Morten Skov.

Lad op i hængekøjen
På samme måde som pissoiret høster energi ved at udnytte varmen fra urinen, skal en badeinstallation på campingområdet høste energien fra det varme badevand. En tredje installation er en hængekøje lavet af solceller, som inviterer festivalgængeren til at oplade sin mobil og slappe af imens.

- Når man har fået for mange indtryk fra festivalen og ens mobil er gået død,  kan man lade op i hængekøjen og lukke sig lidt ude fra aktiviteterne omkring en. Imens kan man lade sin telefon op via solcellerne, fortæller Karin Bech fra Alexandra Instituttet, der arbejder med designet af solcelle-hængekøjen.

_

Over køjen hænger et net af solceller, som skærmer af for vejret, mens den trætte festivalgænger tager sig en slapper og får opladet mobilen. At bruge solceller til dette formål har dog stillet krav til materialerne, fortæller Karin Bech.

- Vi skulle bruge noget, der var så let og fleksibelt som muligt. Her har vi samarbejdet med DTU, som har lavet solcellerne. De solceller, de laver her, er faktisk rigtig smukke, så det har været en gave til projektet, at vi får dem med, da de har et meget æstetisk udtryk.

For at lade brugeren følge med i hvor meget energi de forskellige installationer genererer, kan man på nogle af festivalens standere for mobilopladning følge med i, hvilke mobiler der oplades af tis og badevand.

- Hvis man fortæller folk, at de har genereret 47 watt-timer, så vil de fleste være fuldstændig spejlblanke i ansigtet. Men hvis man fortæller, at de kan lade deres mobiltelefon op to gange med den energi, de har opsparet, giver det for mange bedre mening, siger Morten Skov.

Projektet er finansieret af InfinIT og er et samarbejde mellem Aarhus Universitet, Alexandra Instituttet, Skanderborg Festival og Godik. DTU - Department of Energy og solcellevirksomheden Gaia Solar har bidraget til hængekøjen.  

Fra Alexandra Instituttet deltager Morten Skov, Karin Bech, Rikke Koch og Preben Holst Mogensen

Besøg også Skanderborg Festivalens hjemmeside.

Tilbage til nyhedsbrev.

Profilbillede af Morten Skov Jørgensen
Senior Cyber-Physical Specialist
+45 21 13 57 07
Njalsgade 76, 2300 København S
.