AR/VR/digital bæredygtig omstilling

Digitalisering og VR skal gøre Vestas grønnere og hurtigere

Digitaliseringen skal være med til at bane vejen for Vestas’ værdikæde, så der opnås mere miljørigtig transport og hurtigere time to market.

Vi har sammen med den nationale klynge for avanceret produktion, MADE, været på virksomhedsbesøg hos VESTAS og fået indsigt i Vestas’ digitale satsning inden for storskala produktion, fortæller Allan Hansen, som er vores Head of Digital Experience and Solutions Lab. Deltagerne kunne prøve de nye digitale teknologier på egen krop og så, hvad det kræver at samle vindmøller på højde med Øresundsbroen.

De tårner sig op i landskabet som et symbol på grøn omstilling
For hver ny generation bliver tårnet højere, vingerne større og modulerne tungere. Vindmølleproducenten ønsker at løse udfordringen med transport og montage af de over 100 meter høje møller, der har vokseværk.

Det er besværligt at transportere de enorme komponenter og maskiner på landevejene, og derfor er Vestas nødt til at tænke i nye baner og nye teknologier.

Vindmøllerne bliver større og større. Fra 2 megawatt i 2003 og til 15 megawatt i dag. Når møllerne bliver større, stiger kompleksiteten også ift. transport og montage. For at løse det undersøger Vestas f.eks., hvordan man kan optimere designet og produktionen af vindmøllekomponenter til transport.

Digitalisering kan bidrage til Vestas’ grønne mål via miljørigtig transport, reduceret brug af materiale og mindre rejseaktivitet: Vindmøllegiganten vil nemlig producere vindmøller uden ressourcespild i 2040.

Træd ind i produktionen – langt væk fra
Deltagerne på besøget prøvede kræfter med VR-briller, der giver digitale arbejdsinstrukser til operatørerne. Det kan f.eks. være en guide til, hvordan man fylder benzin på en tank.

VR-brillerne efterligner forholdene på produktionsgulvet, og denne simulering håber Vestas helt vil erstatte papirmanualer i fremtiden. Med hjælp fra den intuitive teknologi er det nemmere og hurtigere at bygge værdikæden til lige dér, hvor vindmøllerne skal stå.

Vestas har 29.000 medarbejdere på verdensplan, derudover bruger Vestas en del eksterne medarbejdere eller konsulenter. Det kan være en udfordring, som teknologien kan være med til at løse:

Vestas har få medarbejdere on site, der skal videregive information til eksterne medarbejdere. I dag får de arbejdsinstruktioner på op til ca. 30 sider på skrift – i fremtiden vil vi gerne give dem VR-briller på, så de kan se, hvad de skal lave og blive bedre til at udføre arbejdet inden for den rigtige kvalitet og tid.

Teknologien vil altså spare Vestas-medarbejderne for en masse rejsetid, samtidig med at det vil forbedre kvaliteten af det udførte arbejde.

Deltagerne fik mulighed for at prøve VR-briller, der simulerer forskellige opgaver i Vestas’ produktion.

Læs hele artiklen på made.dk

Del dette:

Formular indsendt!