Søg
Close this search box.

Energi og forsyning

Dataspaces i praksis og i den vide verden

Vi er netop blevet optaget i International Data Space Association (IDSA) som det tredje danske medlem, og vi er samtidig i gang med at bygge og teste dataspace-connectors i to projekter for energisektoren i Danmark.

Forestil dig, at du arbejder for et forsyningsselskab i en by i kraftig forandring: Flere og flere husstande får elbiler og ladestandere, men også solceller, jordvarme og regnvandstanke. Samtidig sørger klimaforandringer for mere ekstremt vejr med både tørke og skybrud, storm og vindstille, kulde og hedebølger.

Som følge deraf får I behov for at kunne samarbejde med en lang række andre aktører på energi- og forsyningsmarkedet for at kunne forudse og sikre forsyningen. I skal både kunne dele data på kryds og tværs med store industrivirksomheder, men også med borgerne og minsandten også med jeres konkurrenter. Men hvordan gør I det? Et dataspace er vejen frem.

Datadeling sker automatisk, og når mennesker vælger det
I et dataspace kan medlemmer definere, hvilken slags data de vil dele med hvem, forklarer vores softwareudvikler Harshit Mahapatra. ”Hele ideen bag dataspaces er, at man i stedet for at lade virksomhedsadvokater forhandle databehandlingsaftaler kan have en slags mekanisk måde, hvorpå man definerer, hvem man gerne vil dele hvad med. Dataspaces muliggør dataudvekslingen, mens de håndhæver de begrænsninger, medlemmerne selv har defineret.“ Det gør det muligt at udveksle data hurtigere og sikrere for dataspace-medlemmerne.

Helt konkret fremviser hvert dataspace-medlem en liste over datakilder, f.eks. et dokument, en database, en API osv. Hvert medlem definerer også selv et sæt regler for, hvordan deres datakilder kan deles, understreger han. Når et medlem anmoder om adgang til en datakilde, bliver de automatisk evalueret i forhold til de relevante regler. Hvis alle betingelserne er opfyldt, får de adgang og dermed mulighed for at udveksle data. Men hvis nogen af ​​betingelserne ikke er opfyldt, blokeres dataoverførslen automatisk.

Opbygning og test i to danske energi-dataspaces
Men hvordan bygger vi så et dataspace? “IDSA, International Data Space Association, definerer og leverer en standardimplementering for dataspaces, som vi lige nu bruger til at bygge vores eget proof of concept,” fortsætter han. I det ene af to projekter bygger vi en Eclipse dataspace-connector i samarbejde med Silkeborg Forsyning, Trefor og Center Denmark.

“Dette giver os mulighed for at simulere et dataspace med udbydere og forbrugere,” fortæller Harshit Mahapatra. ”Vi tester, hvordan de kan udveksle data. Hvis f.eks. en af ​​dem har en politik om, at en bestemt type data kun kan deles med en bestemt type aktør, kan vi tjekke, om dataforbindelsen rent faktisk blev blokeret. Så vi tester de forskellige regler og teknologier, og hvordan de virker.”

Ud over projektet med Eclipse dataspace-connectoren arbejder vi også med i et større projekt om en Fiware-connector sammen med Energinet, Trefor, Inilab, Neogrid Technologies, Focus Advokater og KMD, der primært står for udviklingen af connectoren.

Viden og indflydelse i EU og globalt
Dén viden, som vi får oparbejdet vores projekt, glæder vi os til at dele i IDSA, fortæller vores Senior Research and Innovation Manager, PhD Lea Schick. ”Vi kommer til at bidrage i en arbejdsgruppe, der står for et internationalt træningsprogram, så man kan få oplæring i at lave dataspaces. Det er jo noget af den viden, vi glæder os til at kunne give videre.”

Vi er også med i en arbejdsgruppe i IDSA, der arbejder med dataspaces for energisektoren, siger hun. ”Vi får vildt meget ud af vores medlemskab: IDSA er med til at sætte den politiske dagsorden og påvirke den linje, EU lægger i forhold til dataspaces. Men IDSA er også virkelig international og arbejder langt uden for Europas grænser, for eksempel med Japan.”

Hun er yderst tilfreds med, at vi er blevet optaget som det tredje danske medlem ved siden af Danmarks Miljøportal og FORCE Technology, der ligesom os er et af Danmarks syv Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter.

”Det passer perfekt til vores mission om at bygge bro mellem forskning, samfundet og erhvervslivet,” understreger Lea Schick. ”Det er værd at bide mærke i, at IDSA udsprang af et forskningsprojekt, der viste behovet for sikker datadeling, og blev grundlagt af Fraunhofer Instituttet, vore kæmpestore tyske søsterinstitut”.

Vil du holde dig orienteret om energi-dataspaces og meget mere? Så abonnér på vores nyhedsbrev

Del dette:

Formular indsendt!