Søg
Close this search box.

Dataspaces

Bør jeres datadelingsløsning sætte standarden?

Hvordan skal en dataspace for energi- og forsyningssektoren se ud i praksis? Vores konsulent Niels Martin Sunesen er ved at undersøge, hvordan vi løfter datadelingsløsninger fra tegnebrættet ud i virkeligheden og har brug for input fra jer.

”Vi er ved at undersøge, hvordan selskaber og virksomheder i energi- og forsyningsbranchen arbejder med datadelingsløsninger, så vi kan se, om der er en form for fællesnævner eller nogle fælles træk, der virker lovende,” fortæller han.

Udfordringen er, at det meste af arbejdet med at udvikle datadelingsløsninger foregår bag lukkede døre i de enkelte organisationer, forklarer Niels Martin. ”I bedste fald er det dobbeltarbejde, fordi mange sidder og udvikler det samme parallelt. I værste fald betyder det, at de løsninger, de enkelte aktører finder frem til, måske ikke lever op til kommende fælles standarder, og så er det jo spildt arbejde.”

Videndeling, hele branchen kan nyde godt af
Derfor håber han, at nogle af dem, der sidder og udvikler datadelingsløsninger, har lyst til at dele deres viden med os, så vi kan hjælpe alle i branchen med at lære af hinanden. ”Der er store kompetencer i energi- og forsyningssektoren, som vi gerne vil kende og anerkende,” understreger han.

Én af de ting, selskaberne/virksomhederne if. Niels Martin er rigtigt gode til, er at undersøge deres egne behov til bunds og idéudvikle skræddersyede løsninger, der dækker dem. Men netop disse løsninger skal jo ud at leve i fælles dataøkosystemer.

En del af kerneideen bag dataspaces er, at når vi gør data og derigennem viden mere tilgængelig for alle, kan der udvikles nye løsninger og produkter, som skal være med til at sikre fremtidens energisystem. Derfor er viden- og erfaringsdeling også utrolig vigtigt her i udviklingsfasen.

Vil I være med til at sætte retningen?
Området er så nyt, at de, der har viden og stiller den til rådighed, er med til at påvirke udviklingen i ret kraftig grad, forklarer han. Det sker, fordi de går forrest og tydeligt tilkendegiver, hvordan de synes, datadeling skal fungere.

”I fremtiden kommer der en vis form for standardisering. Ikke i en voldsom grad, men i én eller anden udstrækning,” spår Niels Martin. ”Så hvis éns egen løsning er genial, men ingen kender til den, og alle andre går sammen om andre løsninger, så bliver det deres løsning, der sætter standarden.” Derfor er det vigtigt, at organisationer og virksomheder træder frem og deltager i samtalen, så vi kan få deres viden og løsninger ud i plenum, understreger han.

”Så vidt vi ved, findes der ingen reel use case endnu,” mener han. ”Der findes masser af gode ideer og fine forslag, men der er vist aldrig rigtig nogen, der har fået en dataspaceløsning til at fungere ordentligt. Det er det, der er dilemmaet. Og det er derfor, at dialogen er så vigtig i øjeblikket.”

Dataspaces er stadigvæk et udviklingsområde, slår han fast. ”Fordi vi befinder os i den tidlige konceptudvikling, er det meget vigtigt, at vi får så mange input og så stor forståelse for udfordringerne og løsninger som overhovedet muligt.”

Derfor er det ikke et krav, at jeres løsning allerede er i brug, understreger han. ”Det gør ikke noget, at den er på tegnebrættet; vi vil stadigvæk gerne høre om den.”

Interesseret i både governance og teknologi
Niels Martin og hans kolleger er netop begyndt på at udfærdige et katalog af use cases, der skal være med til at give et overblik over, hvad der sker inden for dataspaceudviklingen, og hvilke redskaber der bliver taget i brug, fortæller han. Kataloget skal være en del af grundlaget for Energistyrelsens arbejde i Forsyningsdigitaliseringsprogrammet. Det har fokus på, hvordan de forskellige grene i forsyningssektoren skal forbedre deres drift og udvikling og understøtte hinanden gennem digitalisering.

Derfor undersøger vi både governance-aspektet og de teknologiske udfordringer ved dataspaces. ”Det handler om at få data til at flyde frit tilgængeligt mellem forskellige aktører og at sikre, at der er høj tillid mellem dem, og at der kan komme nye aktører til. Og så skal datadelingssystemet selvfølgelig overholde alle love og regler, så tilliden kan være helt i top,” slår han fast. ”Vi er naturligvis også meget interesserede i at høre om de tekniske komponenter, der får det hele til at hænge sammen.”

Fortæl os om JERES datadelingsløsning
Vi håber, I er villige til at tage dialogen med os. Tag fat i Niels Martin og fortæl ham om, hvilke datadelingsløsninger I er ved at udvikle, og hvordan I arbejder med dataspaces.

Del dette:

Formular indsendt!