Cybersikkerhed

Blockchain og smarte kontrakter skal hjælpe med at skabe tillid i fremtidens lokale energisystem

I fremtiden skal vores hjem ikke kun være et sted, hvor vi forbruger energi. Det skal også være et sted, hvor vi producerer og udveksler overskudsstrøm med nabolaget. Smarte hjem med solceller, elbiler og batterier kan spille en aktiv rolle i det lokale energimarked, hvor naboer handler strøm med hinanden og bidrager til det overordnede elnet. Den form for samarbejde kan også være en hjælp til elnettet, hvis det er underforsynet med grøn strøm.

Det er kernen i et nyt projekt, som Alexandra Instituttet deltager i sammen med Develco Products og Institut for Elektro- og Computerteknologi ved Aarhus Universitet. 

“Som det er i dag, så har vi både batteripakker i elbiler og solceller på tagene, som kan bruges i et lokalt elnet. Vi kigger derfor på, hvordan smarte hjem bliver aktører i et lokalt energimarked, hvor de både kan producere og forbruge energi. Det kræver koordinering, fordi hvis man smider energi ind i et system, så skal det også trækkes ud samtidig et andet sted,” forklarer Rune Hylsberg Jacobsen, der er professor ved Institut for Elektro- Computerteknologi ved Aarhus Universitet.

Blockchain og smarte kontrakter
Projektet omfatter forskellige problemstillinger som for eksempel, hvordan man indgår aftaler, og hvad prisen skal være. Her kigger projektet på blockchain-teknologien, da det kan give den sikkerhed, at når en bruger først har lagt et bud, så kan man ikke trække det tilbage. Teknologien giver også mulighed for at spore tilbage og se, hvem der har indgået aftaler.

“Blockchain-teknologien giver mulighed for at lave noget auktion, hvor man lægger et bud ind og siger, at jeg har overskud af strøm den næste time og spørge, om der er nogen, der er interesserede. Det kan være med til at automatisere energihandel og sikre gennemsigtighed,” forklarer Rune Hylsberg Jacobsen.

I projektet kigger de også på at lave certifikater, en form for mikro CO2-certifikat, hvor man kan certificere, at det er grøn produktion, der kommer fra solcellen.

Tillid er afgørende
Det er Alexandra Instituttet, der i samarbejde med Develco Products skal udvikle nogle tekniske løsninger, der kan understøtte den software, der skal bruges i systemet.

Hvis man skal have den fysiske verden med strøm koblet til en blockchain, så kræver det, at man har noget hardware med kryptering, som man kan stole på, forklarer Gert Læssøe Mikkelsen, der er leder af Alexandra Instituttets Security Lab.

“Det er den tilknytning fra den fysiske verden til softwareverdenen, som vi skal løse i samarbejde med Develco Products ved at lave noget kryptering, som skal bruges i deres løsninger. Vi skal bygge tillid ind i systemet, således at den strøm, der bliver handlet, også rent faktisk bliver leveret, og at der ikke opstår snyd eller ubalance i systemet,” forklarer han.

Den kritiske infrastruktur skal gøres mere grøn
Ideen med projektet er at vise, at man kan lave et smartere energisystem, hvor man muliggør udveksling af energi, og hvor der er en potentiel besparelse i forhold til at reducere tab af energiforbrug, og hvor man samtidig øger forsyningssikkerheden og resiliensen i nettet.

Projektet er en del af et større projekt, der hedder GreenCOM, som handler om at gøre den kritiske kommunikationsinfrastruktur mere grøn og sikre, at vi får en større udnyttelse af grøn energi. 

“Som det er i dag, bruger vi alt for meget energi, og vores CO2-regning bliver også større. I vores lokale projekt handler det om at støtte op om grønne energikilder ude hos forbrugerne,” lyder det fra Rune Hylsberg Jacobsen.

Fakta om GreenCOM
Et enestående dansk samarbejde med navnet GreenCOM vil producere et ‘Columbusæg’, der på samme tid sikrer det danske samfund mere digitalisering og en grønnere omstilling. Samarbejdet forventes at resultere i 30 banebrydende danske teknologioverførsler til industrien, der vil sørge for en digital infrastruktur, der muliggør, at internetforbindelser kan transportere langt større mængder data langt hurtigere, langt billigere, langt sikrere og langt grønnere end i dag. 

Projektet er et samarbejde mellem 18 danske virksomheder, to universiteter, to godkendte teknologiske serviceinstitutter (GTS) og to erhvervs- og brancheorganisationer.

Læs mere om GreenCOM her

Del dette:

Formular indsendt!