Cybersikkerhed
Blockchain og andre cybersikre teknologier kan gøre os grønnere
”Vi skal bruge data og digitalisering til den grønne omstilling, så vi skal have styr på cybersikkerheden; ellers kommer det ikke til at ske.”
Så klart udtrykker vores Head of Security Lab Gert Læssøe Mikkelsen sig. ”Hvis vi udskifter et gammeldags, analogt og fysisk system, der virker, med noget grønt, digitalt og intelligent, skal det være robust.”
På forkant, men forsvarligt
I Danmark er f.eks. elnettet robust: Vi er vant til, at der kommer strøm ud af stikkontakten. Men i takt med at vi digitaliserer for at komme i mål med den grønne omstilling, eksponerer vi os for cybertrusler.
Og trusselsniveauet er højt, advarer han. ”Der er professionelle hackere, der har interesse i, at energiforsyningen i visse lande – herunder Danmark – bliver udfordret. Så vi skal have styr på sikkerheden, ellers får vi nogle digitale løsninger, vi ikke kan bruge i praksis.”
Køb strøm af din nabo
Men cybersikkerhed handler ikke kun om at undgå noget ubehageligt: Teknologier, der oprindeligt blev udviklet med henblik på sikkerhed, kan også anvendes i andre sammenhæng, hvor de kan muliggøre nye og spændende løsninger, understreger Gert.
Blockchain kan gøre det muligt at bruge data på tværs og kan dermed være katalysator for handel med strøm lokalt, eksemplificerer han. ”Hvis du har en elbil, og din nabo har solceller på taget, kan I bruge blockchain til at handle energi med hinanden.”
Undgå greenwashing
Vi trækker på erfaringer fra et projekt med Energinet, hvor blockchain bliver brugt til at styrke den grønne omstilling ved at forhindre greenwashing, fortæller Gert. Projektet drejer sig om de certifikater, virksomheder kan købe for at dokumentere, at de bruger grøn strøm.
”Det er en sandhed med modifikationer: Hvis virksomhedernes forbrug overstiger mængden af grøn strøm, der produceres på et givent tidspunkt, kan man selvfølgelig godt sige, at de ’gennemsnitligt’ bruger grøn strøm.” Det kan blockchain præcisere, fordi teknologien kan afdække og dokumentere det nøjagtige forbrug af grøn og sort strøm.
Behov for oplysning om sikkerhed
Selvom forsyningssektoren generelt er bevidst om nødvendigheden af høj sikkerhed, oplever Gert stadigvæk et behov for oplysning. ”I branchen er der mange ildsjæle med et stærkt fokus på grøn omstilling, som ikke altid har blik for sikkerheden,” observerer han.
”De kan gøre alle mulige spændende ting med data og kan godt opleve cybersikkerhed som lidt af en show-stopper. Vi havde det lige så sjovt, men så kom Gert og snakkede om sikkerhed,” joker han.
Det er dog hans vurdering, at forsyningssektoren generelt har høj bevidsthed om behovet for cybersikkerhed, både pga. nye lovkrav om på området og spektakulære cyberangreb med høj mediedækning.
Dertil kommer en række større initiativer, der stiller skarpt på sammenhængen mellem grøn omstilling og sikkerhed, bl.a. projektet GreenCOM – det grønne, sikre og optimerede internet.