Digital bæredygtig omstilling
19 mio. fremtidssikrer fremstillings-SMV’erne
Om 5-10 år vil små og mellemstore fremstillingsvirksomheder ikke kunne leve af rent produktsalg: Kunder og myndigheder vil stille nye krav til virksomhederne om bæredygtighed og cirkulær økonomi. Derfor bliver det et afgørende konkurrenceparameter for virksomhederne at maksimere deres produkters ydeevne og genanvendelsesgrad.
Produkter skal leve længere og sælges igen
Fremtidens Bæredygtige Servicekoncepter er et nyt projekt under Industriens Fond, der skal fremtidssikre produktionsvirksomhederne. Det skal gøres ved, at virksomhederne udvikler produkter med lang holdbarhed og services, der yderligere forlænger levetiden gennem pleje og vedligehold.
Derudover skal virksomhederne tilbyde take-back-løsninger, så defekte eller forældede produkter kan forbedres, repareres eller opgraderes og efterfølgende sælges igen. Det er hele dén omstilling, som projektet skal understøtte.
”Med vores nye bevilling kommer endnu flere SMV’er i gang med den udvikling godt hjulpet af den erfaring med servitization, og forretningsforståelse, som bl.a. er skabt i vores tidligere indsatser på det her område,” siger Charlotte Kjeldsen Krarup, udviklingsdirektør i Industriens Fond.
Digitalisering og samarbejde er vejen frem
Danske fremstillingsvirksomheder skal blive mere bæredygtige, mere digitale og mere serviceorienterede. Men transformationen fra primært at være produktleverandør til også at sælge grønne serviceydelser er kompleks.
Erfaringer fra arbejdet med servitization i dansk erhvervsliv viser, at udviklingen sker bedst i samarbejde med andre virksomheder – især inden for områder som teknologi, automation og it. Synergien ved at koble flere virksomheders ydelser sammen til én samlet ydelse giver nemlig særligt stor værdi.
Første skridt er derfor at få virksomhederne til at tænke digitalisering ind i de nye services, så de samtidig bliver mere bæredygtige. Næste skridt er at bane vejen for samarbejder med andre, der er i gang med samme udvikling.
Målet: Max. 2 år efter forløbet er alle godt i gang
Projektet hjælper virksomhederne med at udvikle nye forretningsmodeller baseret på servitization, digitalisering og bæredygtighedsprincipper. Desuden får virksomhederne også hjælp til at identificere, implementere og forankre nye samarbejder og partnerskaber.
Ambitionen er, at 30-40% af de deltagende virksomheder kan påbegynde omstillingen til digitale services umiddelbart efter projektet, 20-30% vil kunne gå i gang lidt senere, og de sidste 30-40% vil kunne starte 1-2 år efter endt forløb. På Industriens Fonds forgængerprojekt Servitize.DK kom 123 af de 130 deltagende virksomheder i mål, så ambitionen er høj, men realistisk.
Projektet er udviklet i samarbejde med FORCE Technology, Danish Technological Institute, Aarhus University, Maskinmestrenes Forening og os.
Interesseret?
Så skriv til vores Head of Strategic Business and Governance Kristian Krämer eller ring til vores Business Development Manager Jesper Rosleff på 20 85 90 20.