
AI/kunstig intelligens
Dumt at ignorere internationale standarder

- september 30, 2022

Jacob Andersen
Senior Software/ICT Engineer
FØRSTE KONSEKVENS: ’Hamrende dyrt’
”Man kan jo godt lave software til det danske sundhedsvæsen, men det bliver hamrende dyrt, fordi det skal udvikles fra bunden og ikke kan sælges igen på andre markeder, der følger de internationale standarder. På hjemmemonitoreringsområdet gjorde man det egentlig rigtigt fra starten ved i 2013 at vælge en referencearkitektur, der følger internationale standarder. Desværre ignorerer man den fuldstændig og udvikler fortsat softwareløsninger, der ikke understøtter de internationale standarder på området”
ANDEN KONSEKVENS: Dataudnyttelse begrænses af siloer
”Når der udvikles softwareløsninger til behandling af en bestemt sygdom, bliver der tit ikke sørget for, at de indsamlede data kan anvendes generelt. De internationale standarder sikrer netop, at data kan deles på tværs og give værdi uden for den snævre ramme, de er opsamlet i. Og pointen med telemedicin er jo netop, at der skal være sammenhæng, så data kan følge patienten, og vi kan hjælpe borgerne hjemme hos dem selv.”
Går glip af data
TREDJE KONSEKVENS: Borgernes egne målinger bruges ikke
”Når lægen eller et hospitalsafsnit eller en kommune sætter borgeren i et eller andet forløb, låner borgeren en tablet og noget måleudstyr, som sundhedsvæsenet ejer. Men i dag har borgerne selv apps på deres telefoner og indsamler en masse data, som ikke kan deles med sundhedsvæsenet. For på trods af at mange apps følger internationale standarder, kan vi i Danmark ikke aflevere disse data til sundhedsvæsenet, fordi vi ikke overholder referencearkitekturen.”
”Lige nu er de eneste målinger, man kan få ind i systemet, dem, der er lavet med sundhedsvæsenets egne apps og skemaer og udstyr. Så vi går glip af en masse data, der kunne skabe værdi i behandlingen af borgerne, nemlig alle de data, borgerne selv genererer. Hvorfor ikke udnytte dem? Det kunne vi jo, hvis vi ville standardisere og integrere med for eksempel Apple og Google og alle mulige måleapparatsproducenter, der jo typisk er europæiske eller amerikanske eller asiatiske.”
"Vi går glip af en masse data, der kunne skabe værdi i behandlingen af borgerne, nemlig alle de data, borgerne selv genererer. Hvorfor ikke udnytte dem?"
Jacob Andersen Tweet
Standarder dækker ikke danske udfordringer
FJERDE KONSEKVENS: Dansk erfaring udnyttes ikke
”Vi praler meget af, at vi er foran, og det er vi virkelig også: Vi er meget langt i national udrulning af telemonitorering, men vi deltager overhovedet ikke i det internationale arbejde. Så den erfaring, vi samler i Danmark, bliver ikke udnyttet andre steder. Og fordi vi ikke deltager internationalt, bliver der udviklet standarder, som ikke er dækkende for de udfordringer, man har i Danmark. Og så har vi en ond spiral, fordi man så bliver nødt til at holde sig til danske standarder og danske løsninger.”
I 2015 var Jacob med til starte en dansk lokalafdeling af HL7, Health Level Seven, der er en international organisation, der arbejder for at sikre kompatibilitet mellem systemer med standardisering af sundheds-it. Danmark har desværre ikke længere en lokalafdeling af IHE, Integrating the Healthcare Enterprise, med samme formål.
Vores mest læste indlæg
bliv klogere på tech
Relateret viden

30 procent hurtigere oplæring – uden behov for instruktører
Ved brug af AR-instruktioner kan operatører hos Topsoe nu oplæres i at rengøre en maskine 30 procent hurtigere, og vigtigst af alt, uden behov for fysisk tilstedeværelse af en instruktør.

Kommende mejerister lærer at procesoptimere med digital tvilling
Kold College har fået udviklet en digital tvilling af et pasteuriseringsanlæg ved hjælp af augmented reality-teknologi. Løsningen muliggør interaktion og overvågning af maskinerne i realtid ved at visualisere data på den fysiske maskine i stedet for på en skærm.

Topsoe implementerer extended reality: “Vi er spændte på at udforske mulighederne”
Producenten og leverandøren Topsoe vil gerne oplære deres medarbejdere på en lettere og bedre måde ved hjælp af extended reality. Lær mere her og i videoerne nedenfor om deres nye instruktioner i augmented reality (AR) og virtual reality (VR), som er udviklet i MADE-projekter.

Billedgenkendelse og deep learning kan blive en game changer for udbredelse af cirkulær økonomi
Genbrug af byggematerialer fra bygninger, som man forsigtigt river ned, kan på sigt udgøre en vigtig brik for den cirkulære økonomi. Men de genbrugte byggematerialer skal op i en vis skala og volumen før, at det virkelig gør en forskel for samfund og klima.