Søg
Close this search box.
Søg
Close this search box.

Kunstig intelligens

Borgernes data er sikre i en containeriseret AI-løsning

Senti er en dansk produceret open source IoT-data- og serviceplatform, der opsamler, behandler og visualiserer data. Platformen kan modtage data fra alle typer IoT-sensorer, systemer og netværk som fx wifi, bluetooth osv. Senti er med i et AI Denmark-forløb med Alexandra Instituttet for at gøre platformen i stand til at at detektere anomalier ved hjælp af maskinlæring.

Ambitionen: Lokal AI til anomalidetektion
Der er dog en særlig udfordring ved dette mål, for ambitionen er nemlig at skabe maskinlæring, der er flytbar og containerbar, så den kan blive installeret på fabrikken, virksomheden eller hos kommunen, fortæller Christian Broberg, Sentis CEO og grundlægger. 

Processen med Alexandra Instituttet er eksplorativ, og strategien for at komme i mål er facetteret og har klare delmål, understreger han. ”Det er bare supergodt og vigtigt for små virksomheder som os. For en virksomhed som Alexandra Instituttet har spidskompetencer indenfor nogle områder, som det er meget svært for os at få, fordi vi også skal sælge, vedligeholde og supportere vores produkter. Vi kan ikke drive den innovation alene.” 

Første skridt: En containeriseret løsning
Alexandra Instituttet hjalp Senti med at nå det første delmål, nemlig at containerisere produktet, fortæller Christian Broberg. Platformen kører i en hjemmebygget sky, som virksomheden leaser af Amazon. ”Det fantastiske er, at produktet er 100 procent uafhængig af de store cloudventures: Vi bruger ikke kode fra Amazon, Google eller Microsoft; det er et fuldstændig selvstændigt system, der er bygget op fra bunden af open source-komponenter i React og Node.js.”

Før forløbet var platformen opbygget, så Sentis komponenter, en microservicearkitektur, kørte på et antal forskellige cloud-servere. Containerisering indebærer, at disse services pakkes ind og samles på en fysisk maskine, fx en almindelig Mac- eller Linux-computer, som står hjemme på skrivebordet, ivrer han. ”Så vi er sammen med Alexandra Instituttet i gang med at gøre vores produkter endnu nemmere at flytte ud af skyen og ind i virksomhedens eller kommunens eget datacenter.”

Flere vil have vigtige data ud af skyen
Det er Christian Brobergs klare opfattelse, at der er flere og flere, der ønsker at undgå cloud-løsninger, både af hensyn til GPDR og uønsket datadeling. “Vi gider jo ikke dele data med hverken amerikanske eller kinesiske efterretningstjenester,” joker han.  

Den letteste måde at passe på borgernes data er at holde it internt og drive datacentrene selv, hvilket kommuner og større virksomheder i stigende grad ønsker, fortæller han. ”Der er behov for IoT-dataindsamlingssystemer, der kan køre helt uden for skyen.”

Af samme grund ønsker han ikke at gøre Sentis produkter afhængige af Amazons eller Microsoft AI-tilbud, men derimod at skabe it-løsninger med AI-teknologi, der ikke ligger oppe i skyen, men derimod inde på en fabriks eller kommunes eget datacenter. 

Ældreplejen har brug for sikker IoT 
Sikre IoT-løsninger bliver afgørende for ældreplejen, spår Christian Broberg. ”Man vil gerne have, at ældre mennesker bliver længere i eget hjem, men hvordan sikrer man som stat og kommune, at de får en ordentlig behandling, at de spiser godt hver dag og husker at drikke rigeligt med væske?”

Ældre vil typisk helst være derhjemme og ikke på plejehjem, og for at skabe sikkerhed og tryghed i eget hjem bruger vi smart teknologi, understreger han. ”Flere og flere kommuner vil gerne have adgang til en IoT-platform, der ikke er fedtet ind i amerikansk kode,” siger han. 

Open source og samfundssind
Derfor har det fra starten været Sentis mission at skabe en løsning, der udelukkende er bygget på open source-komponenter, og som kan driftes på en Linux-platform. Amazon bruger en Linux-platform, så Senti kan koble sig på deres machine learning algoritmer. 

”Amazon har været nogle af de bedste til den del,” understreger Christian Broberg. ”Og dér synes jeg jo, det er fantastisk, at AI Denmark støtter op om, at blandt andet Alexandra Instituttet kan hjælpe små virksomheder med at bruge open source-komponenter og koble sig på eksisterende teknologi-stakke.”

I hans optik er det vigtigt, at man også som lille virksomhed laver sine egne teknologi-stakke og ikke lægger sin IP i andres stakke. Men det handler også om mere end det. ”Vi bliver nødt til at have samfundssind og tænke over, hvordan vi kan sikre os datamæssigt som nation i det europæiske fællesskab. Vi er nok så småt begyndt at få øjnene op for ulemperne ved vores afhængighed af det globaliserede marked,” afslutter han.

Vil I også afprøve AI med os?
I et AI Denmark-virksomhedsforløb kan små og mellemstore virksomheder få rådgivning til en værdi af op til 150.000 kr og på den måde afprøve, om AI, dataanalyse og datadrevet beslutningsstøtte er noget for dem. Lyder det spændende? Så tag fat i vores Manager – Business Innovation Rasmus Bækby.

Del dette:

Formular indsendt!