Cybersikkerhed

Sæt fokus på mulighederne med cybersikkerhed

Mulighederne med cybersikkerhed
Gert<BR>Læssøe Mikkelsen

Gert
Læssøe Mikkelsen

Leder af Security Lab

Laura <BR>Lynggaard Nielsen

Laura
Lynggaard Nielsen

Senior Anthropologist

Her på falderebet af oktober måned, der satte fokus på cybersikkerhed, får du vores bud på de muligheder, jeres virksomhed kan opnå ved at fokusere mere på cybersikkerhed.

Vi undrer os nemlig over, hvordan vores felt, cybersikkerhed, endte med at blive til dystre historier om alle begrænsningerne og fortællinger om at komme for sent. For ikke at nævne kedelige løsninger, ingen orker, og tunge GDPR-procedurer.

For cybersikkerhed rummer også alle de gode historier om at passe på data, skabe tillid til systemer, øge konkurrenceevnen og netop få det fulde udbytte af de nye teknologier. Derfor vil vi de sidste dage af cybersikkerhedsmåneden appellere til danske virksomheder om at få historien om mulighederne frem. Lad os give dem spalteplads også.

Vi har valgt at sætte fokus på tre muligheder med cybersikkerhed:

#1 Få mere data til rådighed

Lad os starte med data. Data er guld. Men der er sjældent nok data, viser det sig. Mange digitaliseringsprojekter strander, fordi der ikke er data nok. I vores udviklingsprojekter som Blockdap, Hedax og SODA med danske virksomheder knokler vi derfor på at finde metoder til at bruge data, der ellers ikke ville være tilgængelig. En af metoderne er multiparty computation, der er en teknologi, som gør det muligt at arbejde med data, der forbliver krypteret.

#2 Vend tankegangen omkring samtykke

Vi skal gentænke hele den måde, vi indhenter samtykke på. Man taler om Privacy by Design og Security by Design; vi bør også begynde at bruge Trust by Design. 

Hvis virksomheder i deres designs formår at have fokus på at skabe en tillidsfuld brugerrejse frem for at stirre sig blinde på en samtykkebaseret brugerrejse, så kan de bruge samtykke positivt og konstruktivt. 

For ofte skabes et design uden at tænke tillid ind, og så smækkes der en (lang og uoverskuelig) samtykkeformular ind efterfølgende. Det har betydning for brugerens tillid til, om data bliver indsamlet og anvendt ansvarligt. 

Vi ser cybersikkerhed som både en teknisk og en holistisk disciplin, og denne forståelse bidrager til udviklingen af tillidsbaserede og cybersikre løsninger.

#3 Bliv kendt for at levere sikre digitale produkter og software

I stedet for, at cybersikkerhed er besværligt, dystert og giver dårlig samvittighed, så vend tanken: Putter vi cybersikkerhed i vores løsning, kan vi sælge det til flere kunder. Der er kommet nogle gyldne muligheder for at styrke fortællingen om, at man faktisk forholder sig aktivt til cybersikre digitale produkter og software. Der er flere aktuelle initiativer, der øger både efterspørgsel og udbud på sikre digitale produkter. Og det giver flere kunder.

Et af initiativerne – D-mærket – blev lanceret sidste måned af Dansk Erhverv, Dansk Industri, SMVDanmark og Forbrugerrådet Tænk. Og i projektet Security by Design in Digital Denmark under Industriens Fond er vi gået i gang med at omsætte Security By Design til praksis med nyttige værktøjer til danske virksomheder.

Drøft mulighederne med os

Vil du drøfte muligheder med cybersikkerhed i din virksomhed – og ikke begrænsninger?

Så kontakt Gert Læssøe Mikkelsen på gert.l.mikkelsen@alexandra.dk, eller find flere råd og muligheder for samarbejde på LinkedIn, hvor han poster jævnligt.

Du kan også kontakte Laura Lynggaard Nielsen, der har en antropologisk vinkel: 
laura.nielsen@alexandra.dk eller LinkedIn

bliv klogere på tech

Relateret viden

AI, IoT, droner og AR er blandt de nye forretningsområder i byggebranchen

Vi har længe hørt om industri 4.0, der er et begreb, hvor fabrikker og produkter udbygges med it og kobles til digitale services i skyen. Lidt den samme udvikling står byggeriet overfor. Vi kalder det build 4.0, og det handler om, hvordan teknologier som kunstig intelligens, droner, IoT, big data og Augmented Reality kan optimere og automatisere byggeprocessen. 

Tænk stort men start småt – Kom godt i gang med AR/VR med en billig prototype!

Nye teknologier som virtual reality og augmented reality bliver tit forbundet med de store it-giganters vilde visioner. Men når en af Apples største afdelinger beskæftiger sig med AR, er det i virkeligheden, fordi det bliver allemandseje inden for en nær fremtid. Når nye teknologier rykker, sker det i en vekselvirkning mellem, at virksomheder bliver mere digitale og teknologierne klar til at blive anvendt.

Du kan altid tage kontakt

I tvivl om hvordan du kommer videre, og hvem du skal kontakte? Skriv til os her. Vi vender tilbage inden for 24 timer.

Formular indsendt!

Formularen er indsendt!