The Alexandra Institute // Ydelser // Blockchain

Blockchain

Ikon for ekspertisen sikkerhed og privacy

Ydelse

Blockchain
Blockchain er en teknologi, der bliver skrevet meget om. Mange organisationer overvejer, om det er en teknologi, de kan have glæde af og bør kaste ressourcer efter. Tag en snak med os om mulighederne. Vi kender teknologien og dens potentiale – men også dens begrænsninger.

Er blockchain-teknologien noget for jer?

Nogle ting løses rigtig godt med blockchain, mens andre løses nemmere og bedre uden. Det har vi set i flere af vores forsknings- og demo-projekter. Som med anden teknologi skal den bruges, fordi den kan give jer en bedre, billigere eller hurtigere løsning.

Flere bruger i dag blockchain-teknologien. Mærsk er i samarbejde med IBM ved at finde ud af, om de kan effektivisere shippingbranchen. Men mindre kan også gøre det. Hvis I samarbejder med partnere, måske endda konkurrenter, hvor der kræves tillid, som i dag løses af en betroet tredjepart, kan blockchain være et godt alternativ.  

Hvis blockchain kan være med til at løse jeres udfordring, hjælper vi jer med at vælge den rette teknologi. Vi hjælper jer til at tage beslutninger, som fx om I har behov for en lukket (permissioned) eller en åben (public) blockchain i jeres use-case, og hvilken specifik implementation af blockchain der bedst vil løse jeres use-case. Vi kan hjælpe jer med at implementere jeres løsning ovenpå den valgte teknologi.

I lighed med datadreven innovation og big data berører blockchain både tekniske og forretningsmæssige forhold. Vi mærker derfor en efterspørgsel på både teknisk viden og viden om forretningsperspektivet i blockchain.

Viden: Få afklaret, om blockchain er noget for jer

Vi tilbyder en unik workshop, der giver jer indblik i blockchain, så I på et oplyst grundlag kan beslutte, om I skal videre med teknologien. Vi sender både teknisk knowhow fra vores Security Lab og specialister fra vores People, Technology and Business Lab, der har fokus på behovsafdækning og marked. Vi afdækker de organisatoriske forudsætninger og hjælper med at udvikle et stærkt organisatorisk set-up.

Workshoppen er tilrettelagt for en udvalgt gruppe, hvor både jeres udviklings- og ledelsesteams deltager. I får et oplæg om blockchain, og derefter fortæller I, hvilke overvejelser I har, og hvilke problemstillinger I vil løse. Vi udfordrer jer på, hvorfor blockchain kunne løse det. Det kan være, I samarbejder med andre partnere om data, hvilket kræver tillid, men I vil gerne uden om tillidsproblematikkerne. Eller måske skal jeres håndtering af data foregå transparent overfor eksterne parter. Med blockchain kan data ikke ændres, registreringen i netværket kan ikke ændres, og parterne har adgang til samme informationer. Efter workshoppen udarbejder vi en plan for den videre indsats.

Implementering: Prøv teknologien af i praksis

Måske ved I allerede, at blockchain er den rette løsning. Vi hjælper jer med at udvikle prototyper og teste ideen af gennem en demo-case eller et proof-of-concept. Vi har eksempelvis samarbejdet med fynske EURISCO, der arbejder på en model, hvor man ved hjælp af blockchain kan dokumentere, hvor grønt man kører i elbilen, altså et CO2-blueprint. Vi kan også implementere blockchain i praksis og gerne i samarbejde med jeres udviklere.

Forskning: Deltag i et forskningsprojekt

Blockchain er blevet kaldt en af de mest disruptive teknologier, og OECD har fremhævet blockchain som en af de teknologier, der er vigtig inden for fremtidig forskningspolitik. Kontakt os, hvis i overvejer at søge et forskningsprojekt. Vi samarbejder med flere forskningsgrupper i verdenseliten inden for it-sikkerhed og blockchain. Og Danmark har oplagte områder og brancher, hvor teknologien kan anvendes – som f.eks. IoT, fintech, smart grid eller grøn omstilling. 

Eksempel på brug af blockchain i shippingbranchen.


FAKTA OM BLOCKCHAIN
Meget kort beskrevet er en blockchain en database, der er distribueret mellem forskellige deltagere på en måde, så de kan vedligeholde den i fællesskab, men alligevel ikke nødvendigvis behøver at stole på hinanden. Sommetider bliver blockchain også omtalt som Distributed Ledger Technology (DLT). 

Blockchains består teknisk set af en kæde af datablokke, hvor der kan tilføjes nye blokke, men hverken fjernes eller ændres i blokke, der allerede er i kæden. Man benytter forskellige kryptografiske teknologier, der kan styre, at der kun bliver optaget data, der regnes for valide på en ny blok, således at uforanderligheden – dvs. det at data ikke kan slettes – kan opretholdes.

Blockchains er ikke særligt effektive i forhold til andre databaseformer, men de har den vigtige egenskab, at man kan distribuere en database mellem deltagerne, uden at de har brug for at have tillid til hinanden eller til en tredjepart, der holder databasen. Blockchains kan dermed bruges mellem parter, der ellers ikke stoler på hinanden – fx konkurrerende virksomheder – og til at skabe transparens, fx en log over hændelser der ikke kan ændres. 

Ligesom almindelige computerprogrammer kan gemmes som data, kan der gemmes specielle programmer på nogle typer af blockchains. Disse programmer kaldes smarte kontrakter (smart contracts), og udførelsen af disse programmer håndteres af mekanismer lignende dem der styrer, hvordan og hvornår der kan tilføjes nye blokke. En smart kontrakt kan fx være et program, der kan overføre digitale penge, når noget er blevet opfyldt. De kaldes en kontrakt, fordi de kan styre, hvordan to eller flere parter skal samarbejde. Kontrakterne er beskyttet af den blockchain, de ligger på, så man ikke kan trække dem tilbage eller ændre dem efterfølgende.

Hvordan kan I bruge blockchain i jeres forretning? Kontakt os og få en afklaring.
Kontakt
Head of Security Lab, PhD
Security Lab
+45 24 26 99 11
Profilbillede af Gert Læssøe Mikkelsen Se profil
.