ZERObike

Case

ZERObike

Fokus på sund og klimarigtig transport

ZERObike app’en er udviklet til alle der cykler i Sønderborg-området, uanset om det er dagligt, en gang om ugen, på racercykel eller elcykel.

Målet med ZERObike er at synliggøre hvor og hvor meget folk cykler. Fokus er på sund og klimarigtig transport og med ZERObike kan man som cyklist, sammenligne egen cykelindsats med andre og høste sølv, guld og måske platin medaljer for sine tilbagelagte kilometer på cykel.

Alexandra blev bedt om at lave design til ZERObike og et nyt point-koncept, hvor man optjener medaljer, baseret på antal kørte km. Siden er arbejdet taget op af Aarhus Universitet, som har færdigudviklet apps til iOS og Android.

ProjectZero er et sønderjysk initiativ om at gå i spidsen for en grøn omstilling på landsplan, og ZERObike skulle gerne medføre et fald i CO2 udledning i regionen, samtidig med at det naturligvis fremmer folkesundheden. Projektet er en del af ECOSense forskningsprojektet, hvor ProjectZero er partner.

Opgaven var at skabe et design og en præsentation, der passede til kunden og målgruppen. Til det blev der benyttet en iterativ design- og udviklingsfase, hvor Alexandra Instituttet arbejdede tæt med kunden Project Zero. Den første fase var en ideudviklingsproces med kunden, omkring deres idéer til, hvordan de gerne ville benytte systemet til at få borgere i Sønderborg til at cykle mere.

Ud fra det identificeredes de nye kernefunktioner, og der blev fremstillet forskellige designoplæg, som kunden kunne vælge og sammensætte elementer fra. Herfra blev der lavet et endeligt design og endelige tekniske kravspecifikationer til systemet. Alexandra Instituttet har ikke blot leveret et smart design, men et design der blev udviklet i en iterativ proces sammen med kunde og brugere under hensyn til indhold og målgruppe.

ZERObike app’en er udviklet til alle der cykler i Sønderborg-området, uanset om det er dagligt, en gang om ugen, på racercykel eller elcykel. Ved at anvende ZERObike bidrager du til at synliggøre hvor og hvor meget vi cykler. Fokus er på sund og klimarigtig transport og med ZERObike kan du som cyklist sammenligne egen cykelindsats med andre og høste sølv, guld og måske platin medaljer for dine tilbagelagte kilometer på cykel.

ZERObike-systemet benytter sig af den nyeste teknologi til automatisk transportanalyse, hvor data fra GPS og andre sensorer i smartphones kombineres for at kunne genkende brugerens transportform automatisk. Der vil således altid være tale om et estimat, der aldrig vil være 100% korrekt, og der er en række faktorer, der kan påvirke nøjagtigheden i denne genkendelse. Især kan ældre og/eller billige smartphones have meget forskelligartede og unøjagtige GPS-enheder indbygget, ligesom deres data-opsamling fra andre sensorer kan have stor variation i kvalitet, hvilket begge dele kan påvirke nøjagtigheden i genkendelsen af cykelture. Ligeledes kan placeringen af en smartphone i lommen, i en taske eller på sædet af en bil/bus have en betydning for kvaliteten af genkendelsen. Generelt er en placering i lommen bedst for genkendelse af cykling.

Transportanalyse-teknikkerne udvikles af Datalogisk Institut, Aarhus Universitet, og feedback fra brugerne på fejlregistreringer af ture medvirker til forbedringer af systemet og bidrager til Aarhus Universitets forskning på området. Vi vil derfor være taknemmelige for at modtage informationer om fejlregistreringer via feedback-knappen i appen. Husk at angive omtrentlige fra og til punkter og tidsrum.

Vil du høre mere om mulighederne inden for mobile løsninger? Eller har du brug for et uvildigt råd?
Så tag fat i os!

Kontakt
Head of Interactive Spaces Lab
Interactive Spaces Lab
+45 40 19 45 38
Se profil
.