The Alexandra Institute // Cases // Semco Maritime

Semco Maritime

Case

Semco Maritime

Se hele din konstruktion digitalt, før du bygger den

Mens de fleste løsninger inden for AR-teknologierne i dag er skræddersyede, så er arbejdet gået i gang med at finde professionelle standardløsninger – for eksempel inden for byggeindustrien.

I samarbejde med Semco Maritime har Alexandra Instituttet forsøgt at fintune de AR-værktøjer, der findes på markedet, så de passer til ‘large scale’ konstruktioner. Målet med samarbejdet var at få udviklet prototyper på et AR-system, som på sigt kunne gøre byggeprocessen interaktiv og tilbyde en række digitale værktøjer, som kan benyttes både under konstruktion, commissioning og i forbindelse med service og vedligehold.

AR-projektet er blevet testet i forbindelse med konstruktionen af offshore substations. En substation en platform, der samler energien fra vindmøllerne og transformerer den om og sender den ind til land. En substation er typisk 45 gange 40 meter og fire meter høj, og er udstyret med helidæk og generator, som skal sikre, at operatørerne på land altid har kontakt med vindmøllerne.

Substationen bliver typisk tegnet i et 3D-program og så konstruerer man den ud fra tegningerne. Den arbejdsproces vil man gerne effektivisere og gøre digital. Med en tablet i hånden bliver det muligt at se hele konstruktionen digitalt og det bliver nemmere at validere om platformen er konstrueret korrekt og fange eventuelle fejl, inden platformen bliver installeret offshore.

Semco Maritime og Alexandra Instituttet har fintunet de AR-værktøjer, der findes på markedet, så de passer til ‘large scale’-konstruktioner. Substationen bliver i dag typisk tegnet i et 3D-program, og så konstruerer man den ud fra tegningerne. Den arbejdsproces vil man gerne effektivisere og gøre digital. Med en tablet i hånden bliver det muligt at se hele konstruktionen digitalt, og det bliver nemmere at validere, om platformen er konstrueret korrekt og fange eventuelle fejl, inden platformen bliver installeret offshore.

Semco Maritime og Alexandra Instituttet har samarbejdet om at lave en tilpasset prototype for byggeri ud fra de teknologier, der allerede findes på markedet i dag.

Prototypen har ifølge Frank Allan Hansen, projektleder og AR-ekspert i Alexandra Instituttet, været med til at vise, at teknologierne kan opfylde en række af Semco Maritimes tekniske krav, som fx det at koble en digital ’Computer Aided Design’- model (CAD) til specifikke fysiske lokationer. Overordnet er teknologien præcis nok til at guide igennem en byggeproces men er endnu ikke præcis nok til, at man kan bruge den som måleværktøj, hvor man kan verificere med centimeters nøjagtighed.

På sigt er der derfor også et stort potentiale for hele serviceaspektet. Man kan fx bruge teknologien til at hive servicedata ud og dermed se, om komponenterne fungerer, som de skal. Og når teknikere skal ud at servicere platformen og ikke nødvendigvis har været på den før, vil de med værktøjet kunne blive guidet hen til præcis den komponent, der skal vedligeholdes, i stedet for at skulle orientere sig ved hjælp af en papirtegning.

Det er især store spillere som Apple, Google og Microsoft, der er med til at drive udviklingen, og som har gjort teknologierne tilgængelige. Her er Alexandra Instituttets fokus at lave fintuning oven på standardværktøjerne og skræddersy dem, så de passer ind i arbejdssituationerne. Prototypen for Semco Maritime har givet ny viden om muligheder og udfordringer ved brugen af augmented reality inden for byggeindustrien.

 

Samarbejdet med Semco Maritime er en del af en resultatkontrakt, der skal hjælpe produktionsvirksomheder med at udnytte potentialet i augmented reality til konstruktion og læring.

Vi står klar til at hjælpe dig med at dykke ned i mulighederne med augmented reality.

Kontakt
Head of Interactive Spaces Lab
Interactive Spaces Lab
+45 40 19 45 38
Se profil
.