The Alexandra Institute // Cases // Scalable Oblivious Data Analytics (SODA)

Scalable Oblivious Data Analytics (SODA)

Case

Scalable Oblivious Data Analytics (SODA)

Avanceret kryptoteknologi skal øge sikkerheden ved behandling af sundhedsdata

Alexandra Instituttets Security Lab deltager i forskningsprojekt, der skal udvikle teknikker og prototyper til sikker dataanalyse på personfølsomme data.

Analyse af store datamængder rummer et enormt potentiale for viden- og værdiskabelse i samfundet. Men hvordan kan virksomheder og organisationer gøre brug af personfølsomme data på f.eks. sundhedsområdet, samtidig med at borgernes oplysninger behandles fortroligt?

EU har stort fokus på dette og har afsat penge til forskningsprojekter, der udvikler teknologier til at sikre, at virksomheder og organisationer ikke går på kompromis med sikkerheden, når de foretager dataanalyse på f.eks. patient- og sundhedsoplysninger.

I forskningsprojektet SODA (Scalable Oblivious Data Analytics) har Alexandra Instituttets Security Lab og Institut for Datalogi ved Aarhus Universitet tilsammen modtaget 9,4 mio. kr. fra EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020 til forskning i teknikker, der skal beskytte følsomme oplysninger, der indsamles via big data-teknologi. Projektet udføres i samarbejde med Eindhoven University of Technology og teknologigiganten Philips Research, som er en verdens førende producent af sundhedsteknologi.

SODA-projektet vil forske i, hvordan man kan anvende følsomme oplysninger fra flere dataarkiver, uden at man går på kompromis med sikkerheden. Projektet har fokus på to teknologier, som skal optimeres mht. performance og sikkerhed: 

Den ene er Multi Party Computation (MPC), der gør det muligt at anvende data fra forskellige kilder på en sikker måde, dvs. at data forbliver krypterede, mens de behandles.

Den anden er differential privacy, som giver sikkerhed for, at data er fuldstændigt anonymiserede.

Målet er at kunne udføre dataanalyse på flere databaser samtidig uden at samle alle data i én database. For at kunne foretage de analyser, der ønskes, kræver det, at teknologien kommer til at fungere hurtigere, end den gør i dag. Der er derfor behov for at udføre teoretisk arbejde i nye protokoller, udbygge eksisterende software og udvikle prototyper og applikationer, der gør brug af teknologien.

Alexandra Instituttet skal stå for implementering af software-komponenter, brugerstudier og opbygning af prototyper.

I SODA-projektet samarbejder vi bl.a. med teknologigiganten Philips Research, der producerer medicinsk udstyr som scannere og måleudstyr, der står på hospitaler og genererer en masse data. Philips er på sigt interesseret i at lægge analyseservices ovenpå - dog uden selv at skulle have adgang til data. Det kan blive til et produkt, som i fremtiden kan give læger og forskere indblik i, om en behandling virker, hvorfor den ikke virker, eller hvordan man kan forbedre den. Men for at det kan realiseres, skal dataene være sikret. 

Brugerstudier bliver også en vigtig del af projektet. Der skal dels foretages analyser af, hvordan hospitaler, læger og forskere modtager denne software og prototyper, dels hvordan patienter har det med, at deres sundhedsoplysninger bliver anvendt, hvis det sker på en sikker måde. En del af opgaven går derfor ud på at inddrage patienter i forskellige europæiske lande.

I dette projekt samarbejder vi med:

Projektet er finansieret med i alt 22,2 mio. kr. fra EU’s forsknings- og innovationsprogram Horizon 2020. Alexandra Instituttet og Aarhus Universitet modtager tilsammen 9.4 millioner kr. af det samlede budget.

Pas godt på dine brugeres data!

Kontakt os og hør om de nyeste teknikker.

Kontakt
Senior Security Architect, PhD
Security Lab
+45 51 72 89 30
Se profil
.