PIXLPARK

Case

PIXLPARK

Interaktivt område med sjov, bevægelse og oplevelse

De besøgende opfordres til at bruge deres krop til at aktivere et anderledes lydlandskab, som belønner aktive brugere med ekstra oplevelser.

PIXLPARK blev opført i Roskildes kreative bydel, Musicon og havde fokus på leg og bevægelse fremkaldt af fysiske og digitale elementer. Projektet var en del af det større inititativ En god omvej, hvor Lokale- og Anlægsfonden samt Real Dania stod bag.

Alexandra Instituttet var med i udviklingen af de to hovedinstallationer på området, PIXLDANCE og PIXLSWING. Ud over dette har vi været med til at udarbejde det overordnede koncept i samarbejde med Roskilde Festival, Musicon-sekretariatet, Roskilde Kommune, Bymusen samt Åben dans. Den interaktive plads åbnede i efteråret 2011 og var indtil 2015 et interaktivt område i Roskilde med sjov, bevægelse og oplevelse.

PIXLDANCE er en lyd- og lysinstallation, der aktiveres gennem bevægelse. Installationen opfordrer publikum/besøgende til at bruge deres krop til at aktivere et anderledes lydlandskab og belønner aktive brugere med ekstra oplevelser. Konceptet tager udgangspunkt i, at man skal kunne være med både som tilskuer og deltager, alene eller sammen med sine venner. Som en del af afprøvningen blev installationen opsat på Roskilde Festival 2011, hvor installationens stemningsunivers i løbet af døgnets timer forandrede sig og tilpassede sig døgnrytmen gennem lyd- og lys. Lyden i installationen er lavet af lyd- og lysdesigner Rune Wehner og trackingen er udviklet af ph.d.-studerende Tobias Ebsen.

PIXLSWING er en stemningsfyldt 10-personers gyngeinstallation. Denne aktiveres ved, at man gynger og derved påvirker og ændrer lyd og lys. I hver sektion er der placeret en højtalere, som refererer til det område, man befinder sig i. Dette gør, at man får en unik oplevelse afhængig af, hvor man er. Alt efter hvor mange, som samtidigt bruger PIXLSWING, kan man lave forskellige remixes. PIXLSWING har tidligere være stillet op på Ånd- og Videnfestivalen 2010 og på Roskilde Festival 2010. Til disse formål blev installationen udviklet med henblik på at være en midlertidlig konstruktion. Til den digitale plads blev PIXLSWING tilpasset en permanent kontekst.

PIXLDANCE
Interaktionen i modulerne aktiveres gennem bevægelse, som registreres af to kameraer per modul. Om dagen registrerer det ene kamera den horisontale bevægelse og hastigheden i denne, og om aftenen overtager et infrarødt kamera, som registrerer 3-dimensionelt i modulet og derved ser forandringer både vertikal og horisontalt i alle 3 akser.

Kameraerne påvirker lys og lyd og giver en respons, som svarer til den hastighed og retning, med hvilken man bevæger sin krop. Lyskilderne ind mod kuben er specialudviklet til formålet. Disse er opbygget af IP67-godkendte RGB LED-strips monteret i alu-profiler. Fordelen med denne opbygning er, at der er mulighed for uendelige variationer i farvevalg, lang levetid, god lysstyrke og samtidigt et lavt strømforbrug. Lyskilderne ud mod omgivelserne er udformet som et digitalt tal og er udviklet i røde LED-strips. Gennem DMX-styring tæller disse tal op og ned afhængig af, hvor meget aktivitet der er inde i kuben. Denne installation er fortsat under udvikling.

PIXLSWING
Da lydspor meget hurtigt skal kunne reagere på gyngens bevægelse, har det været en væsentlig del i udviklingen at finde ud af, hvilken sensor har været den mest oplagte at bruge i denne installation. Efter afprøvningen kunne vi se at et accelerometer gav det ønskede resultat i forhold til interaktionen.

Når PIXLSWING kommer i bevægelse, registreres udfaldet og aktiverer lys og lyd. Da accelerometeret er følsomt over for hvilken position det er i, kan det også påvirke lydens intensitet alt efter, hvor hurtigt der gynges pr. område. Lyskilderne er speciallavet til formålet og er opbygget af LED-strips i akrylrør. Disse er meget intense både i farve og lysstyrke, og bæredygtige i vinterens kuldegrader.

Roskilde Festival
Roskilde Kommune - Kulturforvaltningen
Musicon
Roskilde Bibliotek
Bymusen

Det samlede projektbudget, fordelt på projektets partnere var 2.900.000 kr og blev finansieret af:

Real Dania
Roskilde Kommune
Roskilde Festival
Lokale- og Anlægsfonden

Vil du høre mere om mulighederne inden for Digital Byfornyelse?

Så kontakt os!

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12
.