The Alexandra Institute // Cases // På kanten af krig

På kanten af krig

Case

På kanten af krig

Oplev 1. verdenskrig

Sammen med Greve Museum har Alexandra Instituttet udviklet en interaktiv installation, der giver de besøgende på Mosede Fort i Greve mulighed for at se, sanse og røre historien gennem lyd, billeder og rekvisitter.

Udstillingen "På kanten af krig – Neutralitet mellem krig og velfærd" kan opleves årets rundt i det flotte Mosede Fort, i Greve. Den handler om, hvordan danskernes dagligliv blev flettet ind i verdenskrigen, og hvordan stat, erhvervsliv og befolkning sammen bidrog til at holde Danmark neutralt.

Alexandra Instituttet blev i forbindelse med udstillingen kontaktet af Greve Museum, som ønskede tre større interaktive formidlingsinstallationer, som kunne være med til at understøtte den mere sanselige oplevelse.

Man ønskede i Mosede Fort at skabe en udstilling, der så vidt mulig var ”selvforklarende”, hvor tekst havde en mindre rolle og lyd og billeder en meget stor rolle. Udstillingen skulle henvende sig til alle aldersgrupper og skulle være lettilgængelig for besøgende med forskellige niveau af interesse i forhold til krigshistorie.

I orkanens øje
Den ene installation, der blev udviklet til formålet, hedder ”I orkanens øje”. Den er placeret i det første rum, man som  besøgende træder ind i, og tanken var at give den besøgende en oplevelse på et tidligt stadie i udstillingen, som kan mærkes i maven. Krigen buldrer rundt om i Europa, og i Danmark går vi nervøst og venter på at noget skal ske. I ”I orkanens øje” kan man træde ind på et Europakort, der fylder hele rummet, og markerede punkter giver den besøgende mulighed for at aktivere film og lyd fra steder rundt om, hvor der har været historiske slag i tiden mellem 1914-18. Jo flere besøgende, der går ind i rummet, jo større lydunivers og visuelt collage vil der blive afspillet.

Det interaktive bord
Installation 2  er en 3 x 5 meter stor interaktiv landskabsmodel, der tredimensionelt viser lokalområdet rundt om Mosede Fort. Her kan man, enten alene eller i gruppe, eksplorere forskellige lag af information på en legende måde. Ved hjælp af knapper tænder og slukker man for om man ønsker at fordybe sig i galleriernes placeringer, kanonernes rækkevidde etc. Man kan også zoome ind på et udvalgt område ved at aktivere en digital ”lommelygte”, hvor man med fingeren kan styre lommelygtens fokus i realtid.

Dieselmotoren
Hvad gør man, når man ønsker at udstille et objekt, som ikke længere er der, men hvor der stadigvæk er et fysisk aftryk efter det? Her har vi lavet en film som afspilles på stedet i 1:1 skala. Sammen med lydeffekter fra en tilsvarende dieselmotor fra denne tid skabes illusionen om, at den stadigvæk står der, som et spøgelse af sig selv.

Læs også

I orkanens øje har vi grundlæggende arbejdet med tryksensorer der er indarbejdede i et Europakort trykket på vinyl. Tryksensorerne aktiverer forskellige film og billeder der projiceres på væggene rundt om i rummet.

Det interaktive bord er udviklet i slidstærk Corian. Det er blandt de få eksisterende elementer i Europa lavet i dette materiale med et udfræset 3D-landskab i en størrelse som denne! Oven på landskabsmodellen har vi projiceret et kort over området, opdelt i mange lag, som giver den besøgende mulighed for at eksplorere forskellige perspektiver af det samme område. Den besøgendes finger trackes/registreres via en større touch-flade.

Dieselmotoren aktiveres ved, at man træder ind i rummet og får en meget unik oplevelse, hvor lydeffekter og en levende visuel flade, der er nøje sammensat.

 

Projektet blev udviklet til Greve Museum

Kontakt os og hør hvordan du kan bruge digitale virkemidler til at skabe anderledes spændende oplevelser for dine kunder!

 

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12
.