The Alexandra Institute // Cases // Kirurgisk simulator til ørekirurgi

Kirurgisk simulator til ørekirurgi

Case

Kirurgisk simulator til ørekirurgi

Velkommen til fremtiden inden for 3D-ørekirurgi

Ved hjælp af avanceret 3D-grafik og en force feedback-pen har vi, sammen med klinisk professor og overlæge Mads Sølvsten Sørensen, udviklet en superrealistisk simulation af en boreoperation i tindingebenet.

Øreprojektet er et samarbejde mellem Alexandra Instituttet og Rigshospitalet. Formålet er at skabe en realistisk kirurgisk simulator, der ved hjælp af avanceret 3D-grafik og en force feedback-pen gør det muligt at simulere en boreoperation i tindingebenet.

Baggrunden for at udvikle denne type simulator er, at boreindgreb i hovedet er forbundet med mange risici. Bl.a. kan man komme til at lædere ansigtsnerven med boret og derved give patienten permanente ansigtslammelser. Der er derfor et klart behov for at udvikle nye og alternative træningsmetoder til kirurger på alle erfaringsniveauer. En computersimulation giver mulighed for at kunne øve sig og begå fejl, uden at det har store menneskelige eller økonomiske konsekvenser.

Derudover vil projektet udvikle et produkt, der er billigt at anskaffe og dermed sikret en stor udbredelse, også i lande der typisk ikke har budget til at anskaffe dyrt simulatorudstyr.

Der er udviklet en beta version til gratis download på projektets hjemmeside. Brugerfladen er på engelsk, men den er også blevet oversat til kinesisk, ligesom den er ved at blive lanceret på både tysk, spansk, fransk, russisk, portugisisk og græsk.

Ved hjælp af avanceret 3D-grafik og en force feedback-pen har vi lavet en superrealistisk simulation af en boreoperation i tindingebenet. The Visible Ear Simulator (VES) giver ørekirurger mulighed for at træne komplicerede operationer i tindingebenet – igen og igen. Da kirurgen ofte træffer vitale afgørelser på baggrund af det visuelle indtryk, kan VES helt korrekt gengive form, farve og gennemsigtighed af de forskellige anatomiske dele i det indre øre.

Derudover har vi haft fokus på at simulere den taktile boreoplevelse – fornemmelsen af borets interaktion med knoglen og på at gengive de forskellige fornemmelser af at bore i knogle, brusk eller blødt væv. VES er udviklet af Alexandra Instituttet sammen med kirurg Mads Sølvsten Sørensen, professor og overlæge på øre-næse-hals-afdelingen på Rigshospitalet. VES anvendes nu af førende ørekirurger verden over.

Læs mere i artiklen Ørelæger skal øve sig på virtuel, parteret hjerne.

Ideen til simulatoren stammer fra Mads Sølvsten Sørensen, overlæge på øre-næse-hals-afdelingen på Rigshospitalet. Han har igennem mange år foretaget denne type boreindgreb og må regnes for at være en af landets førende eksperter på området.

500 farvebilleder

For at kunne udvikle en realistisk simulator er det vigtigt at kunne gengive naturtro farver, da kirurgen ofte træffer vitale afgørelser på baggrund af det visuelle indtryk. Derfor har Mads og hans hold lavet datasættet "The visible ear" som er unikt både i opløsning og kvalitet. Datasættet består af over 500 farvebilleder, der er skabt med en metode, der kaldes kryosektion, hvor segment (her hovedet fra en afdød kvinde) nedfryses og meget tynde lag skæres af og der fotograferes efter hvert snit.

Avancerede algoritmer

For at kunne benytte denne store datamængde i realtidsvisualisering har det været nødvendigt at udvikle avanceret volume-rendering algoritmer, der helt korrekt kan gengive form, farve og gennemsigtighed af de forskellige anatomiske dele. Derudover har der været meget fokus på at kunne simulere fornemmelsen af borets interaktion med knoglen, da den taktile boreoplevelse er meget vigtig for simulatorens succes.

I dette projekt samarbejder vi med Rigshospitalet.

Projektet er støttet af Oticon Fonden, Oticon Medical og MED-EL.

Kirurgisk simulator træner ørelæger i vanskelige operationer.

Skal vi også hjælpe dig?

Kontakt
Chief Scientific Officer
Management og direktion
+45 22 15 77 99
Profilbillede af Martin Møller Se profil
.