Eurisco

Case

Eurisco

Blockchain skal hjælpe bilister med at tanke grønt

Alexandra Instituttet har i samarbejde med EURISCO undersøgt, om man kan bruge blockchain-teknologien til at styre energiproduktion og -forbrug, når vi oplader elbiler. Projektet skal hjælpe elbilister til kun at tanke op, når der er grøn strøm i nettet.

Elbiler vinder frem som bæredygtigt alternativ til traditionelle biler. Men hvordan ved man, om ens elbil henter strøm fra en bæredygtig kilde og ikke kulkraft?

Det er netop den udfordring, som EURISCO har afprøvet i samarbejde med Alexandra Instituttet. I demoprojektet har vi testet muligheden for at anvende blockchain-teknologi til at dokumentere, hvor stor CO2-udledningen er, når man oplader en elbil. Ideen er at vise, om man kan bruge blockchain og såkaldte smart contracts til registrering af elforbrug og produktion.

Fordelen med blockchain er, at det giver høj sikkerhed og transparens i forskellige transaktioner, også dem, der ikke handler om penge. Strømproducenter og forbrugere (fx ladestandere) registrerer deres produktion og forbrug på en blockchain og gør det dermed muligt for forbrugerene at få verificeret, at den strøm, de har anvendt, er grøn.

I demoprojektet har Alexandra Instituttet bidraget med viden om blockchain og kryptografiske teknikker samt praktisk implementering.

Løsningen består af en 'kuffert' med fire controllere, der hver især enten kan registrere produktion eller forbrug, som derefter bliver lagt ind i blockchainen med et tidsstempel. Hardwaren i kufferten består af Raspberry Pi’s og Arduino, og blockchain-teknologi er baseret på Etherum-platformen. De smart contracts, der ligger i blockchainen, indeholder en komplet historik over forbrug og produktion, som kan bruges til at visualisere den samlede energiudveksling.

Demo-kufferten har givet EURISCO mulighed for at teste teknologien af i mindre målestok. Et oplagt næste skridt er at vise, om man også kan bruge teknologien på en elbil og fx ved hjælp af en app kan se, at nu er bilen opladet med et vis procentdel grøn energi.

Sammen med EURISCO har vi tidligere lavet en mindre proof of concept på, hvordan man kan anvende blockchain i forbindelse med balancering og afregning i et såkaldt mikro-grid i et mindre område, hvor der er en række strømproducenter (solceller, vindmøller etc.) og en række forbrugere (bygninger, ladestandere, osv.).

Du kan læse mere om mulighederne med blockchain her: Blockchain-potentialer i den offentlige digitale infrastruktur.

Blockchain er en database, der er distribueret mellem forskellige deltagere på en måde, så de kan vedligeholde den i fællesskab, men alligevel ikke nødvendigvis behøver at stole på hinanden.

Teknisk består det af en kæde af datablokke, hvor der kan tilføjes nye blokke, men ikke kan fjernes eller ændres i blokke, der allerede er i kæden. Man benytter teknologier, der kan styre, at der kun bliver optaget data, der regnes for valide på en ny blok.

Ligesom almindelige computerprogrammer kan gemmes som data, kan der gemmes specielle programmer på nogle typer af blockchains. Programmerne kaldes smart contracts, og de håndteres af mekanismer, der ligner dem, der styrer, hvordan og hvornår der kan tilføjes nye blokke.

En smart contract kan fx være et program, der kan overføre digitale penge, når noget er blevet opfyldt. De kaldes en kontrakt, fordi de kan styre, hvordan to eller flere parter skal samarbejde. Kontrakterne er beskyttet af den blockchain, de ligger på, så man ikke kan trække dem tilbage eller ændre dem efterfølgende.

I dette projekt har vi samarbejdet med EURISCO og Green Tech Center.

EURISCO er en fynsk ingeniørvirksomhed, der arbejder med udvikling af datakommunikationen mellem kraftvarmeværker og netselskaber. 

Green Tech Center er et netværk, der har til formål at fremme udviklingen af innovative vedvarende energiløsninger.

Demoprojektet er finansieret af Innovationsnetværket Smart Energy (Inno-SE).

Hvad kan blockchain bruges til? Og er det noget for din virksomhed? Vi giver dig overblik over mulighederne.

Kontakt
Senior Security Architect
Security Lab
+45 20 29 63 22
Profilbillede af Michael Bladt Stausholm Se profil
.