The Alexandra Institute // Cases // Brugervenlig trafikinformation

Brugervenlig trafikinformation

Case

Brugervenlig trafikinformation

Vejen til sikker og personlig trafikinformation

Realtidsdata og push-beskeder om uheld og forsinkelser langs den rute, som du kører. Sådan lyder nogle af de nye features i Vejdirektoratets trafik-app, hvor Alexandra Instituttet har hjulpet med design og med at gøre det teknisk bagvedliggende meget mere driftsikkert og stabilt.

Der kommer kun mere trafik på motorvejene. Det er derfor klart, at man ikke kan blive ved med at bygge sig ud af den øgede trafikmængde og i stedet må udvikle nogle smarte trafikløsninger. Det er her, at Vejdirektoratets nye trafik-apps kommer ind i billedet, fordi de kan få folk til at træffe en beslutning på et oplyst valg, enten inden de kører eller undervejs, så de kan blive oplyst, inden de kommer hen til en kø eller et uheld.

Ud over Trafikinfo og Vintertrafik omfatter dette regionale trafik-apps, der bliver lavet i samarbejde med udvalgte kommuner, kollektive transportselskaber og DR P4 Trafik.

Vejdirektoratets applikationer giver hurtigt overblik over den aktuelle trafiksituation og igangværende vejarbejder over hele landet samt aktuelle rejsetider.

Alexandra Instituttet står for vedligehold og udvikling og har blandt andet hjulpet med design af applikationer og med at gøre det teknisk bagvedliggende mere driftsikkert og stabilt.

Netop hastighed er rigtig vigtig, fordi der må ikke gå fem minutter fra en besked bliver uploadet i Vejdirektoratets system, til den havner hos brugerne. Det er vigtigt, at budskabet kommer ud så hurtigt, at man kan nå at advare folk. Det ligger også i appens ånd, at man er der, hvor brugerne er.

Det har hele tiden været muligt at få push-beskeder om uheld og rejsetider i Vejdirektoratets apps. Men tidligere har den ikke været så finkornet. Det betød, at man fik beskeder for et meget stort område - næsten hele Danmark, hvis man eksempelvis kørte fra Aarhus til København. Det nye er rutebestemt trafikinformation, der i øjeblikket kører i beta. Her får man kun push-beskeder langs de ruter, som man har valgt. Det er en fleksibel feature, hvor man bliver informeret, uden at skulle være aktiv mere end en gang. Man indstiller den og siger, at man vil gerne have beskeder inden for et geografisk område og alle hverdage fx mellem kl. 8 og 9 samt 14 og 17.

Det er med til at sikre, at folk kommer nemmere og mere sikkert frem. Når man som pendler bliver løbende informeret om, hvordan det står til med trafiksituationen, har man også et bedre beslutningsgrundlag til at vurdere, om man skal køre tidligere eller senere. Appen kan samtidig omsætte tekst til tale. Det betyder, at man kan bruge den undervejs og kan få læst meldingerne op, lige så snart de er lagt ind i systemet.

Et andet vigtigt skridt er fuld dækning med realtidsdata, og her har Alexandra Instituttet hjulpet med at få det til at fungere hurtigt og brugervenligt. For et år siden var der ikke fuld dækning med realtidsdata. Her var kun 20 procent af vejnettet dækket. Men nu har Vejdirektoratet købt data til hele statsvejnettet. Det har betydet, at der er mange flere punkter og data, der skal behandles. For at man kunne beholde en god brugeroplevelse, har det betydet, at den gamle metode skulle revideres.

Udfordringen har været, at der var mange data, der skulle se godt ud og fungere godt og hurtigt, uanset om du har en wifi- eller en god mobilforbindelse. Det har man ikke altid, når man er ude at køre, og derfor har vi i samspil med de øvrige udviklere fundet en god løsning, der bringer mængden af data ned.

Projektet er et samarbejde mellem Alexandra Instituttet og Vejdirektoratet.

Vi kan hjælpe dig med at skabe forretning og vækst med innovative mobile løsninger

Kontakt
Head of Interactive Spaces Lab
Interactive Spaces Lab
+45 40 19 45 38
Se profil
.