The Alexandra Institute // Cases // Augmented reality til oplæring og service i industrien

Augmented reality til oplæring og service i industrien

Case

Augmented reality til oplæring og service i industrien

Augmented reality hjælper Grundfos med industriproduktionen

Vi har udviklet AR-løsninger for Grundfos, der skaber et ekstra digitalt lag oven på virkeligheden, hvilket kan lette oplæringen i brug af nye industrimaskiner eller gøre det nemmere at vise hvilken maskindel, der skal repareres.

Produktionen skal holdes stabil, og hvis noget går galt under eksempelvis oplæring, er det dyrt og tidskrævende at skaffe nyt udstyr.

Hvordan gør man det nemt for industrimedarbejdere at omstille sig til nye samleprocesser eller gennemskue hvilken maskindel, der skal skiftes, når en pumpe skal repareres?

Mange manuelle processer i produktionen kan med fordel støttes med live instruktioner for at undgå fejl. Grundfos har bedt Alexandra Instituttet om at undersøge, hvordan Augmented Reality-værktøjer kan hjælpe medarbejdere til at få mere information om produkter og produktionsanlæg.

 

I pilotprojekterne hos Grundfos blev augmented reality brugt til oplæring og videreuddannelse af medarbejdere:

  • Laminerede ark med instruktion eller sidemandsoplæring blev suppleret med tablets og augmented reality. På skærmen kan medarbejderne lære, hvordan de skal betjene en maskine. Det gør produktionen mere fleksibel, da medarbejderne bliver mere selvstændige og hurtigere kan flytte fra én produktionssammenhæng til en anden.
     
  • Augmented reality kan også bruges til service. Hver gang en pumpe skal repareres, varierer det hvilken maskindel, der skal skiftes, eller hvor der skal smøres. Er opgaven for teknisk, kan medarbejderen ringe en specialist op og holde tabletten hen over pumpen og dermed vise specialisten hvilken type reparation, der er brug for. Informationen kommer efterhånden, som du har brug for den.
  • Augmented reality, der i øjeblikket står på tærsklen til det store, brede gennembrud, giver virkeligheden et digitalt lag ved at kombinere data fra den fysiske verden med digital 3D-grafik. På den måde bliver virkeligheden udstyret med et ekstra lag information, når medarbejderen kigger på et produkt igennem en tablet, smartphone eller briller.

Læs mere:

909 millioner skal få forskning til at flyde ind i store og små virksomheder
Grundfos – augmented reality til service og samleprocesser

Udviklingsarbejdet er resulteret i et pilotsystem, som støtter medarbejderne i deres arbejdsproces.

I et led i Grundfos’ produktion skal medarbejderne sætte en kølepude på låget af en pumpe, hvilket er en manuel proces. Det er samtidig forskelligt fra gang til gang, hvordan man skal sætte kølepuden på. Det både nedsætter effektiviteten og kan gøre medarbejderne usikre i deres arbejdsproces.

Derfor har vi udviklet en verifikationssoftware, som hurtigt kan bekræfte medarbejderen i, at kølepuden sidder korrekt.

Samarbejdet mellem Grundfos, Alexandra Instituttet og Aarhus Universitet er sket gennem MADE - Manufacturing Academy of Denmark, der arbejder for at fremme produktion gennem forskning, innovation og uddannelse.

MADE samler virksomheder, forsknings- og videninstitutioner på tværs af brancher, så de sammen kan gøre Danmark til et stærkt produktionsland.

Skal vi hjælpe jer med augmented reality? Så kontakt os!

Kontakt
Head of Interactive Spaces Lab
Interactive Spaces Lab
+45 40 19 45 38
Se profil
.