The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // 2020 // De sætter IoT-sikkerhed på dagsordenen

De sætter IoT-sikkerhed på dagsordenen

Artikel

03-06-2020

De sætter IoT-sikkerhed på dagsordenen

Holdet bag CIDI – Cybersecure IoT in Danish Industry, der er finansieret af Industriens Fond, kører lige nu gratis virksomhedsforløb for danske virksomheder, der ønsker at gøre deres IoT-produkter sikre mod hackere.

Skal din virksomhed med i næste forløb?

De første 10 industrivirksomheder startede et forløb i september 2019 og er nu godt i gang med at få cybersikre produkter. Find inspiration blandt et par af virksomhederne, og overvej, om du skal være blandt de næste! Ansøgningsfristen er 1. august.

Ambitlocker: ”Tænk it-sikkerhed ind fra starten”

Ambitlocker er en digital hængelås, der kan styres centralt via nettet. Målgruppen er fx virksomheder og institutioner, der har mange skabe til omklædning eller opbevaring. De første låse afprøves nu hos en række brugere. 

Formålet med den IoT-baserede lås er bl.a. at effektivisere administrationen og spare tid og penge på udskiftning af låse og nøgler. Teamet bag Ambitlocker arbejder løbende på at udvikle låsen med ny funktionalitet. Dermed skal de også tænke på sikkerheden, fordi IoT-enheder kan bruges som en indgang for cyberangreb.

”Det er et ansvar, man skal tage alvorligt som IoT-producent. Det kan man nemt overse som ‘device maker’, fordi man har fokus på sin forretning og på den værdi, ens produkt skal skabe”, siger Andreas Lolle fra Ambitlocker.

“Det vil være fatalt, hvis en af vores låse blev hacket. Men det er også vigtigt at være bevidst om, hvilke sikkerhedsrisici det kan medføre at videreudvikle sit produkt med ny funktionalitet.”

Ifølge Andreas Lolle har det været motiverende selv at skulle arbejde med it-sikkerheden i samarbejde med Alexandra Instituttets eksperter. Det har givet virksomheden nogle konkrete rammer, de kan arbejde videre ud fra. 

Sparring med Alexandra Instituttets eksperter gør, at teamet bag Ambitlocker tænker sikkerheden ind fra starten, hver gang de tænker i nye funktionaliteter.

Foto: Ambitlocker


Lyngsøe Systems: “IoT-sikkerhed er hele virksomhedens udfordring”

Lyngsoe Systems er indbegrebet af en IoT-virksomhed. Virksomheden står bag en række RFID-baserede løsninger, der bl.a. gør det muligt at spore pakker på et postcenter, bøger på biblioteket, bagage i lufthavnen og artikler på et hospital. 

Peter Jeggesen, der er Chief Operating Officer hos Lyngsoe Systems, råder andre virksomheder til at få italesat IoT-sikkerhed som en del af virksomhedens udfordring.

“Vi har en masse IoT-løsninger og -enheder ude i vores kunders miljøer og har derfor et kæmpe ansvar for, at vi leverer nogle gode, sikre løsninger. Det er selvfølgelig vigtigt, at vi ikke er årsag til et sikkerhedsbrud hos en kunde,” forklarer Peter Jeggesen. 

I samarbejde med Alexandra Instituttet har Lyngsoe Systems fået gennemført en række risikovurderinger på tværs af deres produkter og domæner. Kortlægningen har især givet Lyngsoe Systems tre ting.  

“For det første har vi fået opgraderet vores udviklere og teknikere, så de er udrustet med de nyeste kompetencer inden for sikkerhed. Vi har også fået hjælp til at udarbejde risikoanalyser og afdække eventuelle sikkerhedshuller i vores produkter og løsninger. Sidst, men ikke mindst har vi kigget på en standard for certificering.


Vestfrost: "IoT-sikkerhed er en naturlig forlængelse af kølesikkerhed"

IoT-sikkerhed er på vej til at blive standard hos danske producenter – også hos Vestfrost. Virksomheden udviklerkøle- og fryseskabe til bl.a. mindre hospitaler, klinikker, laboratorier og apoteker.

Vestfrost er i gang med at udvikle et IoT-baseret monitoreringssystem, der skal give kunderne let adgang til de data, der fortæller om køleskabene kører, som de skal. Kunderne har ofte medicin og andre værdier for op mod en million kroner stående i skabene.

Mange af dataene skal i dag indsamles manuelt med en usb-nøgle. Det er tidskrævende, hvis man fx er et hospital med 50 køleskabe, der er placeret forskellige steder.

“Vores kunder ønsker sporbarhed på temperaturen, så de kan reagere hurtigt, hvis den kommer uden for det krævede område. Vi vil derfor tilbyde vores kunder let og sikker adgang til opdaterede og valide data,” forklarer Jeppe Friis Holm, R&D Engineer hos Vestfrost. 

Vestfrost samarbejder med Alexandra Instituttets eksperter om at udvikle en sikker IoT-platform og opbygge kompetencer i IoT og sikkerhed.

“Det udstyr, som laboranter bruger, bliver i stigende grad automatiseret og intelligent, og derfor bliver vi nødt til at følge med i den proces. Vi kan se, at vores kunder prioriterer kølesikkerhed, og her er internetsikkerhed en naturlig forlængelse. I hele den proces har det været uvurderligt at kunne sparre med nogle uafhængige partnere,” forklarer Jeppe Friis Holm.

Senior Project Manager
+45 21 99 87 10
Åbogade 34, 8200 Aarhus N
Hopper bygningen, 3. etage

Du kan blive én af de næste 10 virksomheder!

UDFYLD FORMULAREN HER, hvis du vil vide mere om muligheden for at blive blandt de næste 10 danske virksomheder, der skal bane vejen for sikrere produkter på nettet.

Når du har udfyldt formularen, modtager du en mail med detaljer om næste skridt.

.