The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2019 // Zliide lancerer mobil platform, der forbinder fysisk og online tøjhandel

Zliide lancerer mobil platform, der forbinder fysisk og online tøjhandel

Artikel

26-11-2019

Zliide lancerer mobil platform, der forbinder fysisk og online tøjhandel

Iværksætter-kvartetten bag Zliide arbejder på at digitalisere din shoppingtur. De har udviklet et betalings- og datasystem, der kombinerer det bedste fra den fysiske shopping med online-oplevelsen.

Zliide fungerer ved, at man downloader en dertilhørende app, som snakker sammen med en digital udgave af den klassiske tøjalarm. Når man har fundet den vare, man vil købe, kan man på appen se information om produktet. Den intelligente alarmbrik låser automatisk op, når man har betalt med appen, og man kan dermed gå ud af butikken. Gevinsten er, at kunderne kan springe køen over, og samtidig får butikkerne adgang til data om kundernes adfærd, så de kan skabe mere personificerede shoppingoplevelser.

Ideen opstod for tre et halvt år siden, da Morten Møgelmose, der er en af de fire grundlæggere, havde været en tur i London. Her havde han fundet en vare på nettet, men det tog ham alligevel 20 minutter, før han kom ud af butikken. Oplevelsen satte gang i ideudviklingen, og her endte de op med den intelligente alarmbrik.

Derefter er startup-rejsen gået hurtigt. De har rejst et tocifret millionbeløb fra forskellige investorer, herunder PreSeed Ventures og Nordic Eye. De er siden flyttet til Aarhus og er gået fra 4 til 16 ansatte.

“Det har været en spændende rejse men også en udfordring som startup at skulle udvikle både mekanik, elektronik og front- og backend-software på højt niveau,” forklarer Nikolai Lindholm, CTO hos Zliide.

Beriger data med deep learning

De er netop på trapperne med at lancere en mobil handelsplatform, hvor man som forbruger får nye anbefalinger til, hvad man ellers kan købe, når man kommer hjem fra den fysiske butik. En central del af handelsplatformen er en købsforslags-algoritme, der kombinerer maskinlæring og dataanalyse, som Alexandra Instituttet har hjulpet med at udvikle.

Meget af projektet med Alexandra Instituttet har bestået i at arbejde med de data, som Zliide har fra de fysiske butikker. Det gælder både data, hvor man kigger på produkter, der ligner hinanden (content based recommendation) samt data, hvor man kigger på kunder, der minder om hinanden (collaborative filtering).

En del af samarbejdet har også bestået i at berige data, fordi en af udfordringerne er, at dataene ikke altid er, som man vil have. Her har man brugt deep learning til at klassificere blandt andet tøjkategorier, farver samt hvilket køn tøjet er designet til.

Der har også været fokus på, hvilke faktorer spiller ind, når man laver en produktanbefaling til en kunde. Er det pris, farve, mærke, kategori eller noget helt tredje, som spiller ind? Her er de forskellige faktorer blevet brugt til at tilpasse algoritmerne. Nikolaj Lindholm forklarer:

Vi passer meget på, at vi ikke trækker nogle bestemte produkter ned over hovederne på vores brugere, fordi folk har deres egen stil. Derfor har vi også brugt meget tid på at finde ud af, hvilket niveau vi skal udvikle den her algoritme til, før vi går live med den. Det ultimative er selvfølgelig, at folk køber det produkt, som vi anbefaler. Men et klik en også en god start, fordi så kan du se, at nu rammer du rigtigt i forhold til kunden.

Ifølge Nikolai Lindholm har det især fungeret rigtig godt at kombinere deres egen domæneviden om mode med specialistviden inden for maskinlæring og dataanalyse:

Det har givet os mulighed for at gå i dybden med noget, som vi måske ikke ellers ville have gjort, og samtidig fik vi nogle ekstra ressourcer ind som virkelig er specialister på det her område. Det har givet os et godt udgangspunkt for at finde ud af, hvilken vej vi skal gå med product recommendation.

Senior Machine Learning Specialist
+45 26 11 33 16
Åbogade 34, 8200 Aarhus N
Hopper bygningen, 3. etage lokale 321

FAKTA

Zliide Technologies er stiftet af Morten Møgelmose, Viktor Pedersen, Casper Schrøder og Nikolai Lindholm i 2016. Produktet består af en intelligent alarmbrik, der kombinerer fysisk shopping med online shopping på en mobil-baseret platform.

Alexandra Instituttet har hjulpet med kompetencer inden for maskinlæring og dataanalyse. Samarbejdet er foregået i regi af projektet  Innovativ brug af big data, der er finansieret af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Region Midtjylland.
 

.