Alexandra Instituttet A/S // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2019 // Tracking af tænder kan forbedre tandoperationer – og animationsfilm

Tracking af tænder kan forbedre tandoperationer – og animationsfilm

Artikel

27-06-2019

Tracking af tænder kan forbedre tandoperationer – og animationsfilm

Teknikken kender du fra Snapchats filtre. Med et swipe har du hundeører og en snude, når du spejler dig i mobilen. Med teknikken har man også kunnet se, hvordan ens tænder ville komme til at se ud med nye facader hos tandlægen – men indtil nu kun i overmunden.

Nu har Alexandra Instituttet imidlertid udvidet teknikken, så hele munden kan trackes. Det er til glæde for både tandlæger og animationsfilminstruktører.

Vi har nogle faste punkter i ansigtet, der gør det nemt tracke, hvordan overmunden placerer sig, når man skal lave visualiseringer. Men kæben udgør en større udfordring, fordi kæbeleddet kan bevæge sig på en meget kompleks måde. Det kan være særligt svært at se den ordentligt på et billede, hvis personen eksempelvis har skæg. Det har vi nu opfundet en løsning på i form af en matematisk model, der hurtigt kan finde de relevante data og udtrække positionen af både overkæbe og underkæbe.

Det kan bruges hos tandlæger, når man ønsker at se, hvordan nye facader eller en blegning vil se ud i både over- og undermund. Eller det kan bruges i animationsfilm, hvis en af karakterne skal have overbevisende hugtænder. Mulighederne er mange både på sundhedsområdet og i underholdningsbranchen.

Fredrik Dalland Holsten, Computer Vision and Simulation Specialist i Alexandra Instituttet, arbejder med at bruge computer vision til at optage, hvordan mennesker bevæger sig – også kaldet motion capture og face tracking. Det team, Fredrik sidder i, arbejder også på at udvide med andre features ved at bruge meta-heuristiker til machine learning.

I videoen kan du se Fredriks seneste prototype-demo, der viser, hvordan vores software forsøger at finde ud af præcis, hvor ens tænder er, mens man bevæger hovedet og munden.

 

Kan du bruge teknologien, så kontakt Alexandra Instituttet for at høre mere om, hvordan vi kan hjælpe dig.

Computer Vision and Simulation Specialist
+45 93 52 16 97
Njalsgade 76, 2300 København S
.