The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2019 // Nye AI-værktøjer hjælper RetinaLyze System med at udnytte store mængder data

Nye AI-værktøjer hjælper RetinaLyze System med at udnytte store mængder data

Artikel

23-09-2019

Nye AI-værktøjer hjælper RetinaLyze System med at udnytte store mængder data

Danske RetinaLyze System har udviklet en software, der hjælper øjenspecialister med at screene for øjensygdomme. De anvender i dag allerede kunstig intelligens til at finde tegn på øjensygdomme. Det gælder blandt andet diabetisk retinopati, der er en følgesygdom af diabetes.

RetinaLyze System lå både inde med en masse data, som de ønskede at finde et potentiale til, og som de havde en masse idéer til. Samtidig anvendte de en ældre machine learning-teknik, og i takt med at deep learning er kommet ind i en ny æra, skulle de finde ud af, hvordan de greb hele AI-udviklingen an.

Fælles og åben AI-kodebase

Virksomheden er med i Innovativ Brug af Big Data, der er et samarbejde mellem bl.a. Aalborg Universitet og Alexandra Instituttet, der skal gøre det nemmere for mindre virksomheder at komme i gang med deep learning. Det sker bl.a. ved at stille en fælles og åben kodebase til rådighed for udviklerne i virksomhederne. Fælles for virksomhederne i projektet er, at de enten allerede er i gang med at anvende teknikkerne, eller også at de har et oplagt behov for at anvende dem.

Samarbejdet har ifølge Ganesh Ram, kommerciel direktør hos RetinaLyze System, især givet inspiration til, hvilken vej de skal udvikle sig. Udover at de har fået afprøvet en masse idéer til nye produkter og nye funktionaliteter, så har de fået en AI-værktøjskasse, som de kan arbejde indenfor. Konkret arbejder de på at udvikle en algoritme, der kan finde flere stadier af øjensygdommen diabetisk retinopati. Ganesh Ram forklarer:

Samarbejdet har været fantastisk i den sammenhæng, at vi havde en kæmpe mængde data, som vi ikke havde noget potentiale til. Alexandra Instituttet og Aalborg Universitet har haft en enorm forståelse for vores forretning og været i stand til at sætte sig ind i vores domæne og har hjulpet os med at finde ud, hvilket potentiale og forretningsmuligheder, der har været med den her store mængde data.

Stort uudnyttet område

Ifølge Kristian Tølbøl Sørensen, der er tovholder på projektet og Visual Computing Engineer i Visual Computing Lab på Alexandra Instituttet, ligger der er stort uudnyttet potentiale inden for computer vision og deep learning hos danske virksomheder. Han forklarer:

Der er tale om open source-teknologier, der er efterhånden er så modne, at de er relevante for rigtig mange virksomheder. Det er der bare mange, der ikke ved, og det kan måske være svært at forestille sig, hvordan man kan bruge teknologierne i ens egen virksomhed. Men det er netop sådan noget, at vi kan hjælpe med.

Visual Computing Engineer
+45 53 37 14 44
Åbogade 34, 8200 Aarhus N
Nygaard bygningen, 3. etage lokale 305

FAKTA

Projektet er et samarbejde mellem fire virksomheder, Aalborg Universitet og Alexandra Instituttet. Det foregår i regi af Innovativ brug af big data, der er finansieret af Den Europæiske Fond for Regionaludvikling og Region Midtjylland.
 

 

Yderligere information

Kristian Tølbøl Sørensen, Visual Computing Engineer, Visual Computing Lab, Alexandra Instituttet, mail kristian.tolbol@alexandra.dk, tlf. 53 37 14 44.

Ganesh Ram, kommerciel direktør, RetinaLyze System, mail gr@retinalyze.com, tlf. 25 94 44 08.

Thomas B. Moeslund, professor, Visual Analysis of People Lab, Aalborg Universitet, mail tbm@create.aau.dk, tlf. 28 34 35 30.

.