The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2019 // Lyd kan bruges til at skabe bedre miljø i byer – det handler ikke kun om at reducere støj

Lyd kan bruges til at skabe bedre miljø i byer – det handler ikke kun om at reducere støj

Artikel

27-06-2019

Lyd kan bruges til at skabe bedre miljø i byer – det handler ikke kun om at reducere støj

Lyd er usynlig. Derfor bliver det ofte glemt til fordel for visuelle designgreb, når man byudvikler. Man skaber et grønt område med en legeplads og et springvand – og først bagefter tænker man over, om det medfører lydgener. Men hvis lyd tænkes ind fra starten, kan det bruges aktivt til at sørge for, at det grønne område bliver et attraktivt sted at være for dem, det er tiltænkt.

Hvis lyd bliver en del af byen med lytteposter, som folk kan stoppe op og lytte til, eller lydinstallationer hvor man kan være med til at komponere lydene, kan man skabe socialt liv, interaktion og gøre opmærksom på lyde, vi normalt ikke hører i byernes trafikstøj.

Det har de forstået i Struer, hvor de som de første har indført en lydmanual for byen, som skal tænkes ind på lige linje med designmanualen for byudviklingen. Og det har vakt andre byers opmærksomhed. Derfor var Jacob Kreutzfeldt (leder af lydkunstfestivallen, Struer Tracks), Liselott Stenfeldt (leder af Interactive Spaces Urban Studio ved Alexandra Instituttet) og Claus Falk Petersen (Struer Kommune) til INTER-NOISE 2019 – en konference om kontrol af lyd for et bedre miljø - i Madrid d. 17. juni for at fortælle om deres arbejde og erfaringer. Mange byer oplever nemlig stigende problemer med støj, fordi flere flytter fra landet og til byerne.

Med lyd som designparameter kan man lave omgivelser, der opleves som behagelige, mere trygge og mindre stressende. Ved at skabe større bevidsthed om brugen af lyd, kan man mere bevidst fremhæve, understøtte og skabe rum for det sociale møde, fysisk bevægelse og leg og hermed skabe attraktive oplevelser og aktiviteter, som giver minder for byens borgere og turister.

 

Mange tænker primært på lyd som støjkilde eller som noget, som skal neddæmpes i byens rum. Hvordan kan vi med de rette materialer f.eks. undgå at skabe genklang mellem bygninger? Du kan aktivt designe og bruge lyd til skabe de omgivelser, du ønsker, helt uden brug af fysiske materialer.


Hør Liselott Stenfeldt fra Alexandra Instituttet fortælle om lydbænken, som kan ses på billedet ovenfor:

 

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12

Struers lydmanual

Læs Struers lydmanual her eller tag kontakt til os, hvis du ønsker hjælp til at skabe bedre områder og miljø med lyd.

.