Alexandra Instituttet A/S // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2019 // Kan vi få digitale assistenter på godt dansk?

Kan vi få digitale assistenter på godt dansk?

Artikel

10-09-2019

Kan vi få digitale assistenter på godt dansk?

I Danmark er vi bagud med udvikling af sprogteknologi. Gør vi ikke noget, må vi tage til takke med tech-giganternes tilbud og metoder. Men de prioriterer ikke dansk, da det er for lille et sprogområde. God sprogteknologi kræver nemlig masser af data, kompetente folk og økonomi. Det fortæller Anne Bøgh Fangel, der er projektleder for projektet ‘Dansk for alle’ ved Alexandra Instituttet, mere om i denne artikel hos Techst.

For nylig er det kommet frem, at flere af de store tech-giganter, Apple, Facebook, Google og Amazon aflytter de brugere, der benytter virksomhedernes digitale assistenter og tjenester. Formålet har været at forbedre assistenternes evne til at forstå og tale med brugerne.

Ved at lade ansatte lytte med på et stort antal samtaler og beskeder vil man træne algoritmerne i at kunne kommunikere bedre med mennesker. Det kræver store mængder af data. Data, som virksomhederne så at sige har lige ved hånden. Problemet er bare, at tech-giganterne ikke har været særlig åbne om de metoder, de bruger.  Det kan svække tilliden også til danske virksomheder, som ønsker at være åbne omkring deres brug af data.

Ifølge Anne Bøgh Fangel handler det om, hvorvidt folk er vidende om, hvornår de bliver aflyttet:

Jeg tror, at tech-giganterne har arbejdet med det her ud fra en vinkel om tech first. Man har udelukkende set på, hvordan teknologi kan udvikles. Det, vi synes er vigtigt, er at have brugerne first – at have etikken på plads. I andre sammenhænge taler vi om informeret samtykke – det har de nok lidt glemt, siger Anne Bøgh Fangel.

I projektet ‘Dansk for alle’, der løber over to år, vil instituttet udvikle værktøjer og komponenter til kunstig intelligens, der kan forstå dansk. For i dag mangler der god sprogteknologi baseret på dansk. Så længe det primært er tech-giganterne, der står for udviklingen af sprogteknologier, kan vi i Danmark ikke styre, hvordan det bliver udviklet, og hvordan det bliver udbudt. Vi kan heller ikke sikre, at det danske sprog bliver bevaret i tilstrækkelig grad, så vi f.eks. uden problemer kan have en samtale med sundhedssektoren via en chatbot.
 

Læs meget mere om udviklingen af dansk sprogteknologi i artiklen hos Techst.

Manager – Technologies in Practice
Principal Organisation Analyst
+45 22 25 53 22
Åbogade 34, 8200 Aarhus N
Hopper bygningen, 3. etage lokale 332

Dansk sprogteknologi

Vil du have et unikt indblik i maskinrummet bag kunstig intelligens og være en af de første til at prøve de værktøjer, vi udvikler inden for sprogteknologi?

Så læs mere her

.