The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2019 // EU-initiativ skal skabe et mere ligeværdigt internet

EU-initiativ skal skabe et mere ligeværdigt internet

Artikel

15-05-2019

EU-initiativ skal skabe et mere ligeværdigt internet

EU-Kommissionen står bag initiativet Next Generation Internet (NGI), der skal flytte fremtidens internet i en retning, så det bliver til gavn for europæiske virksomheder og borgere.

Initiativet skal blandt andet fremme teknologisk innovation, så europæiske virksomheder kan hamle op med internetgiganterne. Visionen er også at understøtte progressiv udbredelse af teknologier, så de understøtter værdier som inklusion, transparens og privatlivets fred.

Det kan skabe et mere ligeværdigt forhold mellem parter på internettet, lyder det fra Berit Skjernaa, der er Senior Security and Privacy Specialist i Alexandra Instituttets Security Lab. Hun mener især, det er godt set, at det skal ske i et gensidigt givende forhold, hvis man som individ skal have lyst til at dele sine data. Initiativet følger GDPR – EU’s persondataforordning, og her understøtter NGI de innovative virksomheder, som vil udvikle tekniske løsninger til dette.

”Da mange rundt om i verden ser med stor interesse på, hvad der foregår i EU inden for digitale rettigheder, tror jeg også, at visionen vil være med til at give europæiske virksomheder et forspring, når det gælder forretningsmodeller, som ikke er baseret på eksklusiv adgang til persondata,” forklarer hun.

Hun vurderer dog, at det er en kende urealistisk, at EU som institution vil kunne styre retningen for fremtidens internet. Men de vil ikke desto mindre kunne rykke ved nogle grænser.

”EU har taget et stort skridt med GDPR, og har meget kraftigt markeret, hvordan europæerne ønsker det fremtidige internet. Nu går de så aktivt ind og understøtter udviklingen af dette,” siger hun og uddyber:

”Samtidig har både politikere og befolkningen fået øjnene op for, hvilke konsekvenser vores ubevidste deling af data med tech-virksomheder, der ikke er sig deres ansvar bevidst, har for vores samfund og demokrati. Jeg tror, at den øgede bevidsthed vil være med til at få befolkningen til at kigge efter alternativer, der passer bedre med vores værdier.”

Læs hele artiklen i Jyllands-Posten her.

I september afholdes den årlige MyData-konference i Helsinki. I forbindelse med MyData-konferencen afholder NGI NGI-Forum19.

Kontakt
IT-byen Katrinebjerg

Åbogade 34

8200 Aarhus N
+45 70 27 70 12
.