The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2018 // Symbion tester mobilrobot som fremtidens lokalefremviser

Symbion tester mobilrobot som fremtidens lokalefremviser

Artikel

28-11-2018

Symbion tester mobilrobot som fremtidens lokalefremviser

Alexandra Instituttets cyber-physical ekspert Alexandre Alapetite har gennem det seneste år arbejdet som teknisk projektleder med DTU på at udvikle mobilrobotter. De sidste par måneder har han for Symbions startup-miljø i København testet, hvordan den mobile robot påmonteret et 360 graders kamera tager sig ud som lokalefremviser til potentielle nye lejere. Resultaterne er positive.

På gangene i Symbion viser mobilrobotten gennem et 360 graders kamera potentielle lejere rundt. Den er en del af et test-setup, der skal undersøge, om de mange daglige besøg på mange forskellige tidspunkter af dagen af potentielle lejere kan optimeres, så de på forhånd har fået et realistisk indtryk af startup-miljøet.

- Symbion bliver jævnligt kontaktet af potentielle lejere, der gerne vil se om startup-miljøet er noget for dem. De vil gerne se flere lokaler på forskellige tidspunkter fra forskellige vinkler under forskellige lysforhold og opleve, om kulturen her passer til deres virksomhed, forklarer Alexandre Alapetite.

Han arbejder med mobile robotter også kaldet remote reality. Kort fortalt er det en fjernstyret robot, der er påmonteret et 360 graders kamera, som kan fjernstyres og dreje og rotere, som hvis du selv stod på stedet. Brugeren ser billeder gennem eksempelvis en VR-brille. Har man ikke det, kan en tablet eller en anden slags skærm bruges med en webbrowser, der bruger WebRTC og WebVR teknologi.

Guide sparer alles tid

Testen går ud på at bringe mere realisme til de statiske billeder, som Symbion typisk har på deres hjemmeside. Da de sommetider har op til 8 besøg om dagen, ønsker de gennem remote reality at give et bedre ”remote” indtryk inden besøgene, så de, der faktisk kommer, er filtreret og er nærmere ønsket om et lejemål.

- Det involverer en række aspekter at vælge det rigtige startup-miljø, som virksomheden skal forholde sig til. Er de services, jeg har brug, for tilgængelige? Kan community og netværk give virksomheden brand og værdi? Er der virksomheder, jeg kan spejle mig i osv. osv.? Alt sammen relativt håndgribeligt og derfor noget man typisk kan læse sig til, før man udvælger de miljøer, man gerne vil besøge, forklarer Vicedirektør Brian List fra Symbion.

En testperson udforsker kontorområdet via et VR headset, der viser en 360° live videostream fra en fjernrobot.

Hvad der er sværere at afkode, er miljøets ”look and feel”, altså den stemning, det liv og den dynamik, man bliver en del af i det daglige, da både billeder og videoer er statiske. Derfor er samarbejdet med Alexandra interessant for Symbion. - Det vil give nye virksomheder mulighed for at fornemme miljøet i en ”her og nu” setting gennem deres egen remote fremvisning på et tidspunkt, der passer dem. Vi mener ikke, at remote fremvisninger kan erstatte fysiske fremvisninger, men vi tror, at det vil hjælpe virksomhederne til bedre at kunne vurdere, om Symbion er netop det sted, de kan se sig selv i, siger han.

Som at være der, uden at skulle være der

Men hvordan tager man så imod sådan nogle mobile robotter. Trine Plambech, Principal Green Urban Designer fra Alexandra Instituttet, har stået for brugerinddragelse af både nuværende og potentielle lejere i Symbion og af Symbion som udlejere. Feedbacken på eksperimentet om, hvordan det er at opleve et startup-miljø på afstand, har været ganske positive.

”De potentielle kommende lejere, vi har talt med, finder det er super spændende – ja, faktisk cool, at der vil være mulighed for at få et første indtryk af startup-miljøet ved at blive vist rundt af en robot. Brugerstudierne har vist, at man fint kan få et indtryk af bygningen, men at teknologien på nuværende tidspunkt ikke helt er der, hvor man kan sige, at man får en lige så god oplevelse ved at blive vist rundt via en robot, som hvis man var der i virkeligheden, forklarer Trine Plambech.

Som et første indtryk har robotten altså nogle muligheder. Brugerne fremhæver, at de især godt kan lide, at de kan få et indtryk af det faktiske liv i bygningen – de kan se rigtige mennesker stå ved kaffemaskinen, de kan se folk, der holder møde i loungerummet og de kan fornemme, at stedet kan give dem den service (mødelokaler, kopimaskine, køkkenfaciliteter mv. ), som de efterspørger. Hvis de efter at have set startup-miljøet via robotten stadig synes, at det kunne være noget for dem, så giver brugerne udtryk for, at det næste naturlige step være at booke en omvisning, så de kan se og opleve det hele i virkeligheden, inden de træffer den endelige beslutning.

Open source åbner for flere use cases

Der er et stort potentiale i denne slags mobile robotter, som de senere år er kommet på markedet. Alexandra Instituttet og DTUs setup adskiller sig fra dem på markedet, fordi de er billigere og udviklet på open source, så de kan tilpasses efter behov og use cases. - Use casen hos Symbion skal give input til, hvordan robotten kan gøre en forskel. Og præcis det at gøre en forskel vil den kunne for mange andre eksempelvis handicappede i job, den kan levere 360° videodokumentation under konstruktion af nye byggeprojekter eller mappe input til modeller i Industri 4.0s digitale tvillinger. Derfor har det været vigtigt for os at udvikle en robotplatform baseret på open source komponenter, forklarer Alexandre.

Grundplanen over bygningen er leveret af den eksterne partner i projektet, MazeMap.

I DTU-projektet DTU-R3 er der udviklet softwaremoduler bestående af en værktøjskasse, hvor man kan vælge moduler og sammensætte efter use case. Unity-baseret 3D-software udgør webinterfacet, så man kan styre robotterne og programmere dem. På toppen af robotten er der sat forskellige funktionaliteter. Det er primært det 360 graders kamera. Med kamera kan de spørge robotter autonomt, der sender videostream tilbage til dem, der styrer robotten. De kan se med via skærm på eks. tablet, smartphone eller VR.

- Så kan man kigge hele vejen rundt og se præcis det samme, som hvis man var robotten. Vi kan også montere sensorer for at indsamle bedre data om omgivelser og dermed få bedre ide, om alt er i orden. Det er noget vi arbejder med i de her innovationsprojekter, så man ikke er begrænset af det, der er på markedet. Vores platform er ment som værktøjskasse for forskellige use cases. Det er vi også i gang med at skrive videnskabelige artikler om, siger Alexandre Alapetite.

- It-platformen for styring af telerobotterne er så fleksibel og åben, at vi forventer, den kan bruges af andre til nye formål. Vi planlægger f.eks. et projekt, hvor vi vil give handicappede mulighed for at arbejde over distancen med betjening af telerobotter, siger professor John Paulin Hansen, DTU Management Engineering, som har samarbejdet tæt med Alexandra Instituttet om udviklingen af systemet.


Projektet er støttet af InfinIT - Innovationsnetværket for IT

Alexandre Alapetite
Senior Cyber-Physical Specialist
+45 61 69 52 47
Njalsgade 76, 2300 København S
1. etage lokale 5B04

FAKTA

 1. Forskel på at opleve gennem et kamera og et fysisk besøg
  Kamerakvaliteten var stadig mærkbart dårligere end det menneskelige syn. Deltagernes vurdering af rummenes størrelse varierede dog ikke væsentligt mellem en 360-graders kameravinkel og det menneskelige syn, hvilket er et positivt og vigtigt resultat i denne use case.
   
 2. Kompromis mellem kvalitet og pris
  Det anvendte kamera er midrange, hvilket giver nogle udfordringer med kvalitet og priskompromis. Ift. brugeroplevelsen skaber det udfordringer, hvis der er kraftige lyskontraster, f.eks. hvis solen skinner. Man får ikke den samme oplevelse af de anvendte materialer (kvalitetsmaterialer fornemmes ikke på samme måde via robotten), og det gør det svært at fornemme rummenes størrelse og flowet i bygningen. Selvom vi ikke kan forvente at matche det menneskelige syn i den nærmeste fremtid, især når det kommer til høje kontraster, er en partner i projektet, Absolute Zero VR, ved at være klar med et 8k kamera, hvilket vil forbedre situationen betragteligt.
   
 3. Retvisende størrelsesforhold
  Man kan godt få en fornemmelse af rummenes størrelse og antal personer, hvis der står noget kendt i rummet, f.eks. et skrivebord og en stol. Det tyder på, at man kan få en retvisende fornemmelse af størrelsesforhold – men altså kun, hvis rummet er møbleret med møbler, som man kender størrelsen på. Tomme rum er svære at størrelsesbestemme, og det gælder også i VR.
.