The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2018 // Ny app skal skabe nem kommunikation mellem døve og hørende

Ny app skal skabe nem kommunikation mellem døve og hørende

Artikel

25-10-2018

Ny app skal skabe nem kommunikation mellem døve og hørende

Arbejdsløsheden blandt døve er skyhøj. Kun 38% af de døve i den erhvervsaktive alder er i job. Det siger en rapport fra Ankestyrelsen og Det Centrale Handicapråd, der udkom i februar 2016. De døves største udfordring er kommunikation, og med kun 20 tolketimer stillet til rådighed om ugen er det svært at deltage i det uformelle fællesskab på arbejdspladsen.

Men en ny app, der hedder Sign2Me, kan være med til at lette kommunikationen mellem døve og hørende. Med hjælp fra en smartphone så kan appen i realtid oversætte til og fra tegnsprog.

Bag virksomheden står Brian Klindrup og Gabriel Andersen, der netop er nomineret til CareWare-Nexts idépris 2018. CareWare-Next har siden 2013 kåret de bedste idéer og bedste iværksættere med et dommerpanel bestående af bl.a. Aarhus Kommune, Enversion og Capnova.

Idéen, som virksomheden er nomineret for, er ret simpel. Appen så at sige ”signer” til dig eller oversætter kommunikationen mellem døve og hørende.

Idé opstod til fødselsdag

Ideen til appen startede for et par år siden, da Brian Klindrup var til sin nevøs fødselsdag. Nevøen er nemlig talehandicappet, og Brian Klindrup havde svært ved at forstå, hvad han siger. Nevøen bruger tegnsprog som sin primære kommunikation, men ligesom 98% af resten af verden kan Brian Klindrup ikke tegnsprog. Derfor ville han til sin nevøs fødselsdag downloade en app, der kunne oversætte tegnsprog, men den fandtes ikke, og derfor besluttede han at handle selv.

En ny app under udvikling, der skal lette hverdagen for døve, kan via kunstig intelligens og smartphonekamera oversætte tegnsprog til tale.

Appen er baseret på kunstig intelligens. Tegnsproget bliver opfanget af telefonens kamera, der ved hjælp af den kunstige intelligens oversætter tegnene til tale, der kommer ud gennem telefonens højtaler. Omvendt kan telefonen opfange tale og oversætte det til tegnsprog, som bliver vist af en avatar på telefonen. På den måde kan døve og hørende kommunikere ligeværdigt, hurtigt og uden yderligere hjælpemidler. Gabriel Andersen, CFO i Sign2Me, forklarer:

Tænk på alle de dagligdags situationer, hvor du har brug for nemt at kommunikere. Hvis du skal spørge om vej, handle ind eller koordinere børnenes legeaftaler med de andre forældre. I sådanne situationer har døve i dag brug for enten tolk eller pen og papir.

Computeren lærer selv

Appen er udviklet i samarbejde med Alexandra Instituttet via støtte fra InnoBooster-ordningen. Det er en almennyttig virksomhed, der hjælper offentlige og private med at anvende den nyeste it-forskning og teknologi.

Ifølge Søren Rasmussen, Visual Computing Engineer, har målet været at lave en app, der kan optage en person på video, som står og laver tegnsprog. Det sker via en metode, der hedder deep learning, som er et værktøj under kunstig intelligens, der kan genkende billeder. Søren Rasmussen forklarer:

Det er et godt billede på, hvor hurtigt udviklingen går inden for de her teknologier. Hvor vi tidligere som mennesker definerede, hvad algoritmerne skulle kunne, er det i dag computeren selv, der definerer, hvordan algoritmerne arbejder. Grundlæggende så er det rigtig svært at forklare, hvordan vi som mennesker genkender tegnsprog. Men vi kan godt lære en computer det ved at fodre den med eksempler på tegnsprog og oversættelser, og langsomt lærer algoritmen at oversætte tegnsprog selv.

Forventes færdig i 2020

Brian Klindrup er utrolig stolt af den anerkendelse, der ligger i nomineringen til CareWare-Next idéprisen. Det er en anerkendelse af behovet for en ligeværdig kommunikation mellem døve og hørende.

”Timingen passer utroligt godt med vores forventede proof of concept og færdiggørelse af en prototype inden jul.”

Den færdige app forventes klar i 2020, og visionen er at udvikle appen, så den kan bruges på andre sprog i resten af verden. I 2020 skal det være helt naturligt at møde en døv kollega – og problemfrit at kommunikere.

  • Baseret på en spørgeundersøgelse, Sign2Me har fortaget blandt danske døve, har 90% brug for daglig eller ugentlig kontakt med hørende.
  • Om Sign2Me siger dommerne: Idéen nomineres med afsæt i, at løsningen, hvis den kan realiseres, kan give et betydeligt løft i målgruppen af døve og hørehæmmede, herunder at løsningen har potentiale til at kunne afsættes globalt. Løsningen vil også kunne imødegå det lovgivningsmæssige krav, der i mange lande er til, at virksomheder skal kunne kommunikere med hørehandicappede i forhold til f.eks. kundeservice.
  • Vinderen kåres ved et finaleevent i Aarhus 29. november 2018
Profilbillede af Søren Rasmussen
Visual Computing Engineer
+45 21 80 51 40
Åbogade 34, 8200 Aarhus N
Nygaard bygningen, 3. etage lokale 305

Fakta

Sign2me er startet af Brian Klindrup og Gabriel Andersen

Brian Klindrup er bygningsingeniør, og Gabriel Andersen er cand.merc. Begge har i en årrække beskæftiget sig med projektledelse.

De oprettede Sign2me i januar 2017.

Appen er udviklet i samarbejde med Alexandra Instituttet og er finansieret via InnoBooster-ordningen.

.