The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2018 // Fynsk demoprojekt vil bruge blockchain til at bevise, hvor grønt vi kører i elbilen

Fynsk demoprojekt vil bruge blockchain til at bevise, hvor grønt vi kører i elbilen

Artikel

28-02-2018

Fynsk demoprojekt vil bruge blockchain til at bevise, hvor grønt vi kører i elbilen

Blockchain er et varmt emne inden for adskillige områder, herunder Bitcoin og måden vi betaler på. Men på sigt vil man måske også kunne bruge teknologien som dokumentation for brugen af vedvarende energi og til at vise, hvor grønt vi kører i vores elbiler.

Den fynske virksomhed EURISCO står bag et demoprojekt, der skal vise, at man kan bruge blockchain og såkaldte smart contracts til registrering af elforbrug og produktion. Alexandra Instituttet har deltaget i projektet med ekspertise i blockchain-teori og implementering. 

En mulig use-case, der stadig er på tegnebrættet, er fx, at du kører i elbil til arbejde, arbejdspladsen har solceller på taget, hvor du kan få opladet bilen, og dermed kan du bruge den energi direkte, der bliver produceret i løbet af arbejdsdagen. Det kan hjælpe til at minimere den store mængde CO2-udledning, der fx kommer fra transportsektoren. 

Dokumentation for, hvor grønt man kører

Men hvordan skal man dokumentere, at det lige præcis er solstrøm, der er brugt? Det er her, det giver mening at bruge blockchain til at bevise, hvor stor CO2-udledningen fx har været i forbindelse med opladning af en elbil. 

Det forklarer Claus Amtrup Andersen, direktør i EURISCO, der er et konsulenthus, der står for udviklingen af datakommunikationen mellem kraftvarmeværker og netselskaber. Men virksomheden står også bag et projekt, der viser, at det måske også giver mening at gøre CO2-forbruget til en konkurrenceparameter.

"Vi har arbejdet med elbilsystemer siden COP15, og der har altid været en diskussion om, hvorvidt strømmen kom fra kulkraftværker eller fra vind- og solenergi. Problemstillingen er reel nok, men hvorfor så ikke lave et system, hvor man kan få dokumentation for, hvor 'grønt' man har kørt", siger han.

Kuffert med Raspberry Pi's

Der har været to parter i projektet, hvor EURISCO har stået for den praktiske opbygning af hardware, mens Alexandra Instituttet har stået for teorien og implementeringen. Løsningen består af en 'kuffert' med fire controllere, der hver især enten kan registrere produktion eller forbrug, som derefter bliver lagt ind i blockchainen med et tidsstempel. 

"Samarbejdet har fungeret rigtig godt, fordi Alexandra Instituttet har haft en pragmatisk vinkel på projektet og har stor teknisk indsigt i Blockchain-teknologien. Som virksomhed har vi selvfølgelig en meget praktisk anvendelse for øje, og her har vi kunnet sige, hvad der giver mening for os," forklarer Claus Amtrup Andersen.

I første omgang er det 'kun' kufferten med grundteknologien, der er på plads, og derfor arbejder de i øjeblikket på en ansøgning og et demoprojekt med CLEAN og GreenTech Center, der skal koble teknologien over mod elbil og et solcelle-koncept.

"Det har været et rigtig godt projekt, hvor vi har taget første spadestik og lavet en demo-kuffert. Men næste skridt er at vise, at man kan bruge det på en elbil, og at man fx på en app kan se, at nu har man ladet 73 procent grønt. Det vil give meget mere mening for den almindelige dansker. I første omgang vil vi gerne gennemføre en række field-test, men en større udrulning er for dyr til, at vi selv kan finansiere det 100%. Derfor er vi nødt til at finde demonstrationsprojekter, der kan være med til at støtte en del af omkostningerne", forklarer Claus Amtrup Andersen. 

Profilbillede af Gert Læssøe Mikkelsen
Head of Security Lab, PhD
+45 24 26 99 11
Åbogade 34, 8200 Aarhus N
Hopper bygningen, 2. etage lokale 226

Fakta

Demo-projektet er lavet i et samarbejde mellem EURISCO, Alexandra Instituttet og GreenTech Center. Formålet er at se, om blockchain-teknologi kan bruges til at styre energiproduktion og forbrug på et lokalt distributionsnet – som fx med opladning af elbiler.

Blockchain-teknologien er baseret på Ethereum platformen, og hardwaren er Raspberry Pi’s og Arduino. De ‘smart contracts’ der ligger i blockchainen indeholder en komplet historik over forbrug og produktion, som kan bruges til at visualisere den samlede energiudveksling.

.