The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2017 // Nyt nordisk IoT-center hjælper virksomheder med at udnytte IoT-potentialet

Nyt nordisk IoT-center hjælper virksomheder med at udnytte IoT-potentialet

Artikel

06-11-2017

Nyt nordisk IoT-center hjælper virksomheder med at udnytte IoT-potentialet

Danmarks to førende kapaciteter på teknologisk service inden for Internet of Things, FORCE Technology og Alexandra Instituttet, går sammen om Nordic IoT Centre og tilbyder dermed industrien en efterspurgt adgang til eksperter, der kan hjælpe med udvikling og praktisk implementering af IoT-løsninger.

Ambitionen med Nordic IoT Centre er at skabe et samlet økosystem for udvikling af IoT bestående af udviklingshuse, EMS-producenter, softwareudviklingshuse samt danske og udenlandske universiteter og GTS-institutter.

For at udvikle succesfulde IoT-produkter og -systemer kræver det, at man anvender mange forskellige tekniske og forretningsmæssige kompetencer. De fleste danske virksomheder har ikke adgang til de nødvendige multidisciplinære kompetencer og kommer derfor hurtigt til kort i udviklingsprocessen. Alle disse kompetencer bliver nu samlet i Nordic IoT Centre til gavn for danske virksomheder.

Flere analyser1 fastslår, at danske virksomheder i dag ikke udnytter potentialet, der ligger i digitale værktøjer som dataanalyse og IoT, i så høj grad som førende europæiske lande.

Paratheden til at udnytte de digitale værktøjer begrænses ofte af virksomhedernes manglende viden om de nye teknologier, og hvordan de kan implementeres i eksisterende eller nye produktløsninger. En viden, som FORCE Technology og Alexandra Instituttet i kraft af deres GTS-virke har oparbejdet i gennem en lang årrække, siger Ole Lehrmann Madsen, CEO, Alexandra Instituttet.

Derfor starter de to institutter nu sammen Nordic IoT Centre - en indgang til virksomheder der ønsker at udnytte IoT-potentialet.
 

Multidisciplinære kompetencer lige ved hånden

I Nordic IoT Centre får virksomhederne adgang til omfattende viden, kompetencer og testfaciliteter til udvikling af succesfulde IoT-løsninger, der kan klare sig på verdensplan. For virksomhederne betyder det, at de kan komme hurtigere på markedet med deres IoT-løsninger, når de her får adgang til alle nødvendige multidisciplinære ressourcer på ét sted.

Centeret råder over en bred pallette af tekniske kompetencer inden for hardware og software, sensorsystemer og machine-learning – såvel som faglig viden om produkttest og internationale godkendelser af IoT-løsninger. Endvidere indgår Nordic IoT Centre i et netværk af faglige og internationale samarbejdspartnere, som kan inddrages til løsning af specifikke problemstillinger, udtaler Juan Farré, CTO, FORCE Technology.

Hvad enten virksomhederne søger hjælp til konceptudvikling, udvikling af trådløse produkter med kunstig intelligens, rådgivning om IoT-sikkerhed eller hjælp til produktgodkendelser, er der eksperthjælp at hente gennem Nordic IoT Centre.
 

Nem adgang til IoT-sikkerhed

Når virksomheder giver deres produkter adgang til nettet, giver det en masse fordele. Man kan opsamle data fra produkterne og tilføre produkterne mere funktionalitet for kunderne. Men det gør også produkterne sårbare. Skal man føre sit gode kvalitetsbrand med over i den digitale verden er sikkerhed en rigtig vigtig konkurrenceparatmeter, understreger Gert Læssøe Mikkelsen. Han er leder af Alexandra Instituttets Security Lab, der ser IoT-sikkerhed, som en væsentlig konkurrenceparameter for danske virksomheder. Derfor giver centeret også adgang til deres kompetencer. Han siger:

Vi ser, at flere dårligt sikrede IoT-enheder bliver hacket for at blive brugt til angreb på andre dele af internettet. Som vi så det sidste efterår, hvor tjenester som Spotify, AirBnB og BBC blev angrebet ved hjælp af dårligt sikrede IoT-enheder som harddiskoptagere, webkameraer og routere.

Vil man undgå, at ens (kvalitets)produkter misbruges til den slags, er IoT-sikkerhed afgørende. Men når virksomheder er i gang med at finde ud af, hvordan deres produkt overhovedet bliver en del af IoT-netværket, ligger sikkerhed måske ikke øverst på to-do-listen. Og det er ærgerligt, for det behøver ikke at være et uoverstigeligt projekt, understreger Gert Læssøe Mikkelsen:

- Man skal tænke IoT-sikkerhed anderledes end, når vi taler traditionelle produkter. Og når man som virksomhed bevæger sig ind på et nyt felt, er det helt fair at søge vejledning. Måske har man selv gjort sig nogle tanker om sikkerheden allerede, men måske er man på bar bund. Så kan man tage fat i os og vende mulighederne. Vi ser med andre samarbejdspartnere som eksempelvis Kamstrup og HOUNÖ, at det faktisk ikke behøver at være et kæmpe projekt at sætte IoT- sikkerheden på dagsorden.

FORCE og Alexandra Instituttet samarbejder desuden med certificering og standardisering af sikkerhedskrav til IoT-produkter. Det er noget af det, der skal til for at aflive skepsis over for iot-produkterne og dermed få udnyttet potentialet.
 

Landsdækkende testfaciliteter

Nordic IoT Centre råder desuden over talrige testfaciliteter rundt om i Danmark, Norge og Sverige. Her kan virksomhederne få testet deres IoT-produkter og systemer og dermed sikre, at IoT-løsningerne lever op til de internationale lovkrav og standarder, som giver markedsadgang. Det er også muligt at få lavet et test set-up i den fysiske verden, hvor vi opsætter IoT-enheder, der opsamler data eksempelvis for at få viden om kunders bevægelsesmønstre.

Læs mere her
 

1) Side 12 i Den teknologiske videnbro nu og i fremtiden (GTS) og side 8-18 i Redegørelse om Danmarks digitale vækst  (Erhvervsministeriet, maj 2017).

Alexandre Alapetite
Senior Cyber-Physical Specialist
+45 61 69 52 47
Njalsgade 76, 2300 København S
1. etage lokale 5B04

Fakta

Link: Nordic IoT Centre

.