Alexandra Instituttet A/S // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2017 // Indenfor hos den digitale fabrik

Indenfor hos den digitale fabrik

Artikel

07-02-2017

Indenfor hos den digitale fabrik

Over de sidste par år har man set en udvikling, hvor computere og sensorteknologi bliver billigere. Det har åbnet op for en ny bølge af industri, kaldet Industri 4.0, i bl.a. Tyskland, England og USA, der betyder, at produktionsvirksomheder kan gøre deres produkter smarte eller koble sensorer på deres maskiner og digitalisere hele deres produktionsflow. De får dermed et præcist indblik i, hvad det koster at fremstille et produkt og får således en konkurrencefordel.

En af de virksomheder, der har digitaliseret produktionen herhjemme, er OKM A/S, som er en maskinfabrik med omkring 25 ansatte. Virksomheden ligger i Tønder, også kaldet Danmarks aluminiumshovedstad. Her bearbejdes en væsentlig del af Danmarks aluminiumsproduktion.

Virksomheden leverer bl.a. dele til den tyske bilindustri samt flere danske virksomheder og har de sidste par år digitaliseret stort set hele deres produktion fra start til slut. Baggrunden for digitaliseringen er, at man manglede konkret viden om, hvordan indtjeningen var på forskellige projekter i deres forretning.

Alle data til rådighed

Digitaliseringen betyder, at der sidder sensorer direkte nede i maskinerne, der måler, når maskinen kører. Kernen i systemet er en tidsregistrerings-app, som Alexandra Instituttet har været med til at udvikle. Her tilrettelægges alt fra ressourceforbrug af medarbejdere til maskiner. Alle data overføres til medarbejdernes tablets, der dermed har adgang til alle data ude ved maskinerne. De ved, hvor mange emner de skal lave, og de har adgang til 3D-tegninger, som de kan vende og dreje 360 grader.

Alle skydelærer er digitale og fungerer trådløst. Det betyder, at man har sporbarhed på alle måledata, og at man ikke skal skrive måledata ind manuelt. Det betyder også, at hvis man ændrer målene i emne, der skal produceres, så forsvinder ‘linket’ ude hos medarbejderen på gulvet, og man kommer dermed ikke til at producere et forkert emne.

Der er også kommet styr på værktøj. Alt værktøj er forsynet med en stregkode, og man kan kun åbne den skuffe med det værktøj, som man skal bruge.

Giver indblik i alle led

Ifølge Kristian Kvistgaard-Persson, direktør i OKM A/S, har digitaliseringen givet indblik i alle led, lige fra tilbudsgivning til fakturering. Det betyder, at det er blevet en fuldstændig transparent virksomhed, hvor de helt nede på produktniveau ved, hvad de har af omkostninger og udfordringer på de givne produkter. Det er blevet et redskab til at styre forretningen strategisk, men også til optimering af produkter og produktion.

Vi havde et produkt, hvor vi havde en fornemmelse, at det ikke foregik så effektivt, og så prøvede vi at smide det over på en anden maskine. Det betød, at vi fik halveret vores maskintid, og vi gik fra at tabe penge til at tjene penge på den del, forklarer Kristian Kvistgaard-Persson.

Han skønner, at digitaliseringen har kostet omkring 1,5 mio kroner. Til gengæld vurderer han, at det giver en årlig gevinst på 5-600.000 kroner årligt.

“Det har givet overblik over vores forretning, fordi nu siger vi ikke nej til en god forretning. Det kunne vi have gjort tidligere, idet vores beslutninger tidligere måske var baseret på mavefornemmelse. Det er nok langt mere værd end 500.000 kroner. Der er ingen tvivl om, at der er én kunde, som vi ikke ville have fået sidste år, hvis vi ikke ville have haft den digitale fabrik. Det har givet kunderne et indtryk af, at vi havde styr på vores forretning", siger Kristian Kvistgaard-Persson.

 

Keep it simple

Morten Skov Jørgensen, Software/ICT Engineer på Alexandra Instituttet har været samarbejdspartner for OKM A/S og hjulpet med at udvikle den tidsregistreringsapplikation, som holder styr på maskinfabrikkens data.

- Mange virksomheder ved ikke, hvordan de skal gribe det her an. Men man behøver ikke lave alt fra bunden af. Man kan ligeså godt tage udgangspunkt i de teknologier, der allerede findes. Det har vi også gjort hos OKM. Her har vi taget udgangspunkt i den software som de allerede havde, forklarer han.

Derudover er det vigtigt at finde den rigtige samarbejdspartner, så man finder dem, der har spidskompetencerne inden for det, man gerne vil arbejde med. Samtidig er det vigtigt, at der er balance i det, man som virksomhed gerne vil opnå og det, man kan se mulighederne i, således at det ikke bliver en top-down eller bottom-up proces, der aldrig kommer til at virke.

“Gennemtænk forløbet af, hvad det kræver. Hvis det handler om Big Data, så sørg for at finde ud af, hvad du gerne vil vide. Måske så kræver det, at I laver en ny dataindsamling, der understøtter jeres arbejdsgange og forretningsplan."

- Og igen, det er ikke gratis. Derfor skal man også have en kritisk tilgang til det og ikke bare tro, at fordi man har en masse data, så har man fundet frem til den hellige gral, forklarer han.

AR, predictive maintenance og droner

Og hvad er næste skridt inden for digital produktion? Ifølge Morten Skov Jørgensen peger Gartners seneste rapport på, at brugen af AR og droner bliver mere udbredt.

- Brugen af AR giver mulighed for at få den her kontekstspecifikke produktion, uden at du skal have tablet'en frem. Du kan gå rundt med AR-briller, og så kommer den information, du har brug for, frem på skærmen. Eksempelvis ser vi i dag, at en koncern som L’Oreal bruger AR til at designe deres showrooms.

En anden ting, der vinder frem, er 'predictive maintenance’, der handler om at placere sensorer de rigtige steder, så de kan registrere, hvis maskinen bliver meget varm eller ryster og dermed afsløre om den skal til service.

- Droner vinder også frem. Amazon bruger det allerede i dag og det franske postvæsen har lige fået lov til at teste droner til levering af pakker i Paris. På en fabrik vil man kunne bruge dem til at transportere elementer. Udfordringen bliver at få dem til at fungere i et skiftende miljø.


FAKTA
OKM A/S ligger i Tønder og er en højteknologisk maskinfabrik, der bl.a. er indirekte leverandør til den tyske bilindustri. De leverer også til flere danske virksomheder. Virksomheden er grundlagt i 1973 af Robert Okholm og IS0 9001 certificeret siden 1993.

Projektet “Smart Production” er udviklet af OKM A/S i samarbejde med Syddansk Universitet, Force Technology, Innovirk Tønder samt Alexandra Instituttet.

 

Profilbillede af Morten Skov Jørgensen
Senior Cyber-Physical Specialist
+45 21 13 57 07
Njalsgade 76, 2300 København S
.