The Alexandra Institute // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2017 // Indblik i den israelske innovationskultur

Indblik i den israelske innovationskultur

Artikel

19-04-2017

Indblik i den israelske innovationskultur

GTS-foreningen har været på besøg i Israel og set på forskellene mellem den danske og den israelske model for videnoverførsel.

Innovation er en del af Israels DNA. Fx er byer som Tel Aviv kendetegnet ved at have et overvældende antal inkubatorer, udviklingsafdelinger og forskningsfællesskaber. Store spillere som Microsoft, Intel og mange andre har valgt at etablere deres forskningsafdelinger her. Men hvorfor er Israel blevet et eventyrland for high-tech og iværksættere?

Ifølge Ann-Christina Lange, innovationsattaché i Tel Aviv i Israel, udspringer innovationskulturen af både nødvendighed og overlevelse. Landet er omringet af fjender og besidder ikke naturressourcer men mangler både vand og landbrugsjord. De har derfor været nødt til at tænke kreativt for at overleve. 

Hun har netop har været med til at arrangere et besøg af den danske GTS-forening og har skrevet et blogindlæg om besøget. Her blev forskellen mellem Israel og Danmark meget tydelig, idet Israel ikke har en pendant til GTS-institutterne, som får innovations- og forskningsinfrastrukturen til at hænge sammen. 

Delegationen besøgte bl.a. Israel Innovation Authority, der er ansvarlig for innovationspolitikken, samt Tel Avivs Tech Trans-enhed, der er et fællesskab for investorer, virksomheder og start-ups. Turen gik også forbi Mobileye, der producerer teknologi til førerløse biler. Virksomheden er blevet solgt til Intel for et milliardbeløb og er dermed det hidtil største exit for en israelsk virksomhed. 

Virksomheden er også meget godt billede på bagsiden af det israelske vækst-eventyr. Væksten ved hurtige exits skaber nemlig ikke flere arbejdspladser. Derfor er Israel Innovation Authority i gang med at gentænke dele af deres forskningsfinansiering, så den i højere grad understøtter israelske virksomheders vækst lokalt.

Det blev også tydeligt for delegationen, at de danske GTS’er har en rolle at spille i Israel med deres store erfaring i at bringe forskning i spil i sammenhænge, der ikke blot handler om at skabe spin-outs og hurtige exits. Det handler også om at kunne oversætte og anvende den forskning, der bliver produceret på universiteterne lokalt i Israel, og dette er israelerne selv opmærksomme på. 

Læs hele bloggen her.

Profilbillede af Ole Lehrmann Madsen
Alexandra-ambassadør
+45 20 15 44 51
Åbogade 34, 8200 Aarhus N
Ada bygningen, 2. etage lokale 224
.