Alexandra Instituttet A/S // Aktuelt // Nyheder // Nyheder 2017 // VIDEO: Autonome droner udstyret med sensorer skal hjælpe med at detektere partikelforurening i luften

VIDEO: Autonome droner udstyret med sensorer skal hjælpe med at detektere partikelforurening i luften

Artikel

19-12-2017

VIDEO: Autonome droner udstyret med sensorer skal hjælpe med at detektere partikelforurening i luften

Takket være Alexandra Instituttets dataloger kan en nye IoT-droneplatform snart se dagens lys.

Den skal åbne mulighederne for, hvad dronebranchen kan bruge droner til  og bl.a. hjælpe den med at bruge sensorer. I dag er dronebranchen allerede godt inde i visuel inspektion – altså droner udstyret med kamera. Men droner udstyret med sensorer vil give helt nye muligheder i branchen, da det er en målenhed, der er mobil samt en IoT-platform.

De nye muligheder kan f.eks. være at bruge droner til at indsamle data om partikelforurening og gasudslip ved biogasanlæg - i svært fremkommelige områder. Eller måle omfanget af skader ved et jordskælv i tre dimensioner.  

”Et eksempel på partikelforurening kan være, at dronen får besked på af droneføreren at lave et afsøgningsmønster ved et biogasanlæg - autonomt. Dronen finder f.eks. to punkter, hvor der er udslip, og fastslår så præcist som muligt, hvor kommer udslippet fra. Det er en klar kvalitetsforbedring af arbejdsgangen og en god støtte til os mennesker. Hele formålet er at få lukket udslippet så hurtigt og effektivt så muligt,” siger Senior Cyber-Physical Specialist Morten Skov, og fortsætter:

I øjeblikket findes der ikke droner med ordentligt indbyggede sensorsystemer, så du bliver nødt til at skrive noget kode for at få data frem, der kan vises og analyseres på en platform. Systemet i droneplatformen består derfor af en polytracker, en IoT-platform og en web til visualisering samt en administration.

Certificeret dronefører og Computer Graphics Engineer ved Alexandra Instituttet, Lee Lassen, afprøver i videoen dronens evne til at flyve gennem en kunstig simuleret røgsky og måle partikelforureningen. Den grønne graf på computeren er første prototype på en droneplatform, der er under udvikling netop nu.

Eksperimenterne er designet og implementeret af Senior Cyber-Physical Specialist, Alexandre Alapetite, og har vist nogle gode første resultater.

Øvelsen går ud på at teste hele forbindelsesforløbet – fra sensoren på dronen får nogle data ind, der bliver registreret ned til serverene, og få det visualiseret i real tid.

”Tanken er, at vi kan bygge et feedback loop ind, så dronen bliver i stand til at reagere på de informationer, den selv måler, og som de andre droner måler,” siger Morten Skov og afslutter:

Det er f.eks. smart, hvis flere droner i samme område detekterer partikelforureningen i luften til at være for høj og derfor selv udsender et alarmsignal, der får os mennesker til at reagere.

Projektet er finansieret af Styrelsen for Forskning og Innovation og er en del af større projekt med FORCE Technology.

Prototype på droneplatform

Drone med sensor flyver igennem kunstigt simuleret røg. Denne drone er styret af en dronefører. Alexandra Instituttet arbejdede med en kraftig vind på dagen, og da dronen måler partikelforurening, er der derfor detekteret partikler i luften, grundet den kraftige vind – også selvom om dronen ikke er inde i røgen. På trods af dette bestod dronen testen, og fra 00:25 ses en kraftig stigning i grafen grundet røgen. Tak til Christianshavns Brandstation for lån af røgmaskine og plads.

Profilbillede af Morten Skov Jørgensen
Senior Cyber-Physical Specialist
+45 21 13 57 07
Njalsgade 76, 2300 København S

Fakta

Hvis du også gerne vil i gang med at bruge droner, så kontakt Senior Cyber-Physical Specialist Morten Skov til en snak - helt nede på jorden – hvor vi i fællesskab får afdækket dit behov og dine muligheder. Se kontaktoplysninger ovenfor.

Eller læs mere om nutidens og fremtidens droneteknologi her.

.